„A bőnyi rendőrgyilkos Győrkös Istvánnak orosz titkosszolgálati kapcsolatai is voltak. Moszkvát nem a marginális neonácik érdeklik, de katonásdizó szélsőségesek és dezinformációs honlapok a hazaihoz (Magyarország – a szerk. megj.) hasonlóan működnek Csehországban és Szlovákiában is” – kezdi háttérelemzését a Heti Válasz az október végi bőnyi rendőrgyilkosságról és a szlovák és cseh társaikkal meglepően intenzív kapcsolatot fenntartó jobboldali szélsőségesekről.

 

A szerző, Ablonczy Bálint szerint a paramilitáris csoportoknak nemzetközi vonatkozása is van, mégpedig az európai zavarkeltés, ami az orosz-nyugati szembenállást figyelve nem is annyira meglepő módon Oroszországnak áll érdekében.

 

Maga a bőnyi rendőrgyilkos által vezetett Magyar Nemzeti Arcvonal is kereste az oroszok kegyét, illetve az általuk nyújtott anyagi támogatást. E szempontból érthetőbbé válik az is, hogy Győrkös miért volt egy hungarista vezérhez képest meglepően megértő az oroszokkal szemben, miért ítélte el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Szabadság téri szovjet emlékművet letakaró performanszát vagy antibolsevistától szokatlan módon miért dicsérte Sztálint, aki – állítólag – Magyarországot a második világháború után megmentette attól, hogy szomszédai felosszák.

 

 hirdetes_810x300  
a1000
A Magyar Nemzeti Arcvonal csoportja. Szlovák társaik hasonló benyomást keltenek. Forrás: ATV.hu

A magyarországi hungarista szervezet által felügyelt hidfo.net (ma már hidfo.ru) azok közé a honlapok közé tartozik, ami a világpolitikai történéseket orosz érdekek szempontjából tálalják, de nem hiányoznak róla a nyugat-ellenes összeesküvés-elméletek sem.

 

Ehhez hasonló honlapokból Szlovákiában sincs hiány. Pavol Struhár, a trencséni Alexander Dubček Egyetem politológusa tanulmányában 11 radikális jobboldali weboldalt említ meg, ezek többsége valamelyik szlovákiai szélsőjobboldali szervezethez köthető.

 

Szlovákiai félkatonai szervezetek – fasizmus oroszbarát környezetben

 

Mielőtt még inkább belemélyednénk az otthon is tartható fegyverekkel gyakorlatozó félkatonai szervezetek nemzetközi szerepére, érdemes megnézni a szlovákiai viszonyokat is. A hazai ultrák között akad jól vagy kevésbé jól szervezett csoportosulás, sok köztük az átfedés, több esetben egyik a másikból alakult vagy vált ki.

 

Közös nevezőjük a különböző mértékű NATO- és EU-ellenesség, legtöbbjüknek a kisebbségek is szúrják a szemüket. Erőteljesen jelenik meg náluk a neonácizmus, amit páran viszonylag nyíltan fel is vállalnak.  A romákkal szembeni ellenszenv mindegyikükre jellemző, a magyarellenességnél akadnak kivételek.

 

A Belügyminisztérium 9 hazai jobboldali radikális csoportot nevez meg, köztük az idei választáson parlamentbe jutó ĽSNS-t is, vagy a fent említett Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) mintájára létrehozott szlovák félkatonai szervezetet, a Kiszucai Ellenállás Akciócsoportot (Akčná skupina Vzdor – ASV).

 

kysuce_uniformy
Az Ellenállás akciócsoport uniformisaikban. Forrás: evropsky-rozhled.eu

Ez utóbbi különös módon nagy hangsúlyt fektet a hasonszőrű magyar szervezetekkel folytatott együttműködésre, és a magyar nemzet „pozitívumait” hangsúlyozza például az illegális bevándorlást illetően.

 

 

Magyarország, az elsőszámú ellenség

 

Más a helyzet a Szlovák Újoncok (Slovenskí branci – SB) nevű szervezettel, amelynek egyik tanácstagja, Tomáš Bičkoš 2013-ban egy írásában kifejtette, hogy az egyik legveszélyesebb tényező Szlovákiára nézve az „alkalmazkodni képtelen cigányság”, nemzetközi viszonylatban pedig Magyarországot tekinti a legfőbb veszélyforrásnak a szlovák szuverenitásra nézve.

 

És bár Bičkoš véleményétől az SB vezetője, Peter Švrček tavaly több ízben is elhatárolódott, valószínűbb, hogy a nyilvánossággal kialakítandó jó viszony érdekében a fő ideológiájukat jobban elrejtik.

