Bugár Béla jó üzletet kötött, amikor 2006-ban egy rokonától földet vásárolt 25 ezer euró értékben, ugyanis két évvel ezelőtt az államnak már fél millió euróért adta el – írja a Denník N.

 

A felértékelődés oka az R7-es gyorsforgalmi út építése, melynek útvonala épp Bugár telkén halad majd keresztül. A pártelnök a lapnak elmondta, hogy nem volt tudomása a tervezett útvonalról, mikor megvette a földet.

 

„A pontos útvonalat 2011-ben határozták meg, a telket a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) vásárolta meg tőlem és több száz másik telektulajdonostól” – tette hozzá. A 42 ezer négyzetméteres telket 2006-ban Bugár egy rokonától vette 25 ezer euróért, ami négyzetméterenként 0,65 eurónak felel meg. Az állam két évvel ezelőtt 12,6 eurót ajánlott a politikusnak egy négyzetméterért, vagyis 528 ezer euróért értékesítette azt.

 

 hirdetes_400x285  

Az útvonal még nem volt biztos, sejteni azonban már lehetett

 

2006-ban még nem lehetett tudni, merre fog vezetni az R7-es útvonala,  azonban előre tudható volt, hogy az a Somorja-Dunaszerdahely-Érsekújvár-Komárom-Losonc útvonalon fog haladni. Az út megépítését a Dzurinda-kormány alatt az MKP is szorgalmazta, melynek akkor még tagja volt Bugár Béla.

 

Az egykori közlekedésügyi miniszter, Ján Figeľ úgy véli, hogy 2006-ban már sejteni lehetett az R7-es útvonalát. Az exminiszter szerint 2010-ben, amikor átvette a tárca irányítását, már el volt döntve, hogy milyen útvonalon fog haladni.” Minden tanulmány, vizsgálat már évek óta tartott” – mondta, ugyanakkor hozzátette, hogy a Pozsony – Egyházgelle (Holice) szakasz útvonalán ők is változtattak – Bugár telke pont ezen a szakaszon található, Úszor (Kvetoslavov) község mellett.

 

Ján Kovalčík, INEKO társadalomkutató-intézet elemzője szerint sokan vettek telket akkor, amikor már biztos volt az útvonal, így még Bugárnál is többet kereshettek rajta. Az NDS akkor kezdett el foglalkozni az R7-es útszakasszal, mikor azt a gyorsforgalmi utak közé sorolták, 2005-ben készült egy technikai tanulmány a Pozsony – Losonc útszakaszról.

 

Bugár állítja, hogy a vásárláskor nem sejtette, hogy a telken keresztülhaladhat majd a gyorsforgalmi út. Állítása szerint mezőgazdaságra felhasználható termőföldet szeretett volna venni Csallóközben, amit vásárlás után bérbe is adott mezőgazdászoknak.

 

A szerződések nyilvánosságra hozatala mellett szavazott

 

A mostani kormánykoalíció igéretett tett az R7-es megépítésére, az NDS 370 millió értékben vásárolt telkeket, melyek értéke az építés bejelentése után a nyolcvanszorosára nőtt. Az ellenzék azt javasolta a parlamentben, hogy a kormány állítson össze egy listát azokról a telkekről, amelyeket a pozsonyi körgyűrű és a Dunaszerdahely felé irányuló gyorsforgalmi út tervezése során vásárolt.  Bugár akkor egyedüliként a koalícióból a javaslat elfogadása mellett szavazott, az állami földvásárlás adatait még a parlamenti választások előtt hozta nyilvánosságra a Politika open projekt keretein belül.

 

forrás: dennikn.sk
borítókép: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!