Százezrekbe kerül majd az új wifi a vonatokon az államnak. Az árat az adatszolgáltatások díja tovább emelheti. Elemzők szerint a megrendelés a korábbi árakhoz képest jelentősen túlárazott. 

 

A Szlovák Vasutak (ZSSK) összesen 408 ezer eurót fizet ÁFA nélkül (áfával nagyjából 490 ezret) az új wifi technológiáért. A gyanús beszerzésre a Živé.sk portál hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy egy vasúti kocsi hálózata nagyjából 20 ezer euróba kerül (ÁFA nélkül). Az összeg ráadásul még nem tartalmazza az adatszolgáltatás díját sem.

 

Elemző: A megrendelés túlárazott

 

 hirdetes_810x300  

A Közlekedési és Gazdasági Intézet munkatársa, Ondrej Matej (aki egykor Iveta Radičová tanácsadója volt) úgy látja, hogy a megrendelés túlárazott. Összehasonlítva a korábbi, Slovak Telekommal kötött megrendelésekkel, hétszer annyiba kerül. „Semmi nem indokolta a technológia cseréjét, ugyanis az utasoknak mindegy, milyen technológiájú wifi működik. A lényeg, hogy csatlakozni tudjanak rá” – tette hozzá.

 

A Huawei technológiáját a WDS Solution társaság szereli be 20 vasúti kocsiba. A Denník N  hívta fel rá a figyelmet, hogy a vasutak versenypályázat nélkül választottak megrendelést, ezt azonban a ZSSK elutasítja. „Három versenyző között zajlott a verseny” – mondta a társaság szóvivője, Tomáš Kováč. A verseny szerinte piacfelméréssel történt, ahol a legalacsonyabb ár győzött.

 

Az INEKO intézet elemzője,  Ján Kovalčík szerint a piackutatás nem megszokott formája a közbeszerzésnek, ugyanis az egész folyamat rendkívül bonyolult és megterhelő. Mivel általában alacsony összegű megrendeléseknél alkalmazzák, nem gondolja, hogy egy 408 ezer eurós megrendelés során indokolt lett volna ez a forma.

 

RegioJet: Az ár ötszöröse a megszokottnak

 

A RegioJet elemzése és eddigi tapasztalatai szerint az ár ötszöröse a piacon megszokottnak, állítja a társaság szóvivője, Aleš Ondrůj. A magánfuvarozó elemzői szerint ráadásul a berendezés egy régebbi fajtájáról van szó, amely már 4 éve elérhető. „Mindezek alapján nem beszélhetünk újdonságról” – mondta a szóvivő.

 

Az Állami Vasúttársaság már jelezte, hogy versenypályázatot szeretne kiírni 200 vasúti kocsi wifi technológiával való ellátására. Szóvivőjük szerint az új rendszer lehetővé teszi, hogy vagononként akár 100 ember csatlakozzon egyszerre a hálózatra, mindezt a hálózati jel romlása nélkül.

 

aktuality.sk
kép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!