A pőstyéni CT-botrány, és a pozsonyi szívkórház túlárazott szerződései után újabb korrupciós ügy van kibontakozóban. Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő szerint Zsolna Megye Önkormányzata túlárazott CT-berendezést vásárolt.

 

Beblavý szerint a kiírt tender győztese 824 ezer euróval adta drágábban a berendezést, mint ahogy a konkurencia kínálta.

 

 „2011-ben Zsolna Megye önkormányzata két CT-berendezés vásárlása mellett döntött az általa fenntartott árvanádasdi és liptószentmiklósi kórházak részére. A megye a berendezés vételét és a jótállás utáni szolgáltatást is megversenyeztette. A közbeszerzési kiírásra négy vállalat jelentkezett be, közülük egyet kizártak. A megmaradt három versenyző vérre menő harcot vívott az elektronikus aukción, amit a… legdrágább ajánlatot tevő nyert meg”.

 

írja Beblavý saját honlapján.

 hirdetes_810x300  

 

Két szerződéssel oldották meg

 

A tendert az INTES Poprad nevű vállalat nyerte, akivel Zsolna  megye ispánja, Juraj Blanár két szerződést írt alá.

 

„Az egyik alapján 2011. december 21-én két CT-t vásárolt tőle (az INTES Popradtól – a szerk. megj.) összesen 790 ezer euróért ÁFA-val együtt. Fantasztikus ár, 100 ezerrel kisebb, mint amit a konkurens cégek ajánlottak”

 

írja a képviselő, hozzátéve, hogy ugyanennek a közbeszerzési eljárásnak a részeként Blanár két hónappal később aláírt egy másik szerződést is ugyanezzel a céggel a jótállás utáni szolgáltatásokról.

 

„A CT-berendezések ugyanis két év szerződéses jótállás alatt voltak, de Zsolna Megye Önkormányzata rögtön a vételkor megrendelte a [jótállás utáni] szolgáltatást további 5 évre. A szerződés alapján ebből az első három évért 1,29 millió eurót kellett fizetnie, a maradék két évért pedig 192 ezer eurót”

 

A berendezés megvétele és hét évnyi fenntartása tehát 2,272 millió euróba kerül.

 

dc7ea70e5b72805fd05526f2014a4cbb_hnonline
Forrás: Hnonline.sk

 

A megye hivatalos honlapja szerint a szóban forgó szerződéseket később sem módosították.

 

Az összességében legdrágább ajánlat nyerte a tendert

 

Beblavý arra hívja fel a figyelmet, hogy a közbeszerzésben részt vevő konkurensek összességében árban előnyösebb ajánlatot tettek le az asztalra.

 

„A Siemens a berendezésekért összesen 1,447 millió eurót kért, de a jótállás utáni szervizért mindössze 1 centet. A SaT Slovakia nevű vállalat 1,63 millió euróért ajánlotta berendezéseit, és a szervizért szintén 1 centet kért csak. A meghirdetett tender feltételei szerint a jótállás utáni szolgáltatást legalább 5 évre kellett biztosítaniuk.”

 

beblavy_ct_kauza
Miroslav Beblavy által közzétett táblázat a versenypályázat ajánlatairól. Forrás: Beblavy.sk

 

Beblavý azt írja, a megye számára hátrányos szerződésekért egyértelműen Blanár felelős, aki „pontosan tudta, mit csinál”.

 

„A két érintett kórház így több mint 420 ezer eurótól esett el. (…) Képzeljék, mi mindent lehetett volna ebből a pénzből az önök egészségért tenni. (…)”

 

A 2014-es túlárazott berendezések miatt kipantatt pőstyéni CT-botrány két miniszter karrierjét is derékba törte. Távozni kényszerült ugyanis az akkori egészségügyi miniszter, Zuzana Zvolenská, és az akkori házelnök, Pavol Paška is. Mindketten smeres politikusok.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!