A Nemzeti Park létrehozásának kezdeményezése nem csak a szakmai közösség berkeiben talált támogatásra, hanem a helyi politikusok körében is. Pozsony megye Önkormányzata után az óvárosi és a pozsonyligetfalui képviselők is a nemzeti park létrejötte mellett foglaltak állást.

 

Pozsony megye ispánja, Pavol Frešo mindkét képviselőtestület előtt felszólalt a projekt érdekében.

 

„(…) Leginkább a térség védelméhez való hozzájárulása és az idegenforgalom fellendítésében játszott szerepe miatt jöttem el és mutattam be a projekt fő jellemzőit. Nem akarjuk, hogy ez a kezdeményezés csak formális támogatást kapjon. A nemzeti parkról szőtt több mint 30 éves álom valóra válásáig kihasználjuk az időt, hogy megismertessük a képviselőket és a közvéleményt létrehozásának okaival és hozadékaival”

 

unnamed
Pavol Frešo személyesen tájékoztatja a pozsonyi képviselőket a projektről, forrás: BSK

 

 hirdetes_300x300  

Pozsony megye képviselői már szeptember elején zöld utat adtak a Dunamenti Nemzeti Park létrehozásának, legutóbbi ülésükön pedig Pozsony-Óváros és Pozsonyligetfalu képviselői is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

 

A Dunamenti Nemzeti Park egyesítené a már létező természetvédelmi területeket a Morva folyó torkolatától – Dévényújfalu szomszédságában lévő Devínska Kobylát, a dévényi Duna-ággal határolt Slovanský ostrovot, és a Sihoť szigetet – Pozsonyon (a Pozsonyi árterek és a Dunai árterek Tájvédelmi Területeken) keresztül egészen az Ipoly torkolatáig.

 

A terület nagysága mintegy 8333 hektár. A nemzeti park megvalósulása nagyban segítené a veszélyeztetett kultúrák és az ártéri erdők védelmét, ezzel együtt az veszélyeztetett állatfajok védelmét is.

 

forrás: cas.sk
forrás: cas.sk

 

Nem csak a helyi politikusok, hanem a szakmai élet képviselői is támogatják a projektet. A főváros főépítésze, Ingrid Konrad mellett a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Geográfiai Intézetének, Botanikus Intézetének, Területi Ökológiai Intézetének és Erdőökológiai Intézetének munkatársai is felsorakoztak a projekt mellé, csakúgy, mint a pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Karának dékánja, Milan Trizna is.

 

A Donau-auen és a Podijí nemzeti parkok igazgatói szintén támogatják a kezdeményezést, hasonlóképp a ornitológiai társaságok és egyéb állatvédő egyesületek is.

 

„Nem csak a polgári aktivisták, a természetvédők és a megye támogatására van szükség, hanem az egyes városrészek képviselőtestületeinek támogatására is (…). Támogatásuk rendkívül font, ezért hálásak vagyunk”

mondta Pavol Frešo.

 

 

BSK, Körkép.sk

Nyitókép: refresher.sk/illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!