Idén először térnek vissza a parlament padsoraiba a képviselők,  az ülésesen 88 programpontot vitatnak meg, köztük 3, Andrej Kiska által visszaküldött törvényt, 64 törvényjavaslatot első olvasatban és 13 javaslatot második olvasatban. A benyújtott indítványok többségét leginkább az ellenzéki képviselők készítették.

 

Új tagok a közmédia tanácsában

 

A köztársasági elnök által visszaküldött törvényeket – a vallásokról és egyházak, egyházközösségek alapításáról szóló törvényt, a szociális szolgáltatásokról szóló törvényt és az állami szolgálatról szóló törvényt – az ülés elején vitatják meg újra.

 

 hirdetes_400x285  

Andrej Danko házelnök február 2-án 16.30 órára tűzte ki a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) Tanácsa, valamint a Frekvenciatanács (RVV) tagjainak megválasztását. Az új emberjogi biztos megválasztását február 8-ra írta ki a házelnök, a képviselők az általános vita után szavaznak majd az új ombudsmanról.

 

Az ülésteremben a parlament mandátumvizsgáló bizottságának korábbi döntése szerint elnézést kell kérnie korábbi kijelentései miatt Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), Milan Mazurek és Stanislav Mizík ( mindketten ĽSNS) képviselőknek.

 

 

Javaslat a megyék eltörlésére

 

Ma megvitatják a Miroslav Beblavý és Katarína Macháčková független képviselők által benyújtott törvénycsomagot, amelyek segítségével eltörölnék a 2001 óta működő szlovákiai kerületeket. Állításuk szerint ha elfogadnák a javaslatot, azzal az állam 205 millió eurót is megtakaríthat.

 

A javaslatot benyújtók szerint a kerületek létrehozása óta semmit nem teljesítettek a közigazgatási reform által megszabott célok közül, nem jártak hozzá a regionális különbségek megszüntetéséhez, sem a közügyek jobb kezeléséhez. Ráadásul adósságuk 370 millió euróra emelkedett, ezért szerintük meg kell szüntetni őket.

 

Robert Fico kormányfő már korábban reagált a javaslatra, jelezte, hogy az idei megyei választások előtt a megyék szerkezet nem változik. Egyúttal kritikát is megfogalmazott a Beblavýval szemben, szerinte ő már minden lehetséges politikai szubjektumnál megfordult, nem tudta megmagyarázni a családi házának építéséhez szerzett pénzt és kihasználta a  Transparency International-t. Megjegyezte, hogy ilyen változáshoz a parlament alkotmányos többségére, vagyis 90 képviselői szavazatra van szükség.

 

Új házszabály

 

A parlamenti ülés először zajlik majd az újonnan elfogadott házszabály szabályai szerint.  A módosítás értelmében a jövőben egyebek mellett tilos lesz transzparenseket és mindennemű, de főként politikai reklámot ábrázoló röplapot és egyéb anyagot elhelyezni az ülésteremben, a képviselők felszólalásaik során nem használhatnak majd hang és képanyag prezentációt, illetve időbeli korlátok közé szorítják az egyes felszólalásokat és számukat is maximálják.

 

A felszólalások számát a jövőben egy témához legfeljebb kettőre korlátozzák képviselőként, egyes felszólalásaik leghosszabb lehetséges időtartamát pedig – a bejelentkezés módjának alapján – 30, 20 vagy 10 percben szabják meg. Az időkorlát a képviselőkön kívül a miniszterekre is vonatkozik majd, a visszahívásukat célzó javaslatok megvitatásának kivételével. A korlátozás az állam- és a kormányfőre, illetve a házelnökre nem vonatkozik.

 

Körkép.sk , webnoviny.sk
kép: teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!