Ha valaki úgy gondolja, hogy az egyetemi végzettség önmagában növeli esélyeit a munkapiacon, nagyot téved. A legtöbb munkáltatót ugyanis már nem elsősorban az iskolai végzettség érdekli.

 

„A cégek számos munkahelyet már nem a jelentkezők birtokában lévő diplomák alapján ítélnek oda, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a tapasztalatra és az egyéni adottságokra”, állítja Branislav Jančuška, a McROY Jobliner tanácsadócég munkatársa, aki szerint az egyetemi végzettség már messze nem olyan mérvadó álláskeresésénél, mint korábban.

 

strojarstvo-strojari-strojarsky-priemysel
A legjobban keresett és fizetett állásokat kínálják a gépiparhoz kapcsolódó szakmák, ahol különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a jelentkezőknek legyen tapasztalata. Forrás: Zoznam.sk

 

 

 hirdetes_400x285  

Nem kellenek a magiszterek

 

Jančuška szerint leginkább a humán szakokon végzett pályakezdők vannak hátrányban, akiket nagyon könnyű helyettesíteni mind tapasztalat mind egyéb adottságok tekintetében is. „Az Ing. titulus ezért sokkal mérvadóbb egy jó munkahely megszerzésénél, mint a Mgr.”, mondja a szakértő.

 

Ezt a trendet a cégek maguk is elismerik. Miriam Špániková, a Munkáltatók Társulásainak és Egyesületeinek Szövetsége munkatársa szerint a megfelelően szakképzett munkaerő hiánya akut problémát jelent a legtöbb vállalkozás számára.

 

Ennek oka az oktatás nem megfelelő igazodása a munkapiaci elvárásokhoz. További problémát jelent az oktatás alacsony színvonala is.

 

„Az eredmény magas munkanélküliség főleg a fiatalabb korosztály esetében, akik gyakran tanulnak olyan szakmákat, amelyek a való életben nem annyira keresettek. És fordítva, azok után a szakmák után, amelyekre a munkáltatóknak szüksége lenne, nincs érdeklődés”, mondta Špániková.

 

Reál szakokon végzettekre, vagyis mérnökökre (Ing.) lenne szükséges a szlovákiai munkaerőpiacnak. Elsősorban informatiksukból van hiány. Bölcsészből és közgazdászból már jelentős túlkínálat van. Forrás: Blesk.cz
Reál szakokon végzettekre, vagyis mérnökökre (Ing.) lenne szükséges a szlovákiai munkaerőpiacnak. Elsősorban informatiksukból van hiány. Bölcsészből és közgazdászból már jelentős túlkínálat van. Forrás: Blesk.cz

 

 

 

Teljesen más helyzetben vannak a Phd. És MBA végzettséggel rendelkezők. Az előbbiek nagyon jól érvényesülhetnek akadémikusi környezetben és az állami szektorban, az utóbbiakra viszont a vállalatok tartanak igényt, leginkább menedzseri pozíciókra keresik őket.

 

A professzori és docensi titulussal rendelkezőket szinte kizárólag a tudományos környezetben keresik. Az üzleti szférában alig van irántuk igény, igaz azonban az is, hogy a kutatás-fejlesztést igénylő területeken komoly karrierlehetőségek várják őket.

 

Bakalár az, aki nem tudta befejezni a egyetemet?

 

A külföldi gyakorlattal ellentétben Szlovákiában másképp tekintenek a bakalár végzettségű pályakezdőkre. Míg Nyugat-Európában a Bc. titulus nagymértékben elfogadott, addig itthon kifejezett hátrányt jelent.

 

„A bakalár végzettségűekre nálunk úgy tekintenek, mint akik nem tudták befejezni a főiskolát. Ez a titulus majdnem olyan megítélés alá esik, mint a középiskola utáni felépítményi”, magyarázza Jančuška.

 

A bakalárokat nem becsülik sokra Szlovákiában. A középiskolai követelményű munkakörökhöz túlképzettnek, a főiskolai végzettséget igénylő állásokhoz alulképzettnek tekintik. Forrás: tiscali.cz
A bakalárokat nem becsülik sokra Szlovákiában. A középiskolai követelményű munkakörökhöz túlképzettnek, a főiskolai végzettséget igénylő állásokhoz alulképzettnek tekintik. Forrás: tiscali.cz

 

Bár a szakértők szerint a titulusoknál sokkal fontosabbak a tanulmányok alatt szerzett tapasztalatok és az egyéni adottságok, azért érdemes minden szerzett titulust feltüntetni az életrajzon.

 

Másrészt a továbbtanulóknak érdemes olyan szakirányt választani, amelyre a piacon valóban van igény – javasolja Špániková.

 

Mivel országos szinten csökken a munkanélküliség, a trend kedvez a kevesebb tapasztalattal rendelkező pályakezdőknek is. A valóság azonban az, hogy 350-400 ezer munkanélküli van jelenleg Szlovákiában, miközben nagyjából ugyanennyi szakember hiányzik a munkaerőpiacról. Ám a keresett és kínált képzettség között hatalmas különbségek vannak.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: ukf.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!