Ahogy arról novemberben beszámoltunk, Robert Fico-kormánya csökkentené az elsősegély ügyeletek számát, mégpedig az ország egész területén.

 

Tomáš Drucker (Smer) egészségügyi miniszter a jelenlegi 95-ről 51-re csökkentené a felnőtt lakosság számára fenntartott elsősegély ügyeletek számát. Ezen kívül a gyermek-elsősegélyi intézetek száma is csökkenne, mégpedig a jelenlegi 73-ról 45-re.

 

Az ügyeletek működtetéséhez szükséges engedélyeket eddig a megyék adták ki, Drucker javaslata szerint ez a hatáskör átkerülne az egészségügyi minisztériumhoz.

 

 hirdetes_300x300  

Új szabályok

 

Az elsősegély ellátás a miniszter javaslata szerint olyan betegek ellátását biztosítaná, akik állapota nem várhat reggelig a normális rendelési időig – például magas láz esetén.

 

Az ilyen ügyeletek délután 16:00-tól másnap reggel 07:00-ig fogadják az esetleges betegeket. Az ellátás díja 2 euró, de ha a beteget az orvos továbbküldi a kórház sürgősségi osztályára, esetleg be kell feküdnie megfigyelésre, nem kell fizetnie semmit.

 

Az új típusú elsősegély-ügyeletek hálózatát úgy alakították ki, hogy 98 százalékban 30 percen belül elérhetőek legyenek. Egy órás elérhetőségre számíthatnak egyes községek Árva-vidék és Szepesség északi részén, valamint Trencsén megye cseh határhoz közeli területein.

 

Jövő tavasszal lépne érvénybe

 

Drucker javaslata jövő tavasztól kerülne át a gyakorlatba. Ez alapján a korábbi hírekkel ellentétben megmaradna a galántai ügyelet, de Vágsellyén megszűnne. A megmaradó ügyeletek az alábbi térképen láthatók.

 

 

 

Körkép.sk, Sme.sk

Nyitókép: Aktualne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!