Szlovákia több járásában rendeltek már el belvízvédelmi készültséget, derül ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adataiból. Az aggodalomra az adja az okot, hogy az eső és hóolvadás hatására áradás kezdődött, amely a folyók felső szakaszain intenzív jégzajlást indított el.

 

kép: SHMÚ

 

Szlovákiában szerencsére még csak elsőfokú figyelmeztetés kiadására volt szükség egyes járásokban. Komolyabb beavatkozásra a Szinnai járásban került sor a hétvégén, ahol is az Ugar község melletti patakon jelentős a jégzajlás és szintemelkedés, ami veszélyeztette a község lakosait és a nagyobb patakon áthaladó hidat. A tűzoltók ezért avatkoztak közbe.

 

A déli területeket elsősorban az Ipoly, Garam, Bodrog és Ung folyók szintemelkedése érinti.

 hirdetes_400x285  

 

 

Pusztít az árvíz Kárpátalján

 

A kárpátaljai Huszti járásban lévő Meregyuk község szinte elszakadt a külvilágtól, ugyanis a hatalmas erejű víz- és jégáramlások tönkretették az átkelő hidat a városban. Egy, a járásban készült felvétel az árról:

 

 

A kárpátaljai Ungvár egy része is víz alá kerülhet az Ung folyón történő jégzajlás miatt – számolt be Hennagyij Moszkal, a Kárpátaljai Megyei Államigazgatás vezetője saját hivatalos honlapján. Az Ung folyón a jégzajlás maradványai a szomszédos Szlovákia területén elakadtak, ezért 5 km-es torlasz alakult ki. Ha Szlovákia nem tesz sürgős intézkedéseket a jégtorlasz feloldásának érdekében, akkor az Ung folyó vízszintje gyorsan emelkedhet, eláraszthatja Őrdarma és Ungvár egy részét – jegyezte meg Hennagyij Moszkal – ez veszélyt jelenthet a folyó szlovákiai szakaszára is.

 

Már 127 háztartást, 4 lakóházat, 25 hektár mezőgazdasági területet árasztott el a víz a Perecsenyi, az Ilosvai, a Técsői, a Szolyvai és a Munkácsi járásokban. Az Ilosvai járásban egy óvodát és egy üzletet is elárasztott a Tisza.

 

Magyarországon is készülnek a Tisza szintemelkedésére

 

A Tisza felső, kárpátaljai szakasza már apad, a jég döntő része levonult, de a vízgyűjtőn felhalmozódott hó olvadása tovább táplálja az árhullámot. A Tisza vízállását a kialakult jéghelyzet nagymértékben befolyásolja. A folyón további áradás várható, készültségi szint közelében maradnak a vízállások. A továbbiakban is sok helyen várható az elsőfokú szintek feletti vízállások kialakulása.

 

A Tisza a magyar országhatártól Szatmárcsekéig jégmentes, innen Tiszamogyorósig zajlik a jég, Tiszamogyorós és Zsurk között torlódott állójég van (alatta jégzajlás), majd Záhony térségében 6 kilométer hosszban megcsúszott állójég van. Tiszabezdéd alatt a torkolatig a folyó be van fagyva, illetve megszakításokkal állójég van rajta. Egy korábbi felvétel a tiszai jégzajlásról:

 

 

Körkép.sk , Hiradó.hu
borítókép: Facebook (Tisza)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!