Országos üggyé dagadt az egyik komáromi vállalkozó ételosztó akciója. A férfi saját bevallása szerint a komáromi hajléktalanokon szeretett volna segíteni ingyen étel bebiztosításával, ám néhány napja telefonhívást kapott a komáromi közegészségügyi hivataltól, hogy azt ne tegye.

 

A komáromi Marián Markovič vállalkozó étteremtulajdonosként, barátai bevonásával naponta oszt ételt a város hajléktalanjainak. A komáromi közegészségügyi hivatalnak azonban a dolog nem tetszett, és arra szólította fel a vállalkozót, hogy hagyjon fel ezzel.

 

Nem olyan egyszerű, ha az ember segíteni akar

 

 hirdetes_810x300  

A hivatal tegnapi hivatalos állásfoglalása szerint nem az ételosztást tiltották meg, hanem utasították a férfit,

 

„aki fertőző betegségben szenved, hogy ne osztogasson ételt, mert azzal másokat is veszélybe sodorhat (…). A hajléktalan emberek immunrendszere ugyanis sokkal gyengébb, nem kockáztathatunk, hogy másokat is megfertőz”

 

Mondta Ján Mikas, az Egészségügyi Felügyelet főhigiénikusa. A komáromi férfitől a higiéniai ellenőrök azt kérték, hogy igazolja egészségügyi állapotát, aki ezt nem tette meg.

 

Kesztyűre és igazolásra van szükség

 

Marián Markovič a közösségi hálón tette közzé, hogy felhívták a Közegészségügyi Hivataltól:

 

„Figyelmeztettek, hogy az ételosztásnál lévő emberek nem rendelkeznek kesztyűkkel, és megkérdezték,  van-e igazolásunk az egészségügyi alkalmasságunkról”,

 

írja Markovič, hozzátéve, hogy mennyivel lenne higiénikusabb éhesen és fagyban étel után keresgélni a kukákban. Utalt arra is, hogy a helyzet miatt két éttermet is ellenőrzött a Közegészségügyi Hivatal, amit nagyon szomorúnak tart.

 

A hírekben szenzációhajhász módon leplezték le, hogy tavaly piszkos kéz nevű betegségben szenvedtem. Igen, aki nem tesz semmit, nem is piszkolja be a kezét. (…) Gyakran a saját egészségemet veszélyeztetem, amit nem egy fotó bizonyít… De soha senkit sem sodortam veszélybe, és az ételt nem csak tiszta szívvel, de tiszta kézzel is adtam. Kár, hogy arra a mocsokra, amit kapok emiatt, nem létezik diagnózis. (…). Segítettem – és segítek, amíg csak tudok, de egyet tudok – mostantól inkább nem mondok semmit a médiának (…).

 

Írja Markovič a közösségi hálón.

 

Forrás: Pluska.sk

 

Felrobbant a net

 

A hírre, miszerint a Közegészségügyi Hivatal leállítaná az ételosztást, felrobbant a közösségi háló. A hozzászólók túlnyomó többsége érthető módon Markovič mellé állt, felróva a hivatalnak, hogy az nem zavarja őket, hogy a hajléktalanok kukázni kényszerülnek, de az igen, ha valaki kesztyű nélkül ételt oszt nekik.

 

A nagy visszhangot kiváltó ügyből országos hír és politikai esemény lett. Az ételosztásba bekapcsolódott Boris Kollár és a Sme rodina mozgalom is, akik Komáromba utaztak, és beálltak az ételt osztók közé, illetve támogatásukról biztosították Markovičot.

 

Boris Kollár is megkínálta magát. Forrás: facebook.com

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: Pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!