Egyre kevesebb a halálos kimenetelű közúti baleset Szlovákiában, ugyanakkor egyre nagyobb az ittasan és figyelmetlenül vezető sofőrök száma – derül ki az elmúlt 11 hónapra vonatkozó rendőrségi statisztikákból.

 

Sok járművezető télen is nyári gumiabroncsokat használ

 

Tavaly ez idő tájt 247 személy vesztette életét az utakon, idén az áldozatok száma 223, azaz 24-gyel kevesebb. Összesen 12 430 baleset történt, ami a tavalyinál kilencvennel kevesebb. A rendőrség már felkészült a karácsonyi ünnepekre, amikor nő a közúti forgalom intenzitása – közölte Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

 

 hirdetes_810x300  

A tragikus kimenetelű balesetek leggyakoribb oka a sofőr kötelességeinek megszegése, a megengedett sebesség túllépése, az ittas vezetés, a helytelen vezetés és az előzés volt. További gyakori ok, hogy a sofőrök alábecsülik az időjárási viszonyokat, a jeges utakat és a ködöt, emiatt elveszítik uralmukat járművük fölött.

 

Jozef Drahovský közlekedési elemző arra hívja fel a figyelmet, hogy sok sofőr túl gyorsan, nem az útviszonyoknak megfelelően vezet. Véleménye szerint javítani lehetne a vonatkozó statisztikákat az úthálózat fejlesztésével.

 

„A statisztika világosan megmutatja, a legtöbb ember akkor vesztette életét az utakon, amikor átsodródott a szemközti sávba.  Az autópályák és gyorsforgalmi utak kiépítése után a járművezető valamennyi hibájának nem kell majd tragikus kimenetelű balesethez vezetnie”

 

tette hozzá az elemző.

 

3-dopravne-nehoda-pri-obci-livina-06-10-2012
Fotó: minv.sk

 

Az is érthetetlen, hogy sok járművezető a télies időjárásban is nyári gumiabroncsokat használ, ami a nedves közúttal együtt halálos kombináció lehet. A vonatkozó törvény szerint a téli gumi használata akkor kötelező, ha az útburkolatot összefüggő hó- vagy jégréteg borítja. Ez általában a november közepétől március végéig terjedő időszakra jellemző.

 

Michal Slivka rendőrségi szóvivő szerint a közlekedésrendészet munkatársai ellenőrzéseik során odafigyelnek arra, hogy a kocsi rendelkezik-e téli gumival. Ha nem, akkor a sofőrök akár 60 eurós bírságra is számíthatnak, sőt a rendőr megtilthatja az autó továbbhaladását.

 

Legtöbben Zsolna megyében haltak meg

 

Megyei viszonylatban az áldozatok számát illetően legrosszabb helyzetben Zsolna megye van, ahol 35 személy vesztette életét, legkevesebben pedig Trencsén megyében haltak meg baleset során.

 

A gyakori ellenőrzések ellenére is nagy problémát okoz az ittas vezetés, amellyel kapcsolatban riasztóak az adatok. A tíz hónap alatt végzett ellenőrzések során több mint 7 670 sofőr esetében állapították meg, hogy alkoholt fogyasztott, ami a tavalyinál 32 fővel magasabb.

 

p2936667d_alkohol
Fotó: trnavskyhlas.sk

 

Vajon Szlovákiának sikerül-e teljesítenie az EU által megszabott követelményt, hogy évente csökkentse a közúti balesetek áldozatainak számát? Nos, ez majd az év utolsó napjaiban mutatkozik meg. Ľubomír Ábel rendőrkapitány-helyettes kiemelte: a közlekedési helyzet stabilizálódott. Az egymillió lakosra jutó közlekedési balesetben elhunyt személyek számát tekintve uniós viszonylatban a vizsgált 27 ország közül az 5-7. helyet foglaljuk el.

 

Ez évben 11 hónap alatt 12 430 baleset történt, ami az előző évihez képest 90-nel kevesebb. Ez idő alatt az utakon 223, egy évvel korábban pedig 247 személy vesztette életét. A 223 áldozat közül 63 gyalogos, 20 motoros és 12 kerékpáros volt, a többiek pedig vagy maguk a sofőrök vagy az útitársaik voltak.

 

Forrás: pravda.sk/hírek.sk

Nyitókép: dopravnanehoda.wordpress.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!