Az egészségügyi minisztérium támogatni és motiválni szeretné a nővéreket, hogy ne menjenek el külföldre dolgozni, hanem inkább maradjanak Szlovákiában. 

 

Megerősítik a nővérek kompetenciáját

 

A minisztérium állítja, hogy körülbelül 6000 nővér hiányzik az egészségügyi rendszerből. Ezért is szeretnék megerősíteni hatáskörüket, a kidolgozott javaslatot nemsokára bemutatják. Körülbelül január végére kellene elkészülni, mondta a mai pozsonyi sajtótájékoztatóján Tomáš Drucker (Smer jelöltje) egészségügyi miniszter.

 

 hirdetes_300x300  

A minisztérium módosítaná a nővérek hatáskörét, például a végzettségi szint szerint, de az otthoni betegápolásban is. A nővérek már régóta rámutattak arra, hogy az állam foglalkozhatna többet ezzel a problémával. Az egészségügyi dolgozók körében népszerűsíteni szeretnék az oktatást is.

 

„Például, a betegápolás terén a nővéreknek engedélyezve lenne néhány olyan egészségügyi segédeszköz előírása, amelyekre eddig nem volt lehetőségük” magyarázta Drucker. Például az inkontinencia-termékekre gondolt. Az egészségügyi minisztérium továbbá tehermentesíteni szeretné a nővéreket a „az ápolás nem praktikus elemeitől”.

 

Drucker zárja ki a nővérek béremelését sem. „A Nővérkamarát már megkértem, hogy dolgozzanak ki egy javaslatot” – tette hozzá.

 

Drucker időt kért 

 

A tárca vezetője tudatosítja, hogy a nővéreket nem lehet csak „valahol megvenni és kirakni”. Szerinte nem lesz egyszerű az, hogy újra bekerüljenek a rendszerbe, de meg kell próbálni. „Ezt a számot nehezen fogjuk építeni” – ismerte el.

 

A minisztérium nem érti azonban néhány nővér médián keresztül elhangzott üzenetét. A tárgyalások az elhangzottak alapján ésszerűen zajlanak. Drucker nem érzi úgy, hogy keveset tenne a nővérekért és nem teljesítené a projekteket. Az bántja, hogy a nővérek ezt gondolják. Elmondása szerint azonban nem lehet minden megcsinálni egyik napról a másikra, idő kell hozzá.

 

Az egészségügyi minisztérium nemcsak a nővérek hatáskörét szeretné átalakítani a jövőben, a tervek között szerepel a mentők és fizioterapeuták kompetenciájának módosítása is.

 

 

 

sme.sk
kép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!