A rendőrségi határozat nem volt kellően megindokolva és hiányzott belőle több olyan tény is, melyekre mi a bűntető-feljelentésben korábban rámutattunk – mondja a Pénzügyi Főigazgatóság specialistája Kaliňák embereinek módszereiről.

 

Ladislav Bašternák cége, a BL-202 2012-ben 7 lakást vásárolt összesen 12 millió euróért. Az ügyletből kifolyólag a cég áfavisszaigénylési kérelmet nyújtott be 2 millió euró értékben. Az állam ezt ki is fizette neki, annak ellenére, hogy fennállt a fiktív ügylet gyanúja. A rendőrség (NAKA) a Pénzügyi Főigazgatóság indítványa alapján az esetet (úgy ahogy) megvizsgálta, büntetőfeljelentést azonban egy határozatban elutasították. A Főigazgatóság a határozatot meg akarta támadni, a panasztétel azonban félúton elakadt. A DenníkN és a Trend folyóiratok cikkeinek hatására azonban az ügyet újra megnyitották.

 

Ondrej Čurilla, a Pénzügyi Főigazgatóság Bűnügyi osztályának (KÚFS) korábbi igazgatóhelyettese azért nem írhatta alá a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) Bašternák – üggyel foglalkozó nyomozójának határozata elleni panasztételt, mert közvetlen felettese aznap dolgozott, tehát csak neki volt joga azt szignózni.

 

 hirdetes_300x300  
Szövevényes, de az adótörvények is gyanúsnak itélik meg azokat az ügyleteket, amelyek túlságosan bonyolult háttérrel rendelkeznek. Forrás: DennikN.sk
Szövevényes, de az adótörvények is gyanúsnak itélik meg azokat az ügyleteket, amelyek túlságosan bonyolult háttérrel rendelkeznek. Forrás: DennikN.sk

 

Elmaradt a bizottsági meghallgatás

 

A pozsonyi vámhivatalnál referensként dolgozó Čurillának pénteken kellett volna meghallgatáson részt vennie a parlament pénzügyi bizottsága előtt azzal kapcsolatban, hogyan született a NAKA határozata elleni panasztétel, és miért nem küldték meg végül azt az illetékeseknek.

 

A Pénzügyi Főigazgatóság munkatársainak javaslata ellenére a NAKA eljáró nyomozója ugyanis nem tett feljelentést Ladislav Bašternák BL 202 nevű cége adó-visszaigényléseivel kapcsolatban. Ez ellen Čurilla kifogást emelt, de az indítványa feljebbvalóinál elakadt.

 

Čurilla meghallgatását Jozef Rajtár (SaS) és Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) kezdeményezte, de az ülést a koalíciós képviselők megakadályozták, arra hivatkozva, hogy a parlament szerveinek nincs joga sem nyomozást indítani sem kihallgatásokat folytatni. Čurilla meghallgatása Ladislav Kamenický smeres kéviselő szerint „ütközne a parlament eljárási szabályzatával”.

 

S9pWjxyLQBvgubZfI7U_Hg.1280-Predseda-V-boru-NR-SR-pre-financie-a-rozpo-et-Ladislav-Kamenick
A képen Ladislav Kamenický (Smer). Mindent megtett, hogy elmaradjon a bizottsági meghallgatás. Forrás: Aktuality.sk

 

 

Így fedezték Bašternákot a belügyminiszter emberei

 

Čurilla így a sajtónak nyilatkozott. Elmondta, hogy titoktartás köti, ezért sem vehetett volna részt a meghallgatáson, de néhány információt azért elárult: a feljelentést elutasító rendőrségi határozat 2014. augusztus 8-án, pénteken került a Pénzügyi Főigazgatóság asztalára.

 

„Miután elolvastam, azt a következtetést vontam le, hogy a határozat nincs kellően indokolva és hiányoznak belőle olyan tények, amelyekre felhívtuk a figyelmet az általunk tett feljelentésben. A határozat ellen a kézbesítéstől számítva három napon belül kifogást emelhettünk, ezért azonnal utasítottuk az üggyel foglalkozó munkatársainkat, hogy hétfőig, tehát 2014. augusztus 11-ig ezt a panasztételt írják meg”, állítja Čurilla.

 

Čurilla szerint a kifogásoló nyilatkozat időben elkészült, és át is adták a KÚFS igazgatójának, Jozef Luteránnak. „Jozef Luterán aznap dolgozott, a sajtóban megjelent információkkal ellentétben aznap munkában volt. A bűnügyi osztály szervezeti szabályzata értelmében, ebben a helyzetben a panasztételt csak ő írhatta alá, senki más. Jozef Luterán úgy döntött, hogy nem írja alá, és okairól nyilvánvaló okokból nem nyilatkozhatom”, mondta Čurilla.

 

Jozef Luterán, aki 2012-2014 között volt a Pénzügyi Főigazgatóság Bűnügyi Osztályának igazgatója. Rajta is múlott. Forrás: Youtube.com
Jozef Luterán, aki 2012-2014 között volt a Pénzügyi Főigazgatóság Bűnügyi Osztályának igazgatója. Rajta is múlott. Forrás: Youtube.com

 

DennikN.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!