Az Eperjes köré tervezett autópályák és gyorsforgalmi utak közel 900 millió euróért nem hatékonyak és nem segítenek a városnak – derül ki Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter Andrej Kiskának címzett leveléből. A levél tartalmát a Denník N hozta nyilvánosságra, az elnöki irodától az információs törvénynek köszönhetően kapták meg. 

 

 

Szlovákia harmadik legnagyobb városán az „Értéket a pénzért” (Hodnota za peniaze) csoport szerint jóval hatékonyabban és ami a legfontosabb, sokkal olcsóbban is lehetne segíteni, mint ahogy azt Robert Fico második kormánya során Ján Počiatek közlekedésügyi miniszter kitalálta. Az új tervekkel akár 400 millió eurót is spórolhat az állam.

 

Drága autópálya

  hirdetes_300x300   

 

Andrej Kiska Kažimír álláspontját még karácsony előtt kérte. A köztársasági elnök az Eperjes köré építendő nagyon drága körgyűrű értékére volt kíváncsi. A közlekedésügyi minisztérium 23 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út építését tervezi – körülbelül 8 kilométernyi szakasz lenne a délnyugati körgyűrű, 15 kilométernyi szakasz pedig az R4-es gyorsforgalmi út.

 

Az R4 esetében a becsült költség körülbelül 535 millió euró lehet, az autópálya-szakasz esetében azonban már konkrét árakról beszélhetünk. A tenderre az Eurovia és a Doprastav együtt jelentkezett, összesen 356 millióért építenék fel az adott szakaszt. Egy kilométerre átszámolva ez Szlovákia legdrágább autópályája lenne – kilométerenként 45 millió euróba kerülne.

 

Vannak olcsóbb megoldások is

 

Kažimír azzal egyetért, hogy Eperjes közlekedése túlterhelt, azonban vannak más megoldások is. A Kiskának küldött levelében például egy Eperjes körüli kerülő építését javasolta, keleti irányból, 280 millió euróért, valamint egy új, négysávos utat a város központjában 150 millióért. Ez összesen több mint 400 millióba kerülne, de jelentősen segítene a városon, valamint rengeteg pénzt spórolna vele az állam.

 

„A megspórolt forrásokat felhasználhatják az Eperjesi közlekedés javításához, magasabb hozzáadott értékkel, valamint jobban kihasznált tömegközlekedéssel” – írta Kiskának Kažimír.

 

 

Alapvetően jobban ki kellene használni a tömegközlekedést – mindenekelőtt az Eperjes és Kisszeben (Sabinov) közti vasútvonalat. Ezen a szakaszon ugyanis a délelőtti órákban csak kétóránként közlekedik vonat. Sokat segítene a városnak a városi tömegközlekedés hatékonyabb kihasználása is.

 

Mit mond erre Érsek?

 

A közlekedésügyi minisztérium Érsek Árpád (Most-Híd) vezetésével újra átértékeli az autópályák az emberek környezetére gyakorolt hatását. Ez nagyon fontos, ugyanis ellentétes esetben Brüsszel ezt az autópályát nem finanszírozná.

 

A tárca közlése szerint elbírálja majd a költségeket, de csak alapos tanulmányozás után. Valószínű azonban, hogy az Eperjes körüli körgyűrű megépül. Érsek már a múltban is jelezte, hogy döntött az autópálya megépítése mellett.

 

„Ha azt mondom Eperjesen márciusban, hogy nem építek autópályát, akkor lehet hogy elásnak, bebetonoznak és lesz egy szép emlékművem” – mondta november közepén Érsek.

 

SME.sk
kép: aktualne.sk

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!