A szlovák parlament képviselői a márciusi választások óta 59 törvényjavaslatot fogadtak el, derül ki a parlament honlapjára feltett adatokból. A javaslatok döntő többségét, összesen 52-őt a kormánykoalíció nyújtott be, a maradék 7 az ellenzéki képviselőktől érkezett.  

 

Hiábavaló volt Kiska vétója

 

A parlament ebben az évben érvénytelenítette Andrej Kiska köztársasági elnök vétóját is, a kormánykoalíció által benyújtott házszabály-módosítás elfogadása során. A törvénytervezet erősen korlátozza majd a képviselők felszólalási idejét, valamint betiltja a molinók és egyéb vizuális segédeszközök használatát az ülésteremben. A törvény így az elnök aláírása nélkül lesz majd érvényes.

 

 hirdetes_400x285  

Hét jogszabályt fogadtak el rövidített törvényhozási eljárás során. Ez az eljárás lehetővé teszi a törvénytervezetek gyorsabb megtárgyalását, a hagyományos eljárás ugyanis hetekig tart.
A jövő év során megválasztott képviselőink összesen 84 napot töltenek majd az ülésteremben, derül ki a jóváhagyott 2017-es ülésrendből. Az első klasszikus ülésre január 31-én kerül sor. A további tárgyalási időszakok március 21-én, május 9-én, június 13-án, szeptember 5-én, október 10-én és november 28-án kezdődnek majd.

 

Hétfőn nem lesznek ülések 

 

A legtöbb tárgyalási napot, összesen tizenkettőt májusban, júniusban, szeptemberben és októberben kell ledolgozniuk a parlamentben. 11 tárgyalási nap vár rájuk februárban, 9 decemberben, 8 márciusban, 4 áprilisban, 3 novemberben, 1 pedig januárban. Július és augusztus során pedig nyári szünetet tartanak.

 

A parlamenti ülések hagyományosan kedden kezdődnek, reggel 9 órától este 7 óráig, kétórás ebédszünettel megszakítva. Pénteken hamarabb lesz vége az ülésnek, körülbelül délután 2 körül, hétfőn pedig nem ül össze a törvényhozás.

 

A képviselők azonban a tervezettnél több napot is eltölthetnek az ülésteremben. Például 30 képviselő már kérvényezheti a parlament elnökét, hogy ülést hívjon össze. Ebben az esetben a törvényhozásnak hét napon belül össze kell ülnie.

teraz.sk
kép: aktualne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!