Van ugyan olcsóbb megoldás, mint a mostani, de mégsem azt fogjuk alkalmazni – ez szűrhető le Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter válaszából, amit a pénzügyminiszter javaslatára adott. Ez utóbbi ugyanis nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy az eperjesi körgyűrű építését 400 millió euróval olcsóbban is meg lehetne oldani.

 

A jelentősen olcsóbb megoldás viszont alapjaiban változtatná meg a projektet, nem tisztán autópálya építésről lenne szó, hanem a főutak olyan kialakításáról is, amely segítené a városba vezető utak tehermentesítését. Ráadásul 400 millióval kevesebbe kerülne.

 

A Most-Híd közlekedésügyi minisztere – bár indoka lenne rá – nem akar változtatni a terven, hiszen azt ő is úgy örökölte meg az előző miniszterektől. Egy másik megoldás alkalmazása pedig késleltetné Eperjes tehermentesítését, a pénzügyminisztérium elemzőinek állításai pedig nem relevánsak.

 

 hirdetes_300x300  

Érsek kijelentései egyébként azért is figyelemre méltóak, mert annak a pártnak a minisztere, ami azzal próbálja elterelni a bűnrészesség vádját a Smer korrupciós ügyeit illetően, hogy ezek a botrányok nem a mostani kormányhoz köthetők. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor a megörökölt, botrányosan túlárazott projekteket miért nem hárítják el, miért folytatják megvalósításukat.

 

Volt rá idő

 

A minisztériumnak lenne elég ideje, hogy átértékelje az eperjesi körgyűrű terveit. Leghamarább nyárra készülnek el azok a dokumentumok, amelyeket Brüsszel kér a beruházással kapcsolatban – ezek nélkül nem utalja a pénzt a megvalósításhoz.

 

Másrészt, Érsek arról beszélt eddig, hogy a legutóbbi vizsgálat során felfedeztek néhány technikai részletet, amit ha megváltoztatnának a projektben, 21 millió euróval lehetne csökkenteni a költségeket (ez a pénzügyminisztérium által ajánlott megtakarítás 5 százaléka).

 

A 21 milliós megtakarítás a D1-es autópálya 8 kilométeres, az eperjesi gyűrű dél-nyugati szakaszára vonatkozik. Az erre kiírt közbeszerzési pályázat már lezárult. A legalacsonyabb ajánlatot tevő győztes konzorcium 356 millió euróért építi meg a szakaszt, vagyis kilométerenként 45 millió euróba kerülne, ami rekordnak számít az egész D1-es autópályán.

 

Inkább túlárazva, de legyen

 

Hogy az állam eddig miért nem vett számításba minden eshetőséget, és miért csak a közbeszerzések után került elő a költséghatékonyabb megoldás, kérdés. Érsek szerint újragondolni egy már megkezdett projektet értelmetlen.

 

Az eperjesiek attól tartanak, ha a minisztérium átgondolja a terveket, akkor sosem érik meg, hogy autópálya épüljön náluk.

 

„A legtöbb pénzt akkor spórolhatjuk meg, ha semmit sem építünk. Akkor nem 400 milliót, hanem 900 millió eurót spórolunk meg”

 

Nyilatkozta a TASR-nek Peter Chudík (Smer-SD) Eperjes megye ispánja.

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!