A Gorilla-ügyet öt évig vizsgáló Marek Gajdoš csütörtökön találkozott Andrej Kiska köztársasági elnökkel, akinek elmagyarázta, hogy tizenhét év után miért is lép ki a rendőrségtől.

 

Kiska azok után hívta meg Gajdošt az elnöki palotába, miután Robert Kaliňák (Smer) nem engedte, hogy megjelenjen a parlament védelmi és biztonsági bizottságának ülésén, ahol Gajdosť az ellenzéki képviselők szerették volna kihallgatni távozásának okairól.

 

 „Nem sajnálok semmit, de annak örülök, hogy kiszállok. Úgy vélem, hogy mindebből már elegem volt”

 

mondta a Gorrila-ügy vizsgálója azután, hogy a köztársasági elnökkel találkozott. A beszélgetésük általános jellegű volt, ugyanis nem szerették volna megsérteni a titoktartási fogadalmat, amivel Kaliňák akkor hozakodott elő, amikor megtiltotta, hogy Gajdoš részt vegyen a Nemzeti Tanács bizottságának ülésén és az ellenzéki képviselők kérdéseire válaszoljon.

 hirdetes_810x300  

 

Gajdoš nem akart részletekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy miért is távozik a rendőrségtől és miért kérte azt, hogy civilbe vonulhasson. „Tudom, hogy bűnvádi feljelentést nyújtottak be, ami a nyomozás tárgyát fogja képzeni” – mondta. A feljelentést az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar nyújtotta be ismeretlen tettes ellen, mégpedig a nyomozás akadályozása miatt.

 

 

Gajdoš szerint Ficót is ki kellene hallgatni

 

Gajdoš az elnöki palotában kijelentette, hogy jelenleg azon dolgozik, hogy a bizonyítási eljárás eredményeit olyan formába öntse, hogy azokat átadhassa az utódjának.

 

Arra a kérdésre, hogy Robert Fico (Smer-SD) kormányfőt mindmáig miért nem hallgatták ki, holott az akták szerint személyesen is járt a pozsonyi Vazovova utcai lakásban, Gajdoš azt a kitérő választ adta, hogy bár volt valamiféle kísérlet a kormányfő kihallgatására, „de amiatt, hogy az ügyész vizsgálta az aktákat, egy ideig nem folytatódhatott a nyomozás”.

 

Gajdoš azt nem tudta megmondani, hogy a jövőben tervezik-e Fico kihallgatását, de úgy véli, hogy mindenképpen sort kellene rá keríteni. Hozzátette: arra „egyelőre nem kerestek bizonyítékokat”, hogy Fico valóban járt-e az említett lakásban.

 

„A korrupció bizonyítása bonyolult dolog”

 

A nyomozók az iránt is érdeklődtek, hogy a Gorilla-akták honnan szivárogtak ki. Gajdoš szerint kérdéses az, hogy erre fény derül-e valaha. „Minden lehetséges azon előfeltétel mellett, hogy valaki, akinek ezek a bizonyítékok a birtokában voltak, beszélni akart. Felszólíthatjuk a tanúkat, akik erről valamit tudnak, hogy jöjjenek és segítsenek nekünk” – hangoztatta.

 

Gajdoš arra a kérdésre is kitérő választ adott, hogy a Gorilla-ügy kivizsgálása egyszer befejeződik-e. Véleménye szerint egy büntetőjogi szempontból bonyolult ügyről van szó. „Ebben a kérdésben nyitott vagyok. A korrupció bizonyítása nagyon bonyolult dolog, sőt gyakorlatilag lehetetlen. A korrupciót csak akkor lehet sikeresen kivizsgálni, ha azt online dokumentálják” – magyarázta.

 

3-33d35e4c434a644affab870c7b7ebb31567b7661
Fotó: TASR

 

Kiska az országos rendőrfőkapitánnyal is találkozik

 

Marek Gajdoš civilbe vonulása kapcsán elmondta, hogy Robert Kaliňák belügyminiszterrel már megbeszéltek bizonyos dolgokat. „Már benyújtottam a távozási kérelmemet, telik a felmondási idő, és nem áll szándékomban visszavonni azt.”

 

Roman Krpelan, az államfő sajtótanácsadója szerint Andrej Kiska azért hívta meg Gajdošt, hogy megkérdezze tőle azt, miért döntött a posztjáról való távozásáról. „Gajdoš úr tudatta vele, hogy olyan feltételek között, amelyek között eddig dolgozott, már nem folytathatja munkáját” – közölte.

 

Krpelan szerint az államfő jövő héten Tibor Gašpar országos rendőrkapitánnyal is találkozik majd, s azt követően nyilatkozik konkrétabban a Gorilla-ügy kivizsgálásáról.

 

Forrás: DenníkN.sk/teraz.sk

Nyitókép: Foto N – Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!