Január 31-ével lejárnak a 2016-ban kiváltott elektronikus autópálya-matricák. Eddig 437 ezer sofőr vásárolt éves e-matricát az aktuális évre – ennyien tudják majd 365 napig kihasználni.  Holnaptól pedig változik az autók regisztrációs díjszabása is: minél idősebb egy autó, annál olcsóbb lesz a nyilvántartásba vétele. 

 

Tavaly több mint 3,9 millió e-matricát adott el a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS), ami 407 ezerrel több volt, mint az előző évben. A fenti 437 ezer sofőr nem sok, ha figyelembe vesszük, hogy ez a szám a külföldieket is tartalmazza.

 

Szlovákiában az éves jegy 50, a havi 14, a 10-napos pedig 10 euróba került

 

 hirdetes_300x300  

Nincs technikai év

 

Ahogy tavaly, úgy az idén megvásárolt e-matricák is a következő év január 31-ig érvényesek, függetlenül attól, hogy év közben mikor vásároltuk őket. A minisztérium egyelőre nem tervezi a technikai év bevezetését, vagyis azt, hogy a matricák adott időpont helyett 12 hónapig legyenek érvényesek.

 

„Az autópálya-matricák érvényessége ebben az évben nem fog változni. A közlekedésügyi minisztérium az elkövetkező években is figyelni fogja az útdíjszedés alakulását és (…) megvizsgálja a technikai év bevezetésének lehetőségét is”

 

Áll a Közlekedésügyi Minisztérium állásfoglalásában. Tavaly novemberben Érsek Árpád (Most-Híd) tárcavezető a SME napilapnak adott interjúban ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta:

 

„Ez nem ilyen egyszerű. Ha bevezetnénk az üzemi évre szóló pályamatricákat, a Nemzeti Autópálya Vállalat 8 millió euró bevételtől esne el”

 

Holnaptól változnak az autók regisztrációs díjai is

 

Szintén változik a járművek regisztrációs díjszabása. Holnaptól minél idősebb autóról van szó (az első szlovákiai regisztrációs dátuma számít), annál olcsóbb lesz az illeték. Másrészt viszont a 86 kW teljesítmény feletti járműveknél megdrágul a nyilvántartásba vétel költsége.

 

Ezzel a témával részletesebben itt foglalkoztunk. Hasznos online számológépet használt autója értékbecsléséhez vagy regisztrációs díjának kiszámolásához ide kattintva érhet el.

 

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!