Lassan véget érhet a Čistý deň-ügy. Ján Richter Munka-, Szociális- és Családügyi miniszternek november közepéig maradt ideje, hogy eldöntse a nemi erőszak botrány miatt visszavonja-e a reszocializációs intézet akkreditációját – írja az Aktuality.sk.

 

A szlovák hírportál szerint a minisztérium Akkreditációs Bizottsága már kérvényezte a több nemi erőszak ügyben érintett galántai intézet licencének megvonását.

 

A nemi erőszak esetei azután kerültek nyilvánosságra, hogy a sajtó közölte a most 16 éves Natália történetét, akit 2014-ben (14 éves korában) az intézet egyik alkalmazottja megerőszakolt. Az ügyben később sorra dőltek ki a szekrényből a csontvázak: kiderült, hogy egy terapeuta 3 másik lányt is zaklatott. Az intézet ráadásul többmillió euró támogatásban részesült az kormánytól, és egyik alapítója korábban a kormányhivatalnál dolgozott.

 

 hirdetes_810x300  

Richteren múlik

 

A végső szó Ján Richter munkaügyi miniszteré. Ő teheti fel az i-re a pontot, aki érdekes módon maximálisan kihasználja a törvény által számára biztosított 60 napos gondolkozási időt. Amennyiben meghagyja az intézet akkreditációját, azzal szembe menne minisztériumi bizottság döntésével.

 

Richter ugyanakkor a Čistý deň körüli botrányt igyekezett elbagatellizálni és politikai játszmának titulálta.

 

3-235cc0acd89dd028135371b1dd528e3f311f206e-770x470
Ján Richter Smeres miniszter, aki szerint a Čistý deň ügy nem a rendszer kudarcát bizonyítja. Hanem akkor mit is? Forrás: Teraz.sk

Az egész ügy Natália Blahová (SaS) parlamenti képviselő blogbejegyzésével kezdődött, ami rávilágított az intézetben folyó visszaélésekre.

 

Búcsúszex vagy erőszak?

 

A galántai intézet igazgatója, Peter Tománek állítja, hogy az ominózus aktus önkéntes „búcsúszex” volt a szakács és a lány között, aki az esetkor nem 14 éves volt, hanem 15, vagyis nem kiskorú, hanem fiatalkorú.

 

Azonban nem csak ez az eset került napvilágra. Az egyik terapeuta egy vágbesztercei hétvégi házban erőszakolhatta meg az egyik intézetes lányt. Az ügyet a rendőrség erőszakról szexuális visszaélésre minősítette át.

 

rrwhj9brr-aodvsldnnqrg-akredita-n-komisia-ministerstva-pr-ce-odporu-ila-zru-i-akredit-ciu-stavu-ist-de-v-galante_cas_sk-770x470
A Čistý deň intézet Galántán. Túlélheti-e az utóbbi idők egyik legnagyobb családügyi bitrányát? Forrás: Cas.sk

A rendőrség ugyan nyomozott, de végül vádemelés nélkül tette félre őket. Most a főügyészség is elismeri, hogy a hatóságok mulasztottak a korábbi nyomozásnál, és a nyomozati anyag sem volt kellőképp előkészítve.

 

Az igazgató felelsége, Tománeková elismerte, hogy nem tudják megakadályozni, hogy az intézet lakói között szexuális kapcsolat alakuljon ki.

 

„Képmutatás lenne azt állítani, hogy ezt ki tudjuk zárni. Mondják meg, milyen további intézkedést fogadjunk el [, hogy ezt kizárhassuk], és mi bevezettjük”

 

nyilatkozta.

 

A galántai reszocializációs intézet 3,4 millió eurónyi állami támogatásban részesült megalakulása óta. A egészségügyi minisztérium a Čistý deň intézettel akart felvágni a Szlovákiába érkező uniós tisztségviselők előtt, ám a tervezett látogatást a botrány kirobbanása után csendben lefújták.

 

Körkép.sk

Nyitókép: dennikN.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!