300 ezer hazai és 600 ezer külföldi sofőr járta a szlovákiai sztrádákat feketén, vagyis e-matrica nélkül. A bliccelésért járó első bírságokat már postázták. A kiosztott büntetések teljes összege 90 millió euró körül mozoghat, ennek egy jelentős részét azonban az állam sosem tudja behajtani.

 

„A múlt héten kaptuk az utasítást a minisztériumtól, miszerint elindítja [a büntetések kiküldését]”idézte Viktor Zvolenský közlekedésügyi osztályvezetőt Kassáról a Hospodárske Noviny.

 

A bírságok borítékolását megerősítette már Zsolna és Trencsén is.

 

 hirdetes_300x300  

„A mennyiség a kapacitási lehetőségeinktől függ majd, hasonlóképp, mint az autók érvénytelen műszakijánál. Velük napi kettő büntetés szétküldésével kezdtük, ma már naponta 10-et állítunk ki”

 

Nyiltakozta Marián Vranka, zsolnai közlekedésügyi osztályvezető.

 

Egymillió szabálysértő

 

A Nemzeti Autópálya Ügynökség (NDS) adatai szerint a feketéző szlovákiai sofőrök száma 309 ezer fő, a külföldieké 600 ezer. A régi szabálysértésekért, vagyis az új rendszer februári bevezetésétől ezidáig elkövetett feketézésért egyszeri, 150 eurós bírságot rónak ki, függetlenül attól, hogy egyetlen napon vagy hónapokig vették igénybe az autópályát matrica nélkül.

 

Eredetileg az állam 300 euróban határozta meg a bírság nagyságát, ezt még az előző közlekedésügyi miniszter, Roman Brecely javaslatára a kormány megfelezte.

 

1257673_1200x_sme
Az év első 7 hónapjában 1,6 millióan vásároltak 10 napos jegyet. Forrás: Sme.sk

 

Az illetékes hivatalok egy hónapban csak egyszer büntethetik meg az autótulajdonosakat, és nem minden nap. Ha a sofőrök három héten belül rendezik a számlát, elég a bírság két harmadát, vagyis 100 eurót kifizetniük. 900 ezer szabálysértő esetében az állam így 90 millió euróra tehetne szert, de mivel a külföldi sofőrök adataihoz nem fér hozzá Szlovákia, ezért jó részüknek nem tudják kézbesíteni a bírságot.

 

„Jelenleg nem csak Szlovákiában, de európai szinten is hiányzik a külföldi autótulajdonosok adatainak megszerzésének törvényi kerete”

nyilatkozta a közlekedésügyi minisztérium szóvivője, Karolina Ducká azzal, hogy a témát fel akarják hozni Brüsszelben.

 

Magyarország jogi irodákat bíz meg a külföldi szabálysértők országában, így próbálja behajtani a bírságokat. Hasonló megoldást szorgalmazott az Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter által leváltott egykori NDS-igazgató, Róbert Aux is.

 

Kikerülhető, vagy sem?

 

Az ellenzék is kritizálja az új rendszer bírságolási módszerét. Jana Kiššová (SaS) parlamenti képviselő szerint a jogszabály hiányos. A sofőrök megkerülhetik a kirótt 150 erős bírságot, ha megvásárolják a csak 50 euróba kerülő éves matricát – mivel hogy ez utóbbi január elsejétől érvényes.

 

A jogászok szerint ez nem teljesen így működik, mert a szabálysértés már megtörtént, amit az új rendszer már rögzített. A éves matrica megvásárlása csak a bírság halmozását segít elkerülni – ha már egy büntetést legalább kifizetett.

 

Azonban a jogászok is sokat kritizálják az új rendszert, mivel annak ellenére sem tudnak a sofőrök tetszőleges napra matricát vásárolni, hogy digitalizálták az egész rendszert.

 

ea6b5ff35a5cc63aab90c6948e5f5fc0_hn-770x470
Még szeptemberben felmerült, hogy Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter drágítaná a 10 napos matricákat. Andrej Danko (SNS) a nyugati matricák drágaságával indokolná a döntést. Forrás: HNonline.sk

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!