Filip Likavčan esete az anyasági igénylésével, igencsak tanulságos történet volt – a fiatalember ugyanis felesége helyett akart otthon maradni a kisgyermekükkel. Mivel az állam több mint 1 milliárd eurót költött a közintézmények informatizációjára, úgy gondolta, kihasználja az online igénylés minden előnyét. 49 napjába és rengeteg energiájába került.

 

Egy egyre gyakrabban emlegetett mondás szerint, ha az állam nem akar valamit kifizetni, megnehezíti az ügyintézést. Az informatizációra költött százmilliók nem hozták meg a várt eredményt, persze a kormány kapacitásbeli problémákról és kezdeti nehézségekről beszél. A baj csak az, hogy amikor az egyszerű emberek megbírságolásáról van szó, hirtelen nagyon hatékonyan működnek a büntetést automatikusan kiállító rendszerek. Gondoljunk csak az autópályadíjakra és a több százezer megbírságolandó bliccelő sofőrre – vagy a kötelező műszaki vizsga és zöldkártya hiánya miatti bírságolásokra.

 

Az állam idén márciustól kezdte el kiküldeni figyelmeztetés nélkül a 330 eurós bírságokat a lejárt STK és EK kártyák miatt. Akár egyetlen napnyi késedelemért is 330 (165+165) eurós bírságot ró ki az autótulajdonosokra. Azok, akik a bírság kézhezvételétől számítva 15 napon belül megfizetik azt, azoknak „csak” az összeg két harmadát, vagyis 220 eurót kell téríteni.

 

 hirdetes_300x300  

Majd húszezren számolhatnak bírsággal

 

A DennikN.sk információi szerint márciustól november végéig 16 663 bírságot postáztak, de december első felében további 2000 szabálysértő neve jelent meg a rendszerben.

 

3ad4351919b6ef0fe659ef423a70afed
Van úgy, hogy egyszerűen elfeledkezünk róla, vagy elnézzük a dátumot, esetleg nem is használtuk az autót egész évben. Forrás: Noviny.sk

 

A rendszer automatikusan kiszűri a szabálysértőket. Az illetékes szervnek fél éve van kiállítani a bírságot attól a naptól számítva, mikor a szabálysértést észlelte. Ugyanakkor az illetékeseknek öt évük van észrevenni a lejárt STK-t és EK-t. Ez elvileg azt jelenti, (hogy mint például e sorok írója esetében), hogy ha decemberben egy napot késik valaki az műszaki vizsgával (például, mert épp vasárnap este vette észre, hogy aznap jár le autója TK-ja és EK-ja), a következő öt évben még kiszúrhatják, legkésőbb öt éven belül pedig még kézhez kaphatja a 330 eurós bírságról szóló levelet.

 

Az előző kormány idején a KDH igyekezett átvinni egy olyan javaslatot a parlamentben, hogy 30 nappal az STK és EK lejárta előtt értesítsék ki az autótulajdonosokat. A javaslatot a II. Fico-kormány figyelembe sem vette. A most már parlamenten kívüli KDH újra az erre vonatkozó törvényt vitatja, mivel szerinte még a hitelintézetek és a legtöbb állami vállalat is figyelmezteti a későn fizetőket, mielőtt bírságot állítana ki.

 

„Túl drága” lenne, ha figyelmeztetnék az autósokat

 

A műszaki vizsgák nyilvántartása a Most-Híd vezetése alatt álló Közlekedésügyi Minisztériumhoz tartozik. Jogszabály-módosítást azonban Bugárék egyelőre nem terveznek. A tárca elmondása szerint az autósok figyelmeztetése pedig túlságosan költséges lenne: mivel csak lakcímadatokkal rendelkezik, a minisztériumnak postán kéne kiküldenie az értesítést. (Persze a magyarázkodó és kampányoló levelekhez rendelkezésre állnak a megfelelő források a kormánypártok részéről).

 

Az érv, hogy miért nem értesítik ki a lakosokat a hamarosan lejáró műszaki vizsgáról legalább annyira „nyomós”, mint Érsek Árpád álláspontja azzal kapcsolatban, miért nem lehet vásárolni 12 hónapig tartó autópálya-matricákat (az éves matricák december 31-ével lejárnak, még ha az év közepén vásároltuk is). Érsek a SME.sk-nak ezzel kapcsolatban ugyanis azt nyilatkozta, hogy ha a Nemzeti Autópálya Társaság lehetővé tenné a 12 hónapos matricák vásárlását, évente 8 millió eurótól esne el. Az INESS gazdaságkutató intézet Érsek kijelentését később a következőképp fogalmazta meg, hogy érthetőbb legyen: az állam 8 millió eurót keres évente azon, hogy nem értékesít 12 hónapra szóló matricákat.

 

arpad-ersek-nestandard2_pravda_2
Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter. 8 millió euró a matricák időkorlátja miatt, 90 millió euró a 900 ezer matrica nélkül autózó sofőrök után, plusz 4,1 millió euró a lejárt STK és EK után beszedett bírságokból. Rendszerszintű változások a Most-Hídtól. Fotó: Pravda.sk

 

Ha regisztrál, kaphat figyelmeztetést

 

Jelenleg csak azok kapnak értesítést a hamarosan lejáró STK és EK kártyákról, akik regisztrálták magukat a www.jiscd.sk honlapon. Aki regisztrálni szeretné magát, annak azonban elég sok mindent be kell szereznie.

 

A regisztrációhoz elektronikus chippel ellátott személyi igazolványt kell kiváltani (mint például a vállalkozóknak), illetve személyi biztonsági kódot is kell igényelni valamint aktiválni. Továbbá szükség van elektronikus kártya leolvasóra, illetve telepíteni kell a számítógépre az ezt kezelő programot is (ez utóbbi elvileg letölthető a Slovensko.sk oldalon).

 

A kártyaolvasók közül azonban nem mindegyik megfelelő. A jiscd.sk közzétette a „sikeresen tesztelt” elektronikus kártyaleolvasók listáját.

 

15280934_1437199772966467_845110631_n-770x470
Elektronikus ügyintézés csak haladó számítógépes ismeretekkel rendelkezőknek. Elvileg egyszerűsítenie kéne az életet, nem megnehezítenie. Mi lesz azokkal, akik csak alapszintű felhasználók? Forrás: SME.sk

 

Ha minden ügyintézésen, programtelepítésen és regisztráción túl vagyunk, a jiscd.sk-n elvileg a bejelentkezés után automatikusan megjelenik a nevünkön lévő autók listája. Az műszaki vizsga lejáratának közeledtére történő figyelmeztetést autónként külön-külön vagy egyszerre minden autóra is beállíthatjuk.

 

Visszatérve a fentebb említett mondáshoz, miszerint az állam mindig akadályokat támaszt, ha pénzt kell kiadnia a kezéből, a Jiscd.sk honlapján a Gyakori kérdés kategóriában valaki feltette a kérdést: Miért nem látszanak az EK, TK, KO és MPZ érvényességéről szóló adatok? A honlap üzemeltetői a következő választ adták:

 

Jelenleg még folyamatban van az adatok átcsoportosítása a vonatkozó adatbázisokból. Egy több tízmilliós adatmennyiségről van szó, ezért az adatok fokozatosan válnak elérhetővé.

 

Körkép.sk, DennikN.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!