Az októberben elfogadott jövő évi költségvetési terv az egészségügyi minisztérium 2017-es keretét 120 millióval vágta vissza, miközben a környezetvédelmi minisztérium 350 millióval nagyobb kerettel gazdálkodhat jövőre. Mindeközben a kormány olyan tervezeten dolgozik, ami felére csökkentené az elsősegély-ügyeletek számát Szlovákiában.

 

Nem rendelünk, próbálkozzon máshol.  Akár ilyen üzenet is fogadhatja az ügyeletre érkező beteget, ha a kormány és Tomáš Drucker egészségügyi miniszter terve megvalósul.

 

Miközben a kormány a gazdasági növekedés jövőbeli pozitív alakulására hivatkozva több tárca keretét is milliókkal emelte meg, a jövőben átszervezné az amúgy is ezer sebből vérző egészségügyi ellátást. A HNonline.sk értesülései szerint Tomáš Drucker egészségügyi miniszter felére csökkentené az elsősegély-ügyeletek számát.

 

 hirdetes_810x300  
SR MZ zdravotníctvo programové vyhlásenie Fico rokovanie BAX
A képen Robert Fico kormányfő (elöl) és Tomáš Drucker (hátrébb) egészségügyi miniszter. Egyetlen politikusnak sem kellett az egészségügyi tárca a választások után – Ficonak kellett kineveznie az élére minisztert. Forrás: TVnoviny.sk

 

Drucker azt ígérte, hogy az „Új Elsősegély” névre keresztelt, most készülő projekt biztosítja az elsősegély-ellátást minden szlovákiai állampolgár számára, de a jelenlegi 100 ügyeletet 50-re redukálná.

 

Az intézkedés magyarlakta járásokat is érintene. Az ügyeletek számának (és költségeinek) csökkentésével több városban ez a fajta ellátás megszűnik, például Illaván (Ilava), Vágsellyén (Šaľa), Zselízen (Želiezovce), Rimakokován (Kokava nad Rimavicou), Nyustyán (Hnúšťa), Galgócon (Hlohovec), Poltáron vagy épp Szobráncon (Sobrance). A galántai ügyelet megmaradása kérdéses, mivel a HNonline.sk által közzétett térképen szerepel, viszont a szöveges felsorolásban megszűnőként kezelik.

 

Háromnegyed órán belül

 

Az ide vonatkozó törvény azt mondja, hogy az ügyeletek hálózatát olyan sűrűn kell kialakítani, hogy a betegek legfeljebb 45 percen belül elérjék valamelyiket, illetve a felnőttek ellátására 100 ezer főre kell jutnia egy ügyeletnek, gyermekek esetében pedig 50 ezer gyerekre kell fenntartani egy gyermek-elsősegély-ügyeletet. Az egészségügyi tárca javaslatát az alábbi térkép foglalja össze.

 

65da9bdf126449a00dcac9b01c4f4dd4
Ügyeletek, amelyek megmaradnak. Galánta még ott pislákol a térképen, sorsa egyelőre kétséges. Forrás: HNonline.sk

Az önállóan, kórházaktól függetlenül működő elsősegély-ügyeletek azonban nem keverendők össze a kórházakkal szimbiózisban működő sürgésségi ügyeletekkel. Ezekre az új projekt (egyelőre) nem terjed ki.

 

Ellenkezőleg, épp őket hozhatja helyzetbe azzal, hogy az emberek egy része kénytelen lesz a kórházakban ellátásért folyamodni elsősegély ügyeletek híján. Persze ennek is lehet előnye, a sürgősségik a beteget rögtön tovább küldhetik a kórház valamelyik osztályára, ha állapota ezt megköveteli.

 

miniszteriumok_koltsegvetesi_kerete_2017
A jövő évi költségvetés nagy vesztese egyértelműen az egészségügy, aminek állapota siralmas. Az elkerülhető halálesetek száma alapján Szlovákia az OECD legrosszabjai közé tartozik, a kórházak úsznak az adósságokban. A CT-botrány óta a sajtó árgus szemmel figyeli a köztisztviselők minden lépését, tehát üzletnek sem a legjobb. Hát megnyirbálták kicsit… Grafikon: Körkép.sk

 

Az orvosok már panaszkodtak

 

Az elsősegély ügyeletek (lekárské služby prvej pomoci – LSPP) problémaköre már korábban is felvetődött. Az ügyeleteken való szolgálat ugyanis kötelező az orvosok számára. A Magánorvosok Szövetsége idén tavasszal ismételten arra figyelmeztetett, hogy ha az orvosok napi praxisuk után még éjjel is kénytelenek ügyelni, másnap reggel pedig újra rendelőikben fogadják a betegeiket, az kedvezőtlenül érintheti a betegellátás minőségét.

 

Korábban előkerült egy javaslat, miszerint az ügyeleteket legfeljebb este 22:00-ig tartanák nyitva, ám politikai akarat hiányában e téren sem történt előrelépés.

 

Legutóbb 2009-ben jelent meg elemzés az elsősegély-ügyeletek hatékonyságáról, ami megjegyzi, hogy a betegek 90 %-át este 22:00-ig ellátják, az ügyeletre 22:00 és 07:00 között csak a betegek 10 százaléka érkezik. Ráadásul a legtöbb gyógyszertár ebben a napszakban nem tart nyitva. A VPL.sk szerint, ha az este ügyeletben lévő orvosok másnap reggel nem kezdenének a rendelőben, 5600 beteg maradna ellátás nélkül.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!