A Szlovák Nemzeti Tanács határozatban ítélte el „egy szlovák állampolgár” (ifj. Michal Kováč) külföldre hurcolását, ami 1995. augusztus 31-én történt, és amely nem csak az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok megsértése volt, hanem olyan tett, ami kárt okozott Szlovákia jó hírnevének.

 

A parlament szintén elítélte az akkori miniszterelnök, Vladimír Mečiar amnesztiáit, amelyek megakadályozták az ilyen törvényszegések felderítését és elkövetőinek bíróság elé állítását.

 

Mindezt a parlament egy deklarációban fogadta el, amit 88 képviselővel sikerült elfogadtatni. Egyúttal második olvasatba került az az ellenzéki alkotmánymódosító javaslat – 78 képviselői vokssal –, ami a mečiari amnesztiák eltörlését tenné lehetővé.

 

 hirdetes_300x300  

A szlovákiai társadalmat hosszú ideje nyugtalanítják ifj. Michal Kováč elhurcolásának tisztázatlan körülményei és hogy büntetlenül maradt. Az igazságszolgáltatást Vladimír Mečiar kormányfő amnesztiái akadályozták meg.

 

áll a határozatban.

 

Az ellenzék azzal akarta kiegészíteni, hogy

„A Szlovák Nemzeti Tanács az amnesztiák egyes határozatainak eltörléséről szóló alkotmánymódosítás elfogadásával kifejezi szándékát, hogy vállalja a következményeit e szégyenteljes cselekedetnek”

 

Ezt a kiegészítést azonban a plénum többsége nem támogatta.

 

Kellő támogatást kapott Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) képviselő kezdeményezése is az akkori amnesztiák eltörléséről. Javaslata második olvasatba került, végleges elfogadásához viszont 90 képviselői szavazatra lesz szükség.

 

A hírhedt amnesztiák lehetetlenné tették a ’90-es évekbeli, a kormányzattal is összefüggő bűncselekmények felderítését és a felelősök bíróság elé állítását. Az akkori köztársasági elnök, a nemrég elhunyt Michal Kováč fiának elrablásának felelősei közt ott volt például Ivan Lexa is, a Szlovák Titkosszolgálat akkori vezetője, de az üggyel összefüggésbe hozható Róbert Remiáš meggyilkolása is.

 

Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter, akinek nevéhez a most elfogadott elítélő határozat fűződik, azt állítja, hogy mindig is az amnesztiák eltörlése mellett tette le voksát, ahogy ma is. Ugyanakkor azt is hozzátette:

 

„Ez egy bármiféle jogi következménnyel nem járó politikai határozat, és nem hozható összefüggésbe egyetlen politikai párt vagy képviselő az amnesztiák eltörlésével kapcsolatos álláspontjával sem. Ténylegesen azonosulni tudok ennek az állásfoglalásnak a tartalmával. Az amnesztiák politikai elítélése az a lépés, amelyben tetten érhető a parlament többségének egyetértése. Az amnesztiák eltörlésében egyelőre még nem”

 

Ondrej Dostál (SaS) a deklarációt üres gesztusnak tartja:

„Hogy elítélték őket 18 év után (…), annak nincs semmi jelentősége. Andrej Kiska államfő felszólította az összes képviselőt, Michal Kováč halálára apellálva, hogy tegyenek valamit a szégyentelen bűntettek következményei kapcsán (…). A sérelmek elismerésén túl azonban szükség van azok jóvátételére is. Az állásfoglalás pedig csak megnevezi a sérelmeket.”

 

 

Aktuality.sk

Nyitókép: info.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!