Andrej Kiska köztársasági elnök fogadta Tibor Gašpar országos rendőrkapitányt, akivel a Gorilla-ügy régóta húzódó kivizsgálásának okairól beszélt. Az államfő alig néhány nappal azután hívta meg a rendőrfőkapitányt, hogy találkozott a Gorilla-akta vizsgálatával megbízott nyomozócsoport távozó vezetőjével, Marek Gajdošsal.

 

Kiska nem akar a bíró szerepébe bújni, de bírálóan szólt

 

Andrej Kiska gennyező sebnek nevezte a Gorilla-ügyet, amely csökkenti az embereknek a jogállamba vetett bizalmát.

 

 hirdetes_810x300  

„Ahelyett, hogy számvetést végeznénk és elmondanánk azt, hogy mit tudunk és mit nem, ki tett jót, illetve mi nem működik, mindezek helyett a belügyminiszter, az országos rendőrfőkapitány és az illetékes vizsgálótiszt a sajtó útján csatázik és vádaskodik”

 

mutatott rá a közel háromnegyed órás találkozó végén a köztársasági elnök.

 

Ötévnyi nyomozás után saját bevallása szerint elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a Gorilla-ügy kapcsán eddig miért nem emeltek vádat konkrét személyek ellen. Bár Kiska nem akar a bíró szerepében bújni, mégis bírálóan szólt arról, hogy Gajdoš nem szólalhatott fel a parlamenti bizottság előtt, sőt a bizottsági ülésen Robert Kaliňák tilalma miatt részt sem vehetett.

 

„A parlamentnek az összes illetékes felet meg kellene hallgatnia”

 

szögezte le az államfő.

 

3-0cc147d6886004d5c33bf8fead2b311fd19256c1
TASR

 

Gajdoš 17 év után távozik

 

„A nyomozócsoport vezetőjével való megbeszélés során azt akarom, hogy ő (Marek Gajdoš) javasolja, ki vegye majd át a helyét a csapat élén, ki vizsgálja majd ki a két le nem zárt ügyét, illetve milyen elképzelése van az üggyel kapcsolatos következmények levonásáról, mert e téren összhangot akarok találni”

 

mondta el Gašpar.

 

Marek Gajdoš 17 évnyi szolgálat után távozik, ennek okaként pedig a jelenleg uralkodó feltételeket nevezte meg, valamint azt, hogy bizonyos személyek „nyomást fejtettek ki munkájára, illetve közvetve annak eredményeire”.

 

Megemlítette például a Robert Fico miniszterelnök kihallgatására vonatkozó igyekezetet, aki mindmáig nem közölte, hogy járt-e Gorilla-aktákban szereplő Vazovova utcai lakásban.

 

Forrás: sme.sk/teraz.sk

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!