Jozef Holjenčík nemsokára távozik az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) éléről, a koalíciós pártok pedig gondolkodhatnak, hogy ki legyen az utódja. A hivatal élére a kormány javasol jelöltet, akit a köztársasági elnök hagy jóvá. 

 

Holjenčík Robert Fico első kormányának idején került a hivatal élére. A nemrég megváltoztatott lakossági árszabályozás és a magas fogyasztói számlák miatt volt kénytelen távozni, ugyanis ezzel veszélybe sodorta a Smer „stabil energiaárakra” vonatkozó ígéretét.

 

A kormányfő kijelentette, hogy az új hivatalvezető jelölése „belső ügynek” minősül. Andrej Danko, aki leginkább erőltette Holjenčík távozását azt válaszolta, hogy az utódot még nem keresik. Hasonlóan vélekedett Bugár Béla is, aki szerint még nem beszéltek a dologról.

 

 hirdetes_810x300  

Már Bugár is keményen kritizálja a hivatalt

 

Miután Robert Fico Holjenčík új energiaárait kritizálta, Danko egyenesen azzal gyanúsította meg őt , hogy az árak megszabásánál engedett az energetikai cégek nyomásának. Csütörtökön Bugár Béla is csatlakozott a kritikusok táborához.

 

Elmondása szerint beigazolódtak azok az információk, hogy nem volt minden rendben a hivatalban. Arra nem tudott választ adni, hogy miért pont így állították be az új árakat. A nem hivatalos tárgyalás arról, hogy ki legyen Holjenčík utódja minden bizonnyal már korábban elkezdődött.

 

Az utódot a koalíciós tanács keresi

 

A kormány képviselői egyértelműen cáfolják, hogy már kiválasztották volna Holjenčík utódját. „Ez még korai, erről majd a koalíciós tanácson beszélünk” – mondta Karol Farkašovský, az SNS képviselője. A Smeres Ľubomír Jahnátek képviselő sem tud még semmit az utódról, de tagadta, hogy őt magát megkeresték volna ilyen ajánlattal (korábban gazdasági miniszter volt).

 

Fico azzal is számol, hogy a kormányzó triónak a jelölt kiválasztásánál gondolnia kell Andrej Kiska államfőre is. Erre azért van szükség, mert ugyan a kormány jelöli a posztra a hivatalvezetőt, azonban az államfő nevezi ki. Andrej Kiska pedig mostanában elég kritikus a kormánnyal, nemrég például az alkotmánybírók kinevezésébe avatkozott bele.

 

Ki lehet hivatalvezető?

 

A hatályos szabályok szerint a hivatalvezetőnek büntetlen előéletűnek kell lennie. A törvény előírja továbbá a kötelező technikai, gazdasági vagy jogi felsőfokú iskolai végezettséget és legalább 10 év munkatapasztalatot az ágazatban, ebből 5 évnek vezetői funkcióban kell lennie Lehetőség van legfelsőbb szintű jogi végzettséggel is betölteni a pozíciót, ilyen esetben 7 év releváns munkatapasztalat szükséges, ebből 5 év vezető funkcióban.

 

Denník N
kép:  webnoviny.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!