Viera Tomanová miatt szégyenkezhet Szlovákia az ENSZ-nél, mivel a volt smeres munkaügyi miniszterasszony gyermekjogi ombudsmani kinevezését az ENSZ bizottsága politikai választásnak minősítette. Ráadásul nehezményezik Tomanová és gyermekotthont működtető lánya közti összefonódásokat. 

 

Az ENSZ Gyermekjogi  Bizottsága kétségbe vonja Viera Tomanová gyermekjogi ombudsman politikai függetlenségét. Az ENSZ  azután adott hangot elégedetlenségének, hogy kézhez kapta a bizottság 2015-ös gyermekjogi jelentését.

 

„Sajnálatos, hogy a politikai függetlenség kritériumát, amit tartalmaz a gyermekjogi ombudsmanról szóló törvény is, nem tartották be az ombudsman 2015. december 2-án történő megválasztásakor”

áll a bizottság jelentésében.

 

 hirdetes_400x285  

Az ENSZ kifogást emelt amiatt, hogy a sérülnek a gyermekek jogai a PETO elnevezésű gyerekotthonban, mivel az otthon székhelye egybeesik Tomanová bejelentett lakhelyével. Egyúttal kiemelte, hogy a kormány nem törődik azzal, hogy a független szervek valóban függetlenek legyenek, mint a volt smeres képviselő Tomanová esetében sem.

 

27. schôdza NR SR 21. decembra 2011 v Bratislave. Na snímke poslankyòa za SMER-SD Viera Tomanová. FOTO TASR - Martin Baumann
Viera Tomanová volt smeres munkaügyi miniszter, akit gyermekjogi ombudsmanként „küldtek nyugdíjba”. Megválasztása miatt sok kritika érte Szlovákiát, mivel egyértelműen politikai jelölt volt. Forrás: DennikN.sk

 

Az ENSZ bizottság ezért a következő ajánlásokat fogalmazta meg Szlovákia számára:

 

 

  • Biztosítani az gyermekjogi ombudsman választásának és finanszírozásának függetlenségét, megbízását és immunitását úgy, hogy az összhangban legyen a Párizsi Alapelvekkel.

 

  • Bebiztosítani az ombudsman intézményének hosszú távú finanszírozását, illetve a hivatal ellenőrzését.

 

  • Kivizsgálni a jelenlegi gyermekjogi ombudsman működésének kétes körülményeit, és a jövőben biztosítani a politikai függetlenséget.

 

Az ENSZ által említett PETO gyermekotthont Tomanova lánya működteti. A munkafelügyelet ellenőrzése (február 10.) nem állapított meg jogsértést. Az ellenőrzésen azt vizsgálták, hogy az otthonban nem tartózkodnak-e négy éve alatti gyermekek, ugyanis őket családoknál kell elhelyezni.

 

Tomanová azzal védekezik, hogy az ENSZ az szlovákiai ellenzék véleménye alapján egyoldalúan ítéli meg a helyzetet. Azt azonban nem cáfolta meg, hogy a PETO gyermekotthon székhelye valóban egybeesik az ő lakhelyével.

 

tomanová_somvobraze_eu
A képen Petronella Tomanová látható, aki gyermekotthont működtet. Édeanyja a gyermekjogi ombudsman. Ha gond van, házon belül megoldják. Forrás: somvobraze.sk

 

Tomanová szerint megválasztása teljesen törvényesen, a demokrácia és a párizsi alapelvek elvei szerint történt, mert ezek többek között hozzáértést, szakértelmet és függetlenséget várnak el.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!