Az autóiskolák novembertől valószínűleg emelni fogják a jogosítványok megszerzésének díját. Novemberig kell ugyanis megvásárolniuk azokat az elektronikus berendezéseket, amelyek a gyakorlóvezetésekről és az oktatás menetéről gyűjtenek adatokat és továbbítják azokat a közlekedési minisztérium rendszerébe .

 

Az ide vonatkozó törvény novemberig adott időt az autóiskoláknak, hogy minden gyakorlóautóhoz, szimulátorhoz, trenazsőrhöz és előadóteremhez vásároljanak egy-egy monitoring-egységet. A berendezések ára nagyjából 130 euró darabonként, de ez függ az autó típusától is.

 

Az intézkedés emiatt befolyásolja a jogosítvány árát is, több autóiskola is jelezte, hogy kénytelenek emelni az árakat. Jozef Drahovský közlekedésügyi szakértő a vezetés-oktatóknak ad igazat. Szerinte a berendezések elég drágák, áruk gyakran a gyakorló járművek árának 10 százalékát is meghaladja.

 

 hirdetes_400x285  
399705_1200x_sme_sk
A monitoring rendszereket előíró törvényt még Ján Počiatek, korábbi közlekedésügyi miniszter készítette elő. A képen Robert Kaliňák belügyminiszterrel látható – Počiatek rajta keresztül került a nagypolitikába. Forrás: Sme.sk

 

Nem minden autóiskola tisztességes

 

Jaroslav Prekop, az Autóiskolák Szlovákiai Kamarájának elnöke szerint a helyzet nem ennyire drámai. Prekop úgy véli, a kisebb autósulik költségei nagyjából 600 eurót tesznek majd ki, a nagyobbak kb. 1500 euró többlet kiadással számolhatnak, és van lehetőség részletfizetésre is. „Ha ez sok egy autóiskolának, nem is működhetne“, mondta Prekop.

 

A kamara elnöke szerint nincs ok az áremelésre, mert az egész rendszert épp azért vezetik be, hogy a diákok az előírt óraszámban kapjanak oktatást. Merthogy a probléma épp ezzel kapcsolatban van: „Azok az autóiskolák, amelyek a vizsgákat eddig 300 euróért csinálták, miközben ennek felét nem vezettették le a diákokkal, egyszer csak azt tapasztalják, hogy ezért az összegért nem tudnak mindent teljesíteni és levezetni”, mondta Prekop.

 

Ez drága lesz, ráadásul mindent rögzítenek. Persze, melyik rosszabb: ha egy gép vagy ha egy rendőr figyeli minden egyes mozdulatunkat. Forrás: autoskola-kriz.cz
Ez drága lesz, ráadásul mindent rögzítenek. Persze, melyik rosszabb: ha egy gép vagy ha egy rendőr figyeli minden egyes mozdulatunkat? Forrás: autoskola-kriz.cz

 

Alkotmánybíróságon tiltakozik az ellenzék

 

A vezetések és az oktatás monitoringja ellen lép fel az SaS, a legnagyobb ellenzéki párt is. Miroslav Ivan, a liberálisok képviselője szerint a novemberben bevezetésre kerülő rendszer sérti a személyi jogokat és szabadságot. „Az autóiskolák ezt a dolgot gazdasági oldalról, mi a polgár szempontjából látjuk, akit a jogosítvány megszerzése közben meg fognak figyelni”, mondta Ivan, aki az Alkotmánybíróságnál kérvényezte a vonatkozó törvény felfüggesztését.

 

A monitoring-rendszer a közlekedésügyi minisztériumhoz tartozó projekt, ami az Egységes Közlekedési Információs Rendszer keretén belül fog információkat gyűjteni a gyakorlóvezetésekről, a tanórákról, és a trenazsőrön töltött órákról. Az információhoz hozzáférést kapnának a hivatalos szervek, az éppen tanuló sofőrök és az oktatók is.

 

Hospodárske noviny

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!