„Mivel a család fenyegető esemeseket kapott, úgy döntöttem, olyam eszközhöz nyúlok, amit csak szélsőséges esetben használok – ha már egyetlen intézmény sem tud vagy akar segíteni. Ez az eszköz a történet nyilvánossá tétele. A cikkben nem nevezem meg az érintetteket, mivel nem vagyok újságíró, és elsőrendű feladatom a fiatalkorú gyerekek érdekeinek a védelme”

 

Kezdi blogbejegyzését  Natália Blahová SaS-es képviselő. Az általa említett történet azóta túlnőtt a DennikN blogjának keretein, a szlovák nyelvű sajtóban vezető hír lett, maga az államfő, Andrej Kiska utasította az országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart, hogy vizsgáltassa ki az esetet.

 

A medializált információk szerint a lányt megerőszakolták, bezárták, megtiltották, hogy látogatót fogadjon, saját édeanyja sem láthatta, most pedig lehet, hogy édesanyja engedélye nélkül külföldre vitték. Az eset ráadásul nem egyedi – több bántalmazott lányról van információ.

 

 hirdetes_810x300  

Erőszak a javítóintézetben

 

A történet a 14 éves Natáliáról szól, aki rossz társaságba keveredett. Édesanyjának feltűnt, hogy máshogy kezdett el viselkedni, kimaradozott az iskolából. Később kiderült, hogy lány marihuánnát fogyasztott. Az aggódó anya a Munka-, Család és Szociálisügyi Hivatalban kért tanácsot, mit tegyen. Ott egy olyan intézményhez irányították, ami állítólag függőséggel küzdő kiskorúakon segít.

 

Az anya végül úgy döntött, néhány hétre rábízza lányát az illető intézményre. A Családügyi Hivatalban eljáró szociális munkás meggyőzte őt, hogy bírósági kérvényezésen keresztül utalják be a lányt. A bíróság úgy döntött, a lánynak 18 hónapot kell javítóintézetben tölteni. Az anya ez idő alatt hiába próbált beszélni a szociális munkással.

 

Blahová elbeszélése alapján a lány két hónap után a karácsonyi ünnepekre hazamehetett édesanyjához. Egyik este aztán a lány könnyek között mesélte el édesanyjának, hogy az intézet terapeutája hogyan erőszakolta meg őt.

 

f3b2815ff996ff81f7e41ed2817210cc_hn
A képen Natália Blahová, az SaS parlamenti képviselője, aki nyilvánosságra hozta a szerecsétlenül járt lány esetét. Forrás: HNonline.sk

 

Az intézet igazgatója maga kereste fel az anyát

 

A dühös anya lánya védelmében azonnal számon kérte az intézet vezetőit, és elmondta, hogy feljelentést fog tenni, mire az intézet igazgatója feleségével együtt meglátogatta őt saját házában. Arra kérték, ne tegyen feljelentést és megígérték, hogy ők maguk tesznek feljelentést és elbocsátják az elkövetőt.

 

Azzal érveltek, hogy az igazgató felesége rákos, így az ügy rengeteget árthat a családjuknak. Azt kérték, hogy az édesanya küldje vissza a lányt az intézetbe, és ők majd gondoskodnak róla, segítik feldolgozni a traumát.

 

Az anya szorult helyzetbe került. A bírósági végzés hatályos, a szociális munkás elérhetetlen volt, a feljelentés pedig nem feltétlenül oldotta volna meg a helyzetet.

 

„…ezek a drogosok mind k…k”

 

Egy nap meg karta látogatni a lányát, de az intézet munkatársai nem akarták beengedni. Nem tágított, így nagy nehezen sikerült bejutnia lánya szobájába, akit lázasan, kimerülten, kiszáradva és nagyon betegen talált. Kórházba akarta vinni, de lánya névleges gondozói csak azután engedték ki őket az intézetből, hogy az anya a rendőrséggel kezdett fenyegetőzni.

 

A kórházban a 14 éves lányon nemi erőszak nyomait találták, súlyos, hosszú távú következményekkel járó sérüléseket szenvedett a nemi szervén és a méhén, két fajta nemi betegséget is diagnosztizáltak nála, amelyeket addig nem is kezeltek.

 

Röviddel ezután bejelentkezett az anyánál az intézet, és a bírósági határozatra hivatkozva követelték vissza a lányt. Az anya most már nem engedett. Váratlanul sikerült felvennie a kapcsolatot a szociális munkással is, aki – Blahová szerint – annyival elintézte a dolgot: „Mit csodálkozik ezen, ezek a drogosok mind k….k”.

 

zasilneniee_topky
Szlovákiában a 15 év feletti nők 4 százaléka ellen követtek el vagy kíséreltek meg nemi erőszakot. Évente a nők 1 százalékát erőszakolják meg. Forrás: Topky.sk

 

Szerencsétlen közbelépés

 

Az anya feljelentést tett az erőszaktevő terapeuta ellen, de az eljárást leállították. Az elkövető ugyan beismerte az aktust, de hiányoztak a „szubjektív tényállási elemek”, vagyis a terapeutának elegendő volt azt vallania, fogalma sem volt róla, hogy a lány még nem múlt el 15 éves. Felvetődik azonban a kérdés, hogy miképp ne legyen tisztában egy terapeuta a rábízott beteg korával.

