A szlovákiai lakosok fele nem a saját lakásában vagy házában lakik, többségük azonban a következő két évben szeretne sajátba költözni. Hogy miért nem azonnal? A PARTNERS Alapítvány és a Focus Ügynökség felmérése szerint a fiatalokat leginkább az tartja vissza a költözéstől, hogy félnek, nem tudják majd fizetni a lakáshitel törlesztőrészleteit.  

 

Szlovákia már hosszú ideje vezeti azoknak az európai országoknak a listáját, ahol a fiataloknak nem nagyon akarózik kirepülni a fészekből. Ezt a felmérés is alátámasztotta: a válaszadók  54 százaléka azt jelölte meg, hogy saját lakásban él, ugyanakkor 27 százalékuk még mindig a szüleinél lakik.

 

Untitled_lakhatas
Hol laknak a szlovákiai átlagpolgárok? Adatok: Aktuality.sk, Grafikon: Körkép.sk

Ez utóbbiak zömét a 20-24 éves főiskolások teszik ki, náluk a megkérdezettek két harmada él a szülői házban, de a 25-32 éves korosztály egy harmada sem repült még ki a fészekből. Bár szeretnének külön költözni, nem rendelkeznek biztos bevételekkel, és félnek kölcsönt felvenni.

 

 hirdetes_810x300  

Az átlagos törlesztőrészletek nagysága 200 euró

 

A PARTNERS GROUP SK pénzügyi tanácsadócég elemzője szerint azok a fiatalok, akik félnek a lakáshitel kötelezettségeitől, tegyenek próbát, és legalább fél évig havonta rakjanak félre minimum 200 eurót. Miért pont ennyit?

 

Lakáshitelek átlagos nagysága néhány európai országban 2016 elején. Forrás: Hypouver.eu
Lakáshitelek kamatainak átlagos nagysága néhány európai országban 2016 elején. Forrás: Hypouver.eu

Nagyjából ennyi a lakáshitelek átlagos törlesztőrészeteinek nagysága Szlovákiában. A PARTNERS GROUP elemzője, Andrea Straková azt is elmondta, hogy a legtöbben saját megtakarítások és hitel kombinációjának segítségével vásárolnak házat vagy lakást.

 

A biztosítékokra is érdemes gondolni

 

A szakik szerint az esetleges hitelt úgy kell beállítani, hogy ésszerű legyen, vagyis a havi törlesztőrészletek ne legyenek nagyobbak, mint a havi bevételek 30 százaléka. Emellett érdemes felkészülni a váratlan eseményekre, bevételkiesésre, vagyis ajánlott megtakarítani némi összeget, mielőtt igényeljük a hitelt.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!