Áfacsalásból származó milliók kerültek a Karibi-térség valamelyik adóparadicsomába. A hazai politika legnagyobb botránya új szereplőt kapott Ľuboš Varga személyében, aki Vasiľ Špirko speciális ügyész ellen fog tanúskodni. Špirko felügyeli a belügyminiszter elleni nyomozást, aki a Bašternák-ügy kapcsán keveredett korrupciós gyanúba.

 

Az elmúlt időszak legnagyobb, egész világot megrengető gazdasági botránya kétségkívül a Panama Papers volt. Itthon az utóbbi évek legnagyobb gazdasági-politikai botrányának pedig a Bašternák-ügyet tartják. A legutolsó napvilágra került információk szerint a két ügy egy adott ponton átfedi egymást.

 

„Szavahihatő” tanú…

 

 hirdetes_810x300  

Az adócsalás miatt négy éves börtönbüntetését töltő Ľuboš Varga ugyanis szerepel a Panama Papers dokumentumaiban. Letartóztatásakor a Špirkoval kötött vádalku szerint 8,6 milliós kárt okozott az államnak.

 

Varga és ügyvédje most feljelentést tettek Špirko ellen, mert állítólag az ügyész nyomást gyakorolt Vargára, hogy tegyen vallomást a belügyminisztérium korrupciós ügyeit illetően. A rendőrség később hatalommal való visszaéléssel vádolta meg az ügyészt.

 

Az ellenzék szerint a rendőrség eljárása célzott intézkedés, mert Špirko vizsgálja a Robert Kaliňák belügyminiszter és Ladislav Bašternák vállalkozó közti üzleti kapcsolatokat. Ez utóbbit Vargához hasonlóan áfacsalással gyanúsítják.

 

Tüntetés pozsonyban a Bonaparte-lakáskomplexum előtt. Hűvösre küldenék a belügyminisztert... Forrás: Pravda.sk
Tüntetés pozsonyban a Bonaparte-lakáskomplexum előtt. Hűvösre küldenék a belügyminisztert… Forrás: Pravda.sk

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!