 

1odd4
A Szlovák Újoncok gyakorlatoznak. Sajtóértesülések szerint egy hivatásos katona képzi őket. Forrás: sk-survival.webnode.sk/

 

Magyarországi szélsőségesek Szlovákiában

 

A Belügyminisztérium listáján felvidéki magyar szélsőséges szervezet nem szerepel, magyarországi azonban igen.

 

„Szlovákia déli országrészeiben a JOBBIK-Magyarországért Mozgalom sejtjei vagy helyi szervezeti is működnek. (…) A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom pedig egy másik szélsőséges szervezet, amelynek nem szlovákiai származású“

 

Írja a belügyminiszteri jelentés, amely kiemeli, hogy a jövőben a jobboldali radikálisok erősödésére lehet számítani.

 

ds3_sns
Kotlebáék parlamentbe kerülése miatt az SNS-ről részben elterelődött a figyelem, pedig a párt előszeretettel riogat a felvidéki magyarokkal. Személycserék ide vagy oda, a ’90-es évek elejétől szorosan kötődnek az orosz érdekekhez. Az Extraplus orosz propaganda portál kegyeiből azonban már kiestek. Ott most Kotlebáék kaptak nagyobb teret, és az Andrej Danko vezette pártot „nemzeti placebónak” nevezték. A képen az SNS aktivistái épp a Jobbik felvidéki plakátjai ellen tüntetnek. Közös gyökerek, azonos módszerek, de a más irányba céloznak. Forrás: SNS.sk

 

Magyarellenes politika és a szlovák valóság

 

Érdekes, mennyire eltérő üzenetet képvisel a hivatalos tanulmány, ami a szlovák szélsőséges szervezetek erősödésére hívja fel a figyelmet, és a mindennapi szlovák politika, ami időről időre odaszól a felvidéki magyarságnak túlzottnak minősített követeléseik miatt.

 

Miközben a szlovák politikai elit a délen élő szlovákok nemzeti identitása miatt reszket, a minisztérium kimutatta, hogy épp a felvidéki magyarok azok, akik a legegyértelműbben és legnagyobb arányban utasítják el a szélsőségeket (78,9 százalék, szemben a szlovákok 56 százalékával) – nyilván az elmúlt két és fél évtized tapasztalataiból indíttatva.

 

Szintén a Belügyminisztériumtól származik az az adat is, miszerint a rasszista indíttatású bűncselekmények szinte mindegyikét szlovák nemzetiségű követi el (2011-ben négy, 2012-ben 0, 2013-ban kettő olyan eset történt, mikor nem szlovák volt az elkövető).

 

extrem_2016_11_1
Belügyminisztérium által végzett kutatás eredménye: Hogyan viszonyul ön a szélsőségesekhez? Forrás: MV SR, minv.sk

 

Kotlebától a Pentáig

 

A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja Közép-Európa oroszfüggőségéről megjelent tanulmánya egyenesen a Kremlhez köti Marián Kotleba pártját, az ĽSNS-t. Kotleba ráadásul Besztercebánya megye ispánjaként többször kifejezte szimpátiáját Moszkva iránt, például az orosz zászló kitűzése az Éjjeli Farkasok motorosbanda ünnepélyes fogadása alkalmával. Kotleba egyébként a megyei önkormányzat épületének bejárata felett a Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulóján kifüggesztette a fekete zászlót is.

 

A jelentésből az is kiderül, hogy a Nyugat politikai szempontból instabilnak tartja a szlovák törvényhozást, amelyben rendkívüli gondokat okoz a korrupció, és nagy az orosz gazdaságtól való függőség.

 

De a washingtoni agytröszt másra is felhívja a figyelmet. Nem kellenek ahhoz militáns csoportok, hogy az orosz befolyás érvényesülni tudjon Szlovákiában.

 

„A szlovák politika közeg prominens személyei és Robert Fico miniszterelnök közeli támogatói orosz kapcsolódású üzleti érdekekkel rendelkeznek. Például, Jaroslav Haščák, a kiemelkedő Penta befeketetőcsoport vezetője személyesen találkozott Ficoval, és a „Penta mágnások” 40 ezer euróval támogatták a Smer pártot. 2009-ben a lengyel hírszerzés azzal vádolta meg a Pentát, hogy valójában egy orosz titkosszolgálathoz kapcsolódó szervezet (a csoport vehemensen tagadta is a vádakat).”

 

f9dd9171b79bd7e6fd3a3fc9c9b1fd79
A képen Jaroslav Haščák a Pentából. Forrás: HNonline.sk

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: RTVS.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!