Robert Fico nemrég bejelentette, hogy harcolni fog a korrupció ellen. Az aktuality.sk csokorba szedte a legutóbbi kormányok legnagyobb korrupciós botrányait – a miniszterelnök talán el is kezdhetné ezek kivizsgálását.

 

Ha a szlovák kormányfő komolyan gondolja a legnagyobb korrupcióellenes szervezetekkel való együttműködést, talán kezdhetné saját környezetével. Miniszterelnökként hathat minisztereire, párttársaira és a koalíciós partnereire is, hogy ne csak várjanak, hanem cselekedjenek is. Íme, az utóbbi 10 év legnagyobb korrupciós botrányai:

 

Az első Fico-kormány (Smer, SNS, HZDS) : 2006-2010

 

 hirdetes_810x300  

Autópályaépítés, 2000 – napjainkig: Befejezetlen építkezések, eltűnt források, lecsapolt pénzügyi tartalékok. A szlovák autópályaépítés a korrupció melegágya.

 

EU-s források ellopása, 2006 – napjainkig: az uniós támogatások hanyag kezelése és eltüntetése olyan téma, amely napi szinten felmerül. A keletkezett károk eurómilliárdokban mérhetők.

 

Nagyszalóki telekbotrány, 2007: a Magas-Tátrában olyan állami földeket adtak el különböző restituenseknek, akik azt a piaci érték töredékéért továbbadták Mečiar- közeli vállalkozóknak. Az állam körülbelül 50 millió eurót bukott az ügyleten.

 

A Katonai Hírszerzés lecsapolása, 2010: államilag felújított és birtokolt katonai tulajdont játszottak magánkézre, amelyet feleslegesnek minősítettek, így jóval alacsonyabb árért kaphatták meg. A vizsgálat alapján nem történt bűncselekmény, az állam 1 millió eurót vesztett.

 

A pozsonyi vár. kép: aktuality.sk

 

Emissziós-ügy, 2008:  A környezetvédelmi minisztérium egy amerikai cégnek adott el szén-dioxidra vonatkozó emissziós kvótákat, amelyen becslések szerint a cég jól bekeresett, az adófizetők 47 millió eurót buktak.

 

Szociális vállalatok, 2008: A munkaügyi minisztérium olyan vállalkozásoknak osztott jelentős uniós támogatást, amelyek a gyanú szerint Smer-közeli vállalkozókhoz és párttagokhoz tartoztak.

 

A pozsonyi vár felújítása, 2008: A felújítást a Smerhez közeli Juraj Široký vállalkozó cége, a Váhostav végezte el. A munkálatok az eredeti 39,8 millió euró helyett körülbelül 86 millióba kerültek.

 

Tipos-ügy, 2008: A Tiposnak törvénytelen ügyletei miatt körülbelül 66 millió eurós kártérítést kellett volna fizetnie egy ciprusi fiókcégnek. A kormánynak meg volt a lehetősége beavatkoznia, de inkább kifizették a kártérítés első részletét (16 millió euró). A média nyomásának köszönhetően leállították a további kifizetéseket, a cégről pedig kiderült, hogy a J&T-hez közeli.

 

Star EU, 2008: Ján Richter ajánlására kelet-szlovákiai polgármesterek vették igénybe a Star EU szolgáltatásait, mely így 70 tendert nyert meg 1,44 millió euró értékben. Sajtóhírek szerint ügyeskedés történt.

 

A pernye-ügy, 2009: három szlovákiai hőerőmű pernyéjének likvidálását 83 millió euróért végezte el egy cég. Az akkori SNS-es miniszter belebukott, Smeres utódja is elismerte, hogy előnytelen szerződést kötöttek – a konkurens cégek 27 millióval olcsóbbak lettek volna.

 

Vámtender, 2010: a 852 millió eurós tender győztese egy olyan ciprusi cég lett, amely mögött ismét felbukkant a J&T-csoport neve. A konkurens cégek ajánlata akár 221 millióval is olcsóbb lehetett.

 

Fico „hangja”, 2010: A választások előtt egy olyan hangfelvétel került elő, amelyen egy Fico hangjára hasonlító hang beszél a Smer titkos szponzorairól, akik támogatták a pártot.

 

Radičová-kormány (SDKÚ, SaS, Most-Híd, KDH): 2010 – 2012

 

Az SDKÚ finanszírozása, 2010: a kormánypárt tartozását egy olyan cég finanszírozta, amely nem végzett semmilyen tevékenységet és gyanús külföldi hiteleket kapott.

 

Platinaszűrők,2011: Ľudovít Černák miniszterhez közeli cég egy gyanús aukción vett állami tulajdonban levő anyagot úgy, hogy 670 ezer eurót fizetett érte, miközben piaci értéke 2,5 millió euró körül volt.

 

Tüntetések a Gorilla-ügy kirobbanását követően. forrás: aktuality.sk

 

Kassai adóigazgatóság, 2011: a kassai adóigazgatóság épületét egy olyan cégnek adták el, melynek tulajdonosa az SDKÚ-DS járási elnöke.

 

Gorilla ügy, 2011: Szlovákia történelmének legnagyobb botránya. A titkos lehallgatások alapján a szlovákiai politikusok különböző pénzügyi csoportok érdekében tevékenykedtek. A dokumentumok valódiságát szinte lehetetlen bizonyítani, a vizsgálat megindítása soha nem kapott megfelelő támogatás.

 

Főügyész választás, 2011-2013: A jobboldali kormánykoalíció jelöltje helyett a parlament Dobroslav Trnka Smeres ügyészt választotta meg. Jozef Čentéš jobboldali jelöltet a későbbi titkos szavazáson megválasztották ugyan, de Gašparovič nem akarta őt kinevezni. Čentéš az Alkotmánybírósághoz fordult, amivel több éves huzavona vette kezdetét – bár vágül elismerték, hogy kárt szenvedett, főügyész soha nem lett már belőle.

 

Az adórendszer összeomlása, 2012:  A pénzügyi hatóság egykori elnöke olyan adórendszeri átalakítást készített elő az IBM céggel, amelynek bevezetésekor összeomlott a teljes rendszer. A kár 8,8 millió euró.

 

Második Fico-kormány (Smer): 2012 – 2016

 

Budamar, 2013: A Smer közeli emberekhez tartozó vállalkozás úgy üzletelt formálisan, hogy közben adócsalással 21 millió eurós kárt okozott.

 

CT-ügy, 2014: a pöstyéni kórház CT-gépe 1,6 millió euróba került, miközben ugyanazt a típust egy cseh kórház 540 ezerért szerezte be. A gyanúba keveredett cég egykori tulajdonosa Pavol Paška házelnök volt, aki bele is bukott az ügybe, az egészségügyi miniszterrel együtt.

 

A Duslo Šaľa pénzelése, 2014-2015: Fico kormánya csaknem 60 millió eurós támogatást nyújtott Andrej Babiš cégének.

 

Váhostav