A közlekedésügyi minisztérium jövőre 109 millió euróval nagyobb kerettel gazdálkodhat, ez főleg EU-s forrásoknak köszönhető. Az autópálya-szakaszok befejezéséhez azonban ez sem lesz elegendő.

 

Az autópályák és gyorsforgalmi utak hálózatának befejezéséhez több mint 1 100 kilométeres összeköttetést kellene még megépíteni, több mint 20 milliárd euróért. A Nemzeti Autópálya Társaság 680 milliós költségvetést kap, valamint 50 milliót külső forrásokból. A pénzt a befejezetlen szakaszokra, az újak előkészítésére valamint karbantartásra költik majd.

 

Hiányos költségvetés

 

 hirdetes_810x300  

Az NDS egyköri vezetője, Róbert Auxt szerint azonban így is nagy összeg hiányzik a költségvetésből. Elmondása szerint az NDS költségvetéséből 270 millió hiányzik, ez a következő években összesen 300 – 600 között lehet. Szerinte az uniós pénzeket a D3-as autópálya építésének aláírásával kimerítették.

 

Felmerül a kérdés, hogy mely szakaszok versenyezhetnek a következő évben. „Kérdéses, hogy befejezik-e a D1-es bővítéséről szóló vitát, mert ott  PPP projektek körülményei is közrejátszanak.” – vélekedik Pavol Kajánek, a Közlekedési kutatóintézettől.  A Turány (Turany) – Gombás (Hubová) szakasz Kassa előtt szerinte még nem fog versenyezni jövőre. A Hospodárske Noviny ábrája a közlekedésügy forrásairól:

 

hn
forrás: hnonline.sk

 

„Az idei év végén szerettünk volna egy külső versenypályázaton elindítani a kassai körgyűrű befejezését. Érett szakaszban vannak az R3-as árvai és a D3-as teoretikus szakaszai” – mondta Auxt. Figyelmeztet, hogy az új projekteket az állami költségvetésből, vagy saját forrásból kell majd fizetnie az NDS-nek.

 

A következő év során kevesebb, mindössze 65 millió eurót fordítanak majd az utak karbantartására. A régiós úthálózatok javításáért most már a mezőgazdasági minisztérium felelős, az EU-s források segítségével ők 145 kilométer mellékutat szeretnének felújítani.

 

A legfontosabb új, készülő szakaszok:

 

D1 Pozsony (Bratislava) – Nagyszombat (Trnava), bővítés
Ár: 367 millió euró
D1 Turány (Turany) – Gombás (Hubová)
Ár: 738 millió euró (becslés)
D1 Branisko-alagút
Ár: 300 millió euró
D1 Eperjes, nyugat (Prešov) – Eperjes, dél
Ár: 356 millió euró
R2 Kassa, Saca (Šaca) – Kassaolcsvár (Košické Oľšany)
Ár: 240 millió euró

 

hnonline.sk
kép:

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!