Az EU-nak foglalkoznia kell a közkiadások riasztó visszaesésével, hogy képes legyen megoldani a regionális különbségek problémáját, támogassa a fenntartható fejlődést és megújítsa a lakosok közötti bizalmat. Erről egyeztek meg a Régiók és Városok Európai Csúcstalálkozóján, aminek idén Pozsony ad otthont. Európa minden részéről érkeztek politikusok a nagyszabású rendezvényre.

 

 

Az OECD nemrég megjelent elemzése alapján több európai régióban 2008-tól jelentősen csökkent az önkormányzati beruházások mértéke. Az Eurostat adatai szerint a gazdasági és pénzügyi válság következményeként tovább mélyültek a társadalmi és gazdasági különbségek az Unió tagállamai között, illetve az egyes régiók között a tagállamokon belül. A kevésbé fejlett (a GDP nagysága nem éri el az uniós átlag 75 százalékát) régiókban élő EU-polgárok száma 12 millióval 140 millióra nőtt.

 

„Ha újra  akarjuk építeni a polgárok EU-ba vetett bizalmát, meg kell mutatnunk, milyen előnyökkel járnak a közös lépések a mindennapi életben”

 

 hirdetes_400x285  

mondta Markki Markkula, az európai régiók bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy az EU beruházásainak 60 százaléka helyi és regionális szinten valósult meg, és a döntéshozóknak minden erejükkel azon kell lenni, hogy további forrásokat biztosítsanak Európa minden régiója számára.

 

Forrás: Euractiv.sk
Forrás: Euractiv.sk

 

Pavol Frešo, Pozsony megye ispánja rámutatott arra, hogy a szlovákiai állami szervek ráfordításainak 80 százalékát finanszírozzák uniós pénzekből, „ezért az EU forrásainak rendkívüli jelentősége van Szlovákia fejlődésére”. Felhívta a figyelmet, hogy „ezeket a pénzeket sokkal hatékonyabban kell felhasználnunk, főleg a Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló népszavazás eredményéképp kialakult bizonytalanság miatt”.

 

Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy „ez a csúcstalálkozó egyedülálló lehetőség, hogy Pozsony megmutathassa magát. (…)”. Nesrovnal összehangoltabb fellépést sürgetett a városok előtt álló olyan kihívások megoldásának keresésében, mint a munkanélküliség, a klímaváltozás és a társadalmi betagozódás.

 

„Ha el akarjuk érni az Europa 2020-ban lefektetett stratégiai célokat, elkerülhetetlen, hogy az EU politikája hatékonyabban reagáljon és szem előtt tartsa a városok érdekeit, beleértve Pozsonyt is. Ez azt jelenti, hogy Pozsony városában növelni kell a finanszírozás mértékét, bővíteni a város jogköreit, és javítani kell a fellépésen,”

 

Mondta Nesrovnal.

 

A VII. Régiók és Városok Európai Csúcstalálkozójának kétnapos rendezvényére Pozsonyban került sor július 8-án és 9-én. A nagyszabású rendezvény társrendezői voltak  Pozsony megye Önkormányzata, Pozsony városa és a Európai Régiók Bizottsága.

 

Körkép.sk

 

Nyitókép: Aktuality.sk. A képen Markki Markkula az Európai Régiók Pizottságának elnöke (balra), Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgársmetere (középen) és Pavol Frešo, Pozsony megye ispánja. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!