Változik a határ Magyarország és Szlovákia között. A területcserére az Ipoly folyó vízgazdálkodásának módosítása miatt van szükség, hagyta ma jóvá a határozatot a kormány.

 

A javaslatot Robert Kaliňák belügyminiszter nyújtotta be. A törvény akkor lép majd életbe, ha a parlament is jóváhagyja, valamint ha életbe lép a két ország által Amszterdamban kötött államhatárokról szóló szerződés.

 

A cserét az Ipolyt érintő vízgazdálkodási szempontok indokolják, az újonnan kialakított folyómederrel változik az államhatár is, összesen 177 802 négyzetméter cserél gazdát. A belügyminisztérium közlése szerint lakott területeket nem érint a változás, mindössze néhány épület,  berendezés és zöldterület cserélődik majd ki.

 

A változások az alábbi szlovákiai falvak kataszterét érintik: Leléd, (Leľa), Ipolyszalka (Salka) és Ipolykiskeszi (Malé Kosihy) az Érsekújvári járásban. Ipolyszakállos (Ipeľský Sokolec) , Szete (Kubáňovo)  ás Ipolyság (Šahy) a Lévai járásban, valamint Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) a Losonci járásban.

 

hirdetes

Magyarországon Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsén, Tésa és Hont község kataszterét érinti a csere.

kép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.