Pénteken, december 9-én délelőtt egy rövid ünnepség keretében három szlovákiai geopark vette át kinevezési okiratát, mellyel hivatalosan is a Szlovákiai Geoparkok Hálózatának tagja lett.

 

Az okiratokat Pozsonyban, a Szlovák Környezetvédelmi Minisztérium épületében Norbert Kurilla, a Szlovák Környzetvédelmi minisztérium államtitkára adta át a geoparkok vezetőinek.

 

dsc_8056
A geoparkok képviselői. Felvétel: Puntigán József.

 

Norbert Kurilla bevezetőjében elmondta, hogy a kormány tavaly fogadta el a szlovákiai geoparkok koncepciójának aktualizációját, mely meghatározza a geoparkok küldetését és feladatait. Elemzi azok gyenge és erős oldalait, kategorizálja őket, meghatározza a betagolódásukat a Szlovákia területébe, a menedzsmentek céljait stb.

 hirdetes_300x300  

 

Meghatározza azt is, hogy hogyan és milyen feltételek mellett alakulhatnak Szlovákiában geoparkok és hogyan lehetnek a szlovákiai, az európai és globális  Geoparkok Hálózatok tagjai.

 

dsc_8053
Norbert Kurilla. Felvétel: Puntigán József.

 

Elmondta azt is, hogy Környezetvédelmi Minisztérium az év elején elfogadott egy akciótervet, amely a három szlovákiai működő geoparkra vonatkozóan az említett koncepció gyakorlati megvalósítást tűzte ki céljául. Meghatározza az aktivitásokat, azok kimeneteleit,  a felelőségeket, a finanszírozás lehetséges forrásait, a fenntartás lehetőségeit, stb.

 

Megállapítva, hogy az  eddig tapasztatok azt mutatják, hogy a geoparkokben rejlő lehetőségek teljesebb kihasználása érdekében szükséges lenne a nagyobb tájékozottság, a magasabb szintű közigaztási egységekkel, a közlekedésügyi, építésügyi és regionális fejlesztési, mezőgazdasági, vidékfejlesztési, környezetvédelmi, gazdaságügyi és kulturális  tárcákkal, a globális geopark esetében a külügyi tárcával való együttműködés koordinálása.

 

Regionális szinten szükséges az erős partneri kapcsolatok kiépítése az állami, közigazgatási és magán szervekkel, elsősorban egy egységes marketing stratégia kialakításával beleértve a geoturizmust is. Beismerte ugyanakkor, hogy a geoparkok támogatottsága nálunk mélyen aluldimenzionált, alacsony a geoparkokat irányító szervezetek támogatottsága, hiányzik ez terület az Európa Unió operációs programjaiból, de a szlovákiai körzeti és kerületi idegenforgalmi tevékenységekből is.

 

dsc_8086
Geparkos kidaványok … Felvétel: Puntigán József.

 

Beszédje záró részében megköszönte a működő geoparkok menedzsmentjének az elvégzett, nagyon sokszor önkéntes munkát, amellyel eddig biztosították a geoparkok megmaradását.

 

„A kinevezési okiratok átadása ezen munka elismerése is“.

 

dsc_8062
Anderko Erika, Novohrad-Nógrád Geopark. Felvétel: Puntigán József.

 

Szlovákiában jelenleg három geopark működik. Selmecbányai, Besztercebányai és a Novohrad-Nógrád Geopark. Utóbbi az egyedüli olyan geopark, amely tagja az Európai és Globnális Geoparkok Hálózatának, s mint ilyen egy évvel ezelőtt része lett az UNESCO Geopark kategóriájának.

 

dsc_8064
Iveta Kavčáková, Besztercebányai Geopark. Felvétel: Puntigán József.

 

A kinevezési dokumentumokat a Novohrad-Nógrád Geopark nevében Anderko Erika, a füleki Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulásának elnöke, a Besztercebányai Geopark nevében Iveta Kavčáková a besztercebányai Geomontán Park (OZ Banskobystrický Geomontánny Park) Polgári Társulás igazgatónője, a  Selmecbányai Geoapark nevében Stanislav Neuschl a Selmecbánya és Környéke Fejszletése Regionális Egyesület (Regionálne združenie pre rozvoj Banskej Štiavnice a okolie) elnöke vették át.

 

dsc_8067
Stanislav Neuschl, Selmecbányai Geopark. Felvétel: Puntigán József.

 

A rövid ünnepség zárórészében Jozef Klinda, a szlovákiai geoparkok koncepciójának ötletadója és megtervezője mondta el gondolatait. A környezetvédelem nemzetközileg elismert személyiség azt emelte ki, hogy csak egy Földünk van, s nekünk azon kell élni.

 

Sokszor hallunk elmélkedéseket az emberről és a természetről, ugyanakkor nem tudatosítjuk, hogy az ember élőlény és a természet része. Mint minden, ami körülölel minket, a levegő, a víz, a föld,  növény, amelyet nevelünk, a mostani hideg, a meleg, az hogy eszünk, iszunk, várjuk a havazást, az éghajlati változások … mind-mind a természet és annak része.

dsc_8091
A Novohrad – Nógrád Geopark képviselete az államtitkár társaságában. Balról jobbra: Agócs Attila, Fülek város poolgármestere, Norbert Kurilla, Jozef Klinda, Anderko Erika, Ivona Cimermanová). Felvétel: Puntigán József.

 

Az environentális geológia nélkül nem léteznénk és nem létezhetünk a jövőben sem.  S éppen az environmentális geológia az, amely megalkotta a geoparkokat is –  mondta többek között, nem szó szerint idézve a filozófiai szintű gondolatait.

 

dsc_8076
Jozef Klinda. Felvétel: Puntigán József.

 

A régió szülötteként tevékeny részt vállalt a Novohrad-Nógrád Geopark kialakításában, elmondva, hogy akkor még sejtve, hogy az lesz a világ első határon átnyúló geoparkja, amely tagja lett az európai és globális geoparkok hálózatának.

 

Ennek kapcsán vázolta azt a folyamatot, amely elvezette a geoparkok létrehozásához, az alapkoncepció kidolgozásához. Mint elmondta, ma sem tudja megválaszolni az akkor nekiszegezett kérdést „sok 10 szlovákiai geopark?”.

 

Akkor kérdéssel válaszolt „8 kerület és 78 járás Szlovákiában sok?”.  Személyesen akkor 15 kisebb geoparkban gondolkozott, pusztán abból a megfontolásból, hogy azok úgy könnyebben lesznek irányíthatóak és kezelhetőek a regionális fejlesztések, a geoturizmus tekintetében is.

 

dsc_8095
Együtt a szlovákiai geoparkok. Felvétel: Puntigán József.

 

Örömét fejezte ki azért, hogy 10 év után létrejött a Szlovákiai Geoparkok Hálózata. Hozzátéve: „Kívánom, hogy végre elnyerje az állam támogatását is”.

 

dsc_8077
Az okirat… Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!