Leleplezték a soros EU elnökséggel kapcsolatos visszaéléseket, de, ahogy azt a Fico-kormányoktól megszokhattuk, az érintettek beismerés helyett inkább személyes támadást indítottak a leleplezőik ellen. Zuzana Hlávková és Pavol Szalai, akik a külügyminisztérium és Miroslav Lajčák kétes ügyleteire hívták fel a figyelmet, most új projektet szeretnének indítani.

 

A visszaéléseket bejelentőket a Smer által régebben elfogadott törvény védi, ám ez nem feltétlenül oldja meg az angol kifejezéssel „whistleblower“-nek nevezett bejelentőt a következményektől.

 

A külügyi tárca volt alkalmazottai most kijelentették, szívesen segítenek az övékhez hasonló helyzetbe kerülő embereken. Olyan projekten dolgoznak, ami segít azokon, akik az állami szervekben zajló visszaélésekre mutatnak rá.

 

 hirdetes_300x300  

„A projekt keretében a Transparency Interantionallel történő együttműködés sincs kizárva. Munkáltatók olyan hálózatát akarjuk kialakítani, amelyek magukat ‚whistleblower friendly‘-nek tartják, és a számukra kedvező profillal rendelkező embereket szívesen alkalmazzák“

 

Magyarázza Hlávková. Lényegében tehát arról van szó, hogy a visszaélések feltárása miatt munkahelyét elvesztő, vagy munkahelyéről lemondani kényszerülő alkalmazottnak megkönnyítsék az álláskeresést.

 

obr-640x360
Ami a botrányokat illeti, biztosan kezet foghatnak. A képen Robert Fico és a Miroslav Lajčák. Az előbbi az utóbbi védelmében mocskos szlovákellenes prostituáltaknak nevezte a sajtó munkatársait. Forrás: Sme.sk

 

Egyedülálló kezdeményezés

 

A projektet Hlávkováék jövőre szeretnék elindítani. Ha így lesz, ez lesz az első ilyen jellegű kezdeményezés Szlovákiában. Néhány vállaltnak ugyan vannak olyan mechanizmusai, amelyek valamilyen szinten védik az alkalmazottat egy kétes ügylet bejelentése után, ám ezek többnyire egyéni rendelkezések.

 

Hlávková és Szalai a projekttel párhuzamosan folytatni akarják a közép- és főiskolákon tartott előadás-sorozataikat azzal a céllal, hogy felkészítsék a fiatal pályakezdőket egy ilyen eshetőségre. Hangsúlyozták, hogy az átláthatóság hiányával nem csak az állami szektorban lehet találkozni, hanem a magánszektorban is.

 

375686_1200x
A soros elnökség többezer eurós logója, amin mindenki tréfálkozott, és a logót bemutató puccos gálaest, ami többszázezer eurót emésztett fel az adófizetők pénzéből. Mesterségesen felfújt költségvetés egy Smerhez közeli reklámcég érdekében. Forrás: Sme.sk

 

A sokadik állásajánlat

 

A Hlávková és Szalai által leleplezett Lajčák-ügy egyelőre várat magára. A Legfőbb Ellenőrző Hivatal a jövő évben hozza nyilvánosságra az ügy zárójelentését. A tárca és a kormány természetesen tagadja, hogy kijátszották a törvényt.

 

Külföldön azonban másképp látják a helyzetet. A Kanadai Kereskedelmi Kamara felajánlott egy mediális igazgatói állást Hlávkovának. Hlávková állítja, a külügyminisztérium botrányának leleplezése óta ez már a tizedik állásajánlat, amit kap. Ő azonban inkább az új projekt elindításán gondolkozik.

 

Körkép.sk, Sme.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!