Szlovákiában május 23-tól június 10-ig tartanak a szóbeli érettségi vizsgák, de a központi írásbeli vizsgák eredményeit az Oktatásügyi Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) már közzé tette. Országszerte 44 991 középiskolás és gimnazista diák vett részt a központi teszteken 726 iskolából, amelyből 28 magyar, 43 pedig szlovák és magyar tannyelvű.

 

A magyar és vegyes tannyelvű iskolákban minden diák kötelezően érettségizik szlovák nyelv és irodalomból, magyar nyelv és irodalomból, egy idegen nyelvből, választható tantárgyként pedig matematikából.

 

Magyar nyelv és irodalomból összesen 1818 diák érettségizett 55,5 százalékos országos eredménnyel. A gimnáziumok diákjai jellemzően jobban teljesítettek (66,4 százalék), mint a szakközépiskolák vagy konzervatóriumok (47,1 százalék) tanulói.

 

 hirdetes_810x300  

A magyar vagy vegyes tannyelvű intézményekben a szlovák nyelv és irodalom írásbeli tesztjeinek átlagos eredménye 48,6 százalékos volt. Itt is a gimnáziumok értek el jobb eredményt (58,1 százalék) a többi középiskolával szemben (41,2 százalék).

 

Magyar nyelv és irodalom eredmények megyék szerint. Forrás: NÚCEM
Magyar nyelv és irodalom eredmények megyék szerint. Forrás: NÚCEM

 

A legjobban teljesítő gimnáziumok

 

A 26 magyar és vegyes tannyelvű gimnázium közül magyar nyelv és irodalomból a Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magángimnázium érte el a legjobb eredményt (79,9 százalék) megelőzve a nagykaposi (74,9 százalék) és a pozsonyi Duna utcai Gimnáziumot (72,9 százalék). A komáromi Selye János Gimnázium 68,8 százalékos eredménnyel a 8. helyen végzett.

 

Szlovák nyelv és irodalomból a Kassai Márai Sándor Gimnázium szerepelt a legjobban, dobogós második a ranglistán a Duna utcai Gimnázium, harmadik a dunaszerdahelyi Magángimnázium. Angol nyelvből a Gútai Nagyboldogasszony egyházi gimnázium végzett a legjobb eredménnyel (77,9 százalék), őt követi a nagykaposi, majd megint a dunaszerdahelyi magángimi.

 

A matematikát a szlovákiai diákok 13,5 százaléka választotta érettségi tantárgyként, az országos eredmény 54,3 százalékos volt. Az eredmények tekintetében nagy különbség volt a 8, 5 és 4-éves gimnáziumok eredményei között.

 

nucev6
Az örök ellenség, a matematika. Ebben a tantárgyban mutatkozott meg leginkább a gimnáziumok és szakközépiskolák közti különbség országos szinten. Az idén érettségiző diákok 13,5 százaléka vizsgázott matematikából. Forrás: NÚCEM

 

 

A NÚCEM szerint a szlovák nyelv és irodalom tesztjeinek országos átlaga 53,4 százalékos volt, a gimnáziumok diákjai jobban teljesítettek (66,1 százalék), mint a szakközépiskolások vagy konzervatóriumok tanulói (46,4 százalék). Érdekes adalék, hogy az iskolák állami, magán és egyházi felosztásában az egyházi középiskolák jellemzően jobb eredményt értek el a szlovák írásbeli érettségiken. A magyar tanítási nyelvű intézményekben a szlovák írásbeli érettségik átlagos eredménye 48,6 százalék volt.

 

 

nucev3
Kommunikáció helyett az irodalmi és történelmi elemek dominálnak. Forrás. NÚCEM

 

Összehasonlításul: a magyar nyelv és irodalom eredményei tematikák szerint: olvasás-szövegértés, nyelvi rész és irodalom. Forrás: NÚCEM
Összehasonlításul: a magyar nyelv és irodalom eredményei tematikák szerint: olvasás-szövegértés, nyelvi rész és irodalom. Forrás: NÚCEM

 

 

nucev5
Megyék szerinti eredmények szlovák nyelv és irodalomból. Forrás: NÚCEM

 

Kiemelkedően teljesítenek az egyházi középiskolák és gimnáziumok a szlovák nyelv oktatása terén. Forrás: NÚCEM
Kiemelkedően teljesítenek az egyházi középiskolák és gimnáziumok a szlovák nyelv oktatása terén. Forrás: NÚCEM

 

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: hirado.hu/illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!