A Piťo-klán volt a szlovákiai alvilág legmilitarizáltabb bűnszervezete, de az öregebb maffiagenerációk csak lamacsi kölyköknek tekintették őket. Bár igyekeztek kemény fiúknak tűnni megjelenésükkel, az „öreg maffiózók” tiszteletét nem sikerült kivívniuk.

 

A pozsonyi alvilág új kontúrjai a maffiafőnökök első generációjának kihalása után kezdtek egyre kivehetőbbekké válni. A legnagyobb riválisok az egymást mérhetetlenül megvető Sýkora-klán és Takáč-klán voltak. Ez utóbbiak elsősorban Főrévet (Ružinov) tartották ellenőrzésük alatt, nevüket pedig a bűnszervezet később meggyilkolt feje, Ján Takáč után kapták.

 

A Sýkora-klán Miroslav Sýkora után kapta nevét, aki a 90-es években kezdte el kiépíteni hálózatát. Halála után a bűnszervezet vezetője Róbert Lališ lett.

 

 hirdetes_810x300  

És akkor megjelent Piťo

 

Lališ környezetében tűnt fel először Juraj Ondrejčák, más néven Piťo, és az általa létrehozott bűnszervezetet nevezik ma Piťo-klánnak. A Sýkora-klánban játszott szerepéről Juraj Billik, a klán halálosztagának tagja számolt be, aki korábbi társai ellen tanúskodott a bíróságon.

 

Billik szerint Piťo Miki Polónyval lépett be a klánba és a maffiafőnök védelmének feladatát látták el. Később épp Lališ tagadta ki őket, de ennek okáról több verzió is létezik. Egyesek szerint a fiatal gengszterpáros olyan rablást követett el, amiről a főnök nem tudott. Olyan változat is napvilágot látott, hogy Lališnak nem tetszet a két fiatal viselkedése az egyik pozsonyi bár előtt. Annyi biztos, hogy az idősebb maffiózóknak és az új generációnak merőben más elképzelései voltak az alvilág működéséről.

 

specializovany-trestny-sud-pitovci-zvjs-juraj-ondrejcak-nestandard2_pravda
A Piťo-klán tárgyalásán a Speciális Büntetőbíróságon. Balra a klán vezetője, Juraj Ondrejčák. Forrás: Pravda.sk

 

 

Piťot civilben nem nagyon lehetett látni, még a bíróság előtt is katonai nadrágban és bakancsban jelent meg. A Piťo-klán tagjai gyakran viseltek könnyű golyóálló-mellényeket felsőik alatt. Piťo általában ezt azzal magyarázta, hogy attól félt, a Takáč-klán megpróbálja eltenni őt láb alól.

 

Ennek ellenére egyikük autójában olyan fotókat talált a rendőrség, amelyen Piťo a Takáč-klán tagjaival látható.

 

Ondrejčák rendelkezett katonai vénával, hiszen a liptószentmiklósi katonai akadémián tanult. Ezért válhatott a katonai ruha Piťoék munkaruhájává. Ha egy diszkóban rajtuk kívül más is ilyen ruhát viselt, az könnyen pórul járhatott.

 

Számukra a karácsony is a katonai dolgokról szólt: a legközelebbi ismerősök nemegyszer lőfegyvert kaptak – szinte mindig egy svájci-amerikai márkájú Sig Sauert.

 

y69EudUFRMmTECpGxRcaaw.1280-Poh-ad-na-Pi-ovu-z-klad-u-zhora-a-spredu-Juraj-Ondrej-k-na-s-de_aktuality
Forrás: Aktuality.sk

 

Sorozatszámok

 

A bűnszervezet minden tagja egy idő után kapott egy kézzel készített Lasky kést, amibe a tag sorozatszáma volt belegravírozva. A klán nagyszombati ága még ennél is messzebbre ment. Karjukra az összetartozás jeleként a következő feliratot tetováltatták: Si vis pacem, para bellum. Vagyis: Ha békét akarsz, készülj a háborúra. És persze magukon viselték az elmaradhatatlan sorozatszámot is.

 

Piťo garázsában egy páncélozott G osztályú Mercedes állt, pont olyan, mint amit a hadseregnél is használnak. A fekete G-s Mercit naponta megállították a rendőrök, az ellenőrzésekről Piťoék rendszeresen töltöttek fel képeket saját (azóta megszüntetett) honlapjukra.

 

Piťo megoldja

 

A klán élén Ondrejčák állt, találkozókra járt a többi maffiavezérrel és konkurens bandával. Egyúttal jelezte azoknak a vállalkozóknak, akiknek gondjai voltak az alvilág „extrém elvárásaival”, hogy ha hozzá fordulnak, ő megoldja a problémájukat.

