A pozsonyi Szent Mihály kórház körüli ügyet felfújták, a túlárazott beszerzések vádjával egy olyan alapítvány hozakodott elő, amit „nyilvánvalóan politikai indíttatásból alapítottak” – mondta Robert Fico vasárnap a TA3 hírtelevízió V politike című műsorában.

 

Fico úgy véli, hogy az említett alapítvány Andrej Kiska köztársasági elnökhöz köthető. „Ez [Kiska] politikai pártja előkészítésének része”, mondta a kormányfő.

 

A túlárazott közbeszerzésre a Nadácia Zastavme Korupciu (Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány) hívta fel a figyelmet, aminek élén Pavel Sibyl áll. Sybil nem kívánt nyilatkozni. A gyanús kórházi tender azért szúrt szemet az alapítványnak, mert különböző kórházi berendezések és eszközök megvételét a kórház egyetlen tenderben pályáztatta meg 23 millió euró értékben.

 

 hirdetes_810x300  

Összesen 900 tételről van szó, amelyek többségét túlárazottnak ítéltek meg. A közbeszerzési eljárást most a kijelölt szakértők és az Egészségügyi Minisztérium is megvizsgálja. Az alapítvány és a kórház illetékesei pedig személyesen egyeztettek az üggyel kapcsolatban.

 

„Ön úgy érezte, hogy a találkozó után maradt még valami vád? Én nem. Az alapítvány elnémult”

 

Mondta Fico.

 

Nehéz hete volt a kormányfőnek

 

Ficonak a Kaliňák-féle botrány óta a legnehezebb hete volt a mostani. Miroslav Lajčák külügyminiszter egy volt alkalmazott beszámolója miatt korrupció vádjával került a sajtó keresztüzébe, amit a kormányfő (eddig érthetetlen módon) azzal reagált le, hogy a külügyi vezetővel tartott sajtótájékoztatón „mocskos szlovákellenes prostituáltaknak“ nevezte a sajtó képviselőit.

 

Kijelentései bejárták a világot, a nyugati sajtó fő lapjai mind leközölték Robert Fico éles kijelentéseit. A kormányfőtől az Újságírók Európai Szövetsége (AEJ) bocsánatkérést követel. Valószínűleg rávárnak:

 

„A tőlem elhangzott kifejező kijelentések nem elhibázottak. Azért használom őket, hogy vitát robbantsak ki (…) Eljön az idő, amikor ezeket a szavakat részleteiben átvehetjük. Konkrét személyek és esetek állnak mögötte“

 

Jelentette ki a kormányfő, aki ezúttal is megpróbálta Lajčák személye elleni kritikát a soros elnökség elleni támadással azonosítani.

 

„Nem respektálok semmilyen játszadozást a szlovák elnökséggel kapcsolatban“

 

A kormányfő azt állította, hog nem akarja korlátozni a hazai sajtószabadságot, nyíltan rámutat majd a média hibáira. Szerinte olyan médiumok is vannak Szlovákiában,

 

„amelyek több okból is súlyosan ártanak ennek az országnak“

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!