Szinte általánossá vált, hogy körzeti gyerekorvos rendelőjének várójában, már reggel nyolc előtt is nagy a zsúfoltság, a gyerekek a szüleikkel várják, hogy sorra kerüljenek. Szinte mindenki számára természetes, hogy az orvosi rendelő felkeresése több órás várakozással jár. Ugyanez a helyzet a felnőtt körzeti orvosi rendelőkben is.

 

A jövőben mindez nagy valószínűséggel romlani fog. A körzeti orvosok száma csökken, a jelenleg praktizáló orvosok nagy része már nyugdíjas, de sok az olyan régió, ahol nincs utánpótlás. A fiatalabb orvosoknak a kisebb városok és a falvak nem túl csábítóak.

 

Az állam ún. specializációs program segítségével próbálja növelni a gyermekorvosok és a felnőtt körzeti orvosok számát, ám egyelőre nem sok sikerrel.

 

  hirdetes_300x300   

Csökken a gyermekorvosok száma

 

Az utóbbi években elég markánsan csökkent a gyermekorvosok száma, leginkább a besztercebányai és nyitrai kerületben. Az előbbiben 2005 és 2015 között 23 százalékkal, az utóbbiban 13 százalékkal csökkent a gyermekorvosi rendelők száma.

 

Rendelők számának változása 2005 és 2015 között, megyék szerint. Adatok: Aktuality.sk

 

Ez azért is súlyos probléma, mert Besztercebánya megye a legrosszabb munkanélküliségi adatokkal rendelkező régió, az orvosok hiánya tovább növelheti a régió leszakadását, kivándorlásra ösztönözve a fiatalokat.

 

„Nagy a körzetünk és mindannyian nyugdíjaskorú orvosok vagyunk”

 

Idézte az Aktuality.sk Marton Judit gyermekorvost Ipolyságról, aki rámutatott, hogy az utánpótlás hiánya a legnagyobb kihívás a régióban, és kérdés, hogy ki fog praktizálni öt év múlva.

 

Állami próbálkozás

 

Az Egészségügyi Minisztérium a rezidens programon keresztül igyekszik növelni a gyermekorvosok és a felnőtt körzeti orvosok számát.

 

„2020-ig összesen 243 rezidensnek kell végeznie, közülük 143-an általános orvosként és 100 gyermekorvosként”

 

mondta Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője.

 

Az általános orvosképzése nem könnyű feladat, ami nem is annyira a tanulmányokról van szó. Például, mielőtt praktizálni kezdenek, különböző kórházi osztályokon kell gyakorlatot szerezniük. A rezidensprogram ezt könnyítené meg azzal, hogy hároméves képzési ciklust tenne lehetővé a 40 év alatti orvosoknak.

 

A minisztérium nem válaszolt arra a kérdése, hogy 2025-re, vagy 2030-ra mennyi általános és gyermekorvos lesz Szlovákiában. A trend azonban aggodalomra ad okot.

 

Demográfiai gondok

 

A helyzeten az sem sokat javít, hogy Szlovákiában is csökken a születések száma, vagyis egyre kevesebb gyermeknek kell „eltartania” a rendelőket. A Demográfiai Kutatóintézet előrejelzése szerint 2035-re 150 ezerrel 1 millió alá csökken a 0-19 év közöttiek száma.

 

A 0-19 éves korosztály számának változása 2035-ig. Forrás: Aktuality.sk

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!