 

A klán belső felépítése egyszerű, de erős volt. A hierarchiában Ondrejčák alatt csak egy vezetői réteg volt, utána a „katonák” következtek, biztonságiak, fuvarozók és behajtók.

 

A behajtók védelmi pénzt szedtek a vállalkozóktól, például az étterem-tulajdonosoktól, de a drogdílerektől és a prostituáltaktól is.

 

Szociális ellátórendszer maffia-módra

 

A pénzeket mindig ugyanakkor, a hónap ötödik napján gyűjtötték be. A rendszeres bevételekből a főnöknek 50 százalék járt, az alkalmankénti „ügyletekből” 30 százalék.

 

A pénz nagy része nem maradt Piťonál, hanem a klán tagjaihoz vándorolt fizetség formájában, illetve nagyon sok pénz került a közös alapba, aminek amolyan szociális szerepe volt.

 

Ha egy tagot letartóztattak, ő és családja tovább kapta a klántól a szokott összeget. Ezenkívül biztosították számára az ügyvédet. A rendőrség „meggyőzhető” képviselőinek is jutott a közös pénzből.

 

Ami a védelmi pénz beszedését illeti, nem mindegyik volt milliós nagyságrendű üzlet. Egy gyorsétterem esetében megelégedtek a havi 170 euróval is, egy prostituálttól pedig 150 eurót kértek.

 

_PVWZZ1EThWROs97H0t8Lw-Ondrej-kov-dom-v-bratislavskom-Lama-i-Pred-dva_cas_sk
Ondrejčák lamacsi háza, akár egy erőd. Forrás: Cas.sk

 

Komoly összeköttetések

 

Lamacs volt Piťo otthona, birodalma, ezért mindent megtett, hogy tisztán tartsa. Olyannyira, hogy jelölték őt a helyi önkormányzat iskolatanácsába, de a posztról a maffiafőnök gyorsan le is mondott, mikor a média felkapta a hírt.

 

Piťonak komoly összeköttetései voltak jogász- és vállalkozói körökben is. Még azelőtt, hogy az alvilág tagja lett volna, a prominens ügyvéddel, Ernest Valkoval edzett – karatézott. Valko mellett dolgozott régebben Martin Rehák ismert vállalkozó fia is. Rehák neve egyébként szerepel az úgynevezett maffia iratokban.

 

Az idei választások után érdekes fotók jelentek meg a sajtóban, amelyeken a kubai Havannában Piťo együtt látható a sikeres vállalkozóval és a Sme rodina párt elnökével, Boris Kollárral. A rendőrségtől 2011-ben kiszivárgott úgynevezett maffia iratok szerint a klánhoz szoros szálak fűzték Marián Kočner ismert vállalkozót is.

 

xDdXvoQuTWbBTZhZoTeKUg.1280-Z-ava-Pavel-Hagyari-Tom-Rajeck-Juraj-Pi-o-Ondrej-k-a-Boris-Koll-r
A kép, ami bejárta a médiát. Balról jobbra Pavel Hagyari, Tomáš Rajecký, Juraj „Piťo” Ondrejčák és Boris Kollár. Forrás: Cas.sk

 

Száműzve a paradicsomból

 

A Piťo-klán közel 12 éven keresztül növekedett és működött, egészen a történelem talán legnagyobb rendőrségi akciójáig. A hatóságok több bandát is lekapcsoltak 2010-ig, majd 2011. november 15-én Piťo erődítménynek is beillő háza felett megjelent a rendőrségi helikopter.

 

Egy csapat mindig csak annyira erős, mint a leggyengébb tagja. A klán vesztét az egyik tag, Viktor Maceják arroganciája okozta, aki két társával megpróbált megzsarolni egy nagyszombati vállalkozót, aki túl drága árajánlatot adott hétvégi házának megépítésére. A rendőrség lekapcsolta.

 

Maceják, miután letartóztatták, az egész klánt feladta és a bírósági eljárás koronatanúja lett – Piťoval együtt 23-an ültek a vádlottak padján. Piťo 16 évi letöltendő börtönbüntetést kapott a legszigorúbban őrzött fegyházban. Ezzel azonban nincs vége, a rendőrség idei, júniusi akciója után újabb bizonyítékok kerültek elő, és újabb vádakat emeltek ellene.

 

2504715_atlas
J. Ondrejčák útban a tárgyalóterem felé. Forrás: Atlas.sk

 

Aktuality.sk, (Ján Petrovič), Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!