Körülbelül 150 pedagógus vonult fel ma Pozsony belvárosában, hogy ezzel jelezze elégedetlenségét a béremelésekkel kapcsolatos tárgyalásokkal és az oktatásügy támogatásával kapcsolatban.

 

A tüntetők reggel fél kilenckor az Istropolis elől indultak el a pénzügyminisztérium felé. A demonstrációt most is az ISU (Szlovákiai Tanárok Kezdeményezése) szervezte.

 

A tanárok szeretnék felhívni a pénzügyminiszter Peter Kažimír (SMER-SD) figyelmét arra, hogy az oktatásra fordított pénz – mint egy beruházási körforgásban – megtérül.

 

 hirdetes_300x300  

Ha a tanárok bérébe, az iskolák felszereltségébe fektet be az állam, azzal vonzóbbá válik a pedagógus hivatás. A tanárok között kialakul egy egészséges versenyszellem, ami magasabb színvonalú oktatást eredményez. A jobb színvonalú oktatás megmutatkozik a diákok eredményeiben is, ami végső soron a GDP növekedését eredményezi, amiből aztán ismételten az oktatásügyet lehet támogatni.

 

Vladimír Crmoman az ISU képviseletében elmondta, hogy a kollektív tárgyalások eredménye egy nagy nulla, inkább csak gúnyolódás a kormány részéről.

 

Az állami- és a közszférában dolgozók bérének emeléséről szóló tárgyalások alapján ugyanis 4 %-kal kellene növekedniük a fizetéseknek, viszont ez az emelés nem érinti a pedagógusokat, mert a pénzügyminiszter szerint a tanárok már szeptember elején részesültek benne.

 

forrás: topky.sk
forrás: topky.sk

 

Kažimír meg van róla győződve, hogy az iskolaügy nem csak a pénzről szól.

 

“Ha megkétszerezik a fizetéseket, nem jelenti azt, hogy növekszik az oktatás színvonala. Ez az egész rendszerről és a benne levő emberekről is szól.”

 

Intenzívebben folytatódik a sztrájk

 

A mai napon is folytatódott a tanárok sztrájkja az iskolákon belül is. Ma az első 4 órán nem oktatták a diákokat. A sztrájkba több mint 1700 pedagógus kapcsolódott be 204 iskolából. Az ISU előrevetítette, hogy a sztrájk e formáját októberben is folytatják.

 

A pedagógusok a béremelésért, a kreditrendszer átértékeléséért és az iskolák felszereltségbeli különbségeinek kiküszöböléséért tüntetnek már hónapok óta.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!