A Szlovákiai Tanárok Kezdeményezése (ISU) nem elégedett a helyzet jelenlegi állásával és a kormány hozzáállásával sem, ezért újabb tüntetéseket terveznek. Ezt Branislav Kočan, a kezdeményezés tagja jeletette be.

Az első titlakozó akciót július 1.-én tartanák.

 

Ne csak a pedagógusok bére nőjön

 

Az ISU a szlovák EU-s elnökség kezdetén arra akar rámutatni, hogy a kormány nem teljesíti Európai Bizottság ajánlásait, melyeket a tanítói hivatás vonzóbbá tétele érdekében fogalmaztak meg.

 hirdetes_810x300  

 

A minisztérium lépései, beleértve a pedagógusok szeptembertől esedékes, hat százalékos bérelmelését, Kočan szerint nem elégségesek. A kezdeményezés tagjai azt szeretnék, ha az iskolaügy a kormány valódi prioritásává válna.

 

Pavel Ondrek, a Szlovák Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, az oktatás és a tudomány körülményeinek javítása érdekében elfogadott deklaráció alíróival folytatott tárgyalások után elmondta, hogy a partnerszervezetek és a szakszervezeket továbbra is kitartanak a deklarációban foglaltak mellett.

 

Megemlítette, hogy a 25 százalékos béremelésre tett javaslat ne csak a tanárokra vonatkozzon, hanem a nem pedagógia dolgozókra is.

 

A szakszervezetek a megfogalmazott igényeket a kollektív egyeztetések folytán is szeretnék előmozdítani.

 

25 százalékos béremelés

 

Ha az egyeztetések nem lesznek sikeresek, Ondrek nem zárta ki a tüntetések lehetőségét sem. A hat százalékos béremelés, és az iskoláknak nyújtott, szint semmit nem érő támogatás nem oldja meg az iskolarendszer gondjait.

 

A fent említett deklaráció a főiskolák mellett a regionális iskolákat is érinti. Az aláírók azt kérik, hogy a választási ciklus végére a GPD 6 százalékát fordítsák az iskolaügyre. Ez fél százalékos emelkedést jelentene az előző évhez képest.

 

További javaslat, hogy a pedagógusok és a szaktanárok fizetése jövő és január elsejétől 25 százalékkal emelkedjen és ezt minden évben további 10 százalékos emelkedés kövesse.

 

A deklaráció kitér a nem pedagógiai dolgozókra is. A szervezetek azt kérik, hogy az Ő alapbérük a minimálbér szintjén kezdődjön, és ebből indulnának ki a külömböző fizetési kategóriák.

 

Az állami főiskolák támogatását évente 60 millió euróval szeretnék megnövelni a deklaráció aláírói.

 

Szintén évente szeretnék emelni a főiskolai fizetéseket is, úgy, hogy a kezdő főiskolai tanárok fizetése elérje a szlovákiai átlagbér lagalább 1,7-szeresét.

 

forrás: ta3.com

nyitókép: ta3

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!