A külügyminisztérium egykori alkalmazottja, Zuzana Hlávková nemrég felhívta a figyelmet a Miroslav Lajčák házatáján, a soros elnökséggel kapcsolatban történt gyanús közbeszerzésekre.

 

A Smer vezetése Robert Ficoval az élen kikelt magából és kiállt külügyminisztere mellett, állítva, hogy Hlávková politikai indíttatásból húzta elő az ügyet. A SME napilap szerint azonban most az is kiderült, hogy Hlávková fenntartásait feletteseivel is közölte – minden eredmény nélkül.

 

Ráadásul nem tartották be a vonatkozó előírásokat sem, már ami az alkalmazottak bejelentését illeti. Hlávková a külügyminiszterig ment, hogy számon kérje a túlárazott és teljesen felesleges, többszázezer eurót felemésztő bemutatógála ügyét. Előtte azonban közvetlen feljebbvalóihoz fordult, ahogy azt ilyenkor az előírások megszabják, írásos indítvány formájában.

 

 hirdetes_810x300  

Ezzel gyakorlatilag megcáfolja a külügyi tárca azon állítását, miszerint fenntartásait már csak mint volt alkalmazott tette, és nem nyújtott be semmilyen hivatalos indítványt az üggyel kapcsolatban.

 

„Ne gondolkozzanak rajta, csak csinálják meg”

 

Hlávková 2015 júliusától dolgozott a külügyminisztériumnál, mint kulturális szakfelelős az EU soros elnöksége előkészítésére létrehozott titkárságon. Idén február 16-án adta be felmondását, miután hangot adott abbéli gyanújának, hogy a soros elnökség szlovákiai logójának ünnepélyes bemutatójára szervezett gálát túlárazta a minisztérium.

 

forrás: sme.sk
forrás: sme.sk

 

A nagyszabású és drága rendezvény ötlete csak azután került elő és kapott erős hátszelet, hogy a titkárságon külső munkatársként megjelent Zuzana Ťapáková. Hlávková azt mondta, hogy mikor személyesen beszélt Lajčákkal, ő azt mondta neki, Robert Fico küldte hozzájuk Ťapákovát.

 

„A logó körüli gyanús ügyekről mindenki tudott az osztályon, nem csak én beszéltem róla“

 

Mondta Hlávková, aki szerint a kollégái nyíltan beszéltek fenntartásaikról közvetlen felettesükkel, Slavomíra Mašurová igazgatónővel. Mašurová azt válaszolta, hogy ez ellen nem nagyon lehet mit tenni a minisztériumban:

 

„Ne gondolkozzanak ezen, meg kell csinálni“

 

Idézte Mašurová szavait Hlávková azzal, hogy az igazgatónő sem helyeselte a dolgot. Mašurová tagadja, hogy bármi hasonlót mondott volna.

 

A szó elszállt, az írás megmaradt

 

Hlávková második körben az osztály főigazgatóját, Milan Zachart kereste fel, de mikor látta, hogy ő sem mutat semmilyen hajlandóságot az ügy kivizsgálása iránt, inkább a felmondás mellett döntött.

 

A külügyminisztérium hivatalosan tagadja, hogy Hlávková indítvánnyal élt volna a gála-ügy miatt, ahogy Hlávková állításait is, amelyeket „törvénytelen eljárásnak” minősített.

 

„Megemlíteném pédául az SK PRES logójának bemutatójául szolgáló gálaestet, amelynek háttere nincs összhangban a közérdekkel. Ugyanez vonatkozik a tervezett projektekre, ahol fennáll a közpénzekkel való visszaélés veszélye, beleértve a az SK PRES VIP vendégeknek szánt és a nyilvánosságnak szánt nyitókoncertjét”

 

Írta Hlávková idén február 29-én indítványában, vagyis az utolsó külügyminisztériumnál töltött napján (a felmondás értelmében a hónap végéig maradt munkaviszonyban).

 

Sem a törvényt sem a nyilvánosságot nem tisztelték meg egyértelmű válaszokkal

 

Lajčákkal személyesen március 11-én találkozott, de a társadalomellenes tevékenység bejelentéséről szóló törvény nem menti fel a korábbi munkaadót (esetünkben a külügyi tárcát) az ügy kivizsgálása alól csak azért, mert az alkalmazott közben munkahelyet váltott. Vagyis a minisztériumnak foglalkoznia kellett volna a beadványban leírtakkal.

 

Forrás: sme.sk
Forrás: sme.sk

 

Miroslav Lajčák szóvivője, Peter Stano közölte, hogy a miniszter álláspontja szerint a beadvány az „egyes rendezvények megvalósítási formáiról alkotott véleményt” fogalmaznak meg, de végülis elrendelték a gyanú belső kivizsgálását. Stano mindössze szóban mondta el, hogy vizsgálat nem állapított meg törvénysértést, ugyanakkor semmilyen hivatalos eredmény nem született, mert – ahogy a szóvivő fogalmazott – „belső verbális kommunikációról” volt csupán szó.

 

Az eset egy másik szála is érdekesen alakult. A társadalomellenes tevékenységet bejelentő személy védelméről szóló törvény Robert Kaliňák szerzeménye. Ez gyakorlatilag megszabja, hogyan kell eljárni az ilyen esetekben: először is nyilvántartásba kell venni a beadványt, majd 90 napon belül meg kell küldeni a beadványt írónak, hogyan végződött a vizsgálat.

 

Hlávková semmi ilyesmit nem kapott a külügyminisztériumtól.

 

„A minisztérium október 6-án azt a választ adta, hogy semmilyen beadvány sincs náluk, ezért úgy hisszük, nem vették nyilvántartásba és így nem a törvény szerint jártak el”

 

Mondta a Transparency International Slovakia ügyvédje, Pavel Nechala.

 

 

Körkép.sk, Sme.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!