 

A testileg lassan rendbejövő lány egy nap (kamaszok módjára) összeszólalkozott édesanyjával, és elment otthonról. Mivel nem jött haza, az anya értesítette a rendőrséget, akik röviddel ezután megtalálták a lányt a városban. De nem az anyát értesítették, hanem éppen azt a szociális munkást, aki egész idő alatt rá sem nézett a fiatal lányra.

 

A szociális munkás volt a gyorsabb, kiérve a helyszínre azonnal autóba rakta Natáliát, és visszavitte az intézetbe. Az intézet ettől kezdve hermetikusan elzárta a lányt a külvilágtól. Nem fogadhatott látogatókat, még anyja sem jutott be hozzá – azóta sem.

 

Nem egyedi eset

 

A Blahová által leírtak alapján Natália édesanyja, miközben az intézet előtt állva próbált bejutni lányához, más anyákkal is találkozott, akik hasonló helyzetbe kerültek. Ők is feljelentést tettek az intézet ellen. Egyikük lányát, miután altatót kevert italába, brutálisan megerőszakolta az intézet igazgatóhelyettese.  Rebeka (így hívták a lányt) sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a sebészeten kellett ellátni őket.

 

Egy másik lányt magánzárkába zártak, ő később helicobaktérium fertőzés miatt került a kórházba, egy harmadiknak pedig törött lábát nem látták el az intézet alkalmazottai több mint két hétig.

 

budova_008_cistyden_sk
A galántai Čistý deň nonprofit szervezet által működtetett javítóintézet épülete. Forrás: Cistyden.sk

 

A rendőrség feleslegesen razziázott

 

Jelenleg nem lehet tudni, hol van Natália. Miután Natália Blahová medializálta az esetet, Andrej Kiska államfő telefonon kérte Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitányt, hogy a rendőrség vizsgálja ki az ügyet. Röviddel ezután a galántai Čistý deň javítóintézetnél megjelent a rendőrség, de az épületbe nem jutottak be, és azt az információt kapták, hogy a személyzet a „kliensekkel” Horvátországban tartózkodik.

 

Natália édesanyja állítja, nem adott engedélyt arra, hogy lányát külföldre vigyék.

 

A gyermekjogi ombudsman, aki a gyermek bűnösségét feltételezi először

 

Az illetékes családügyi hivatal elismeri, hogy tudott az esetről, ugyanakkor tiltakozik Blahová „valótlanságai és szándékosan félreértelmezett tényei” ellen.

 

A szlovákiai gyermekjogi ombudsman, Viera Tomanová szintén az intézet mellé állt.

 

„Szeretném elmondani, hogy semmilyen terapeuta sem erőszakolta meg, és az információk, amelyeket Blahová közölt, nem igazak, mivel önkéntes aktusról volt szó egy volt alkalmazottal, aki az utókezelés 4. fázisában érkezett a klinikára”

 

viera-tomanova-nestandard2_pravda
A képen Viera Tomanová, korábbi munkaügyi miniszter, most gyermekjogi ombudsman. Talán érdemes lenne beletekintenie a statisztikákba: a kiskorú gyermekek 7,1 százaléka él át valamilyen szexuális zaklatást 15 éves koráig, egy tizedük nemi erőszak áldozata lesz. Ez abszolút számokban 59 ezer szexiálisan zaklatott és közel hatezer megerőszakolt 15 év alatti gyermeket jelent. (Az adatok Munkaügyi Minisztérium Gyermekvédelmi stratégiai dokumentumából származnak). Kép: Pravda.sk

 

A rosszul működő rendszer tünetei

 

Érdemes megjegyezni, hogy Tomanová nem tagadta a szexuális aktust, és annak ellenére is az intézet pártjára állt, hogy elvileg a kiszolgáltatott gyermekek érdekeit kell szem előtt tartania. A Tomanová által említett önkéntesség is kétséges: merülhet-e fel bármi önkéntesség akkor, ha egy fiatal, 14 éves lány ki van szolgáltatva a javítóintézet személyzetének és saját terapeutájának, miközben a bírósági végzésnek köszönhetően még édesanyja sem viheti őt ki az intézetből, de még csak nem is látogathatja.

 

A történetek (mert jelen pillanatban nagyon valószínű, hogy több áldozatról beszélhetünk) a személyes tragédiákon és az édesanyák elkeseredett harcán túl a rendszer hibáira is (újra) rávilágítanak.

 

Idén májusban egy bírósági végrehajtó a szociális munkás jelenlétében erőszakkal rángatott ki egy 7 éves kisfiút az iskolából a többi gyerek szeme láttára. Ahogy most, úgy akkor is a bíróságok és a szociális munkások a legkisebb együttérzést sem mutatták a gyerekekkel szemben.

 

Ha a gyanú megerősítést nyer, és az intézetet vétkesnek találják a hatóságok, akkor az eset egy dologban hasonlít Malina Hedvig 10 évvel ezelőtti esetére. Azok, akiknek kényelmetlen az ügy, az áldozatból csinálnának bűnbakot.

 

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: mambolook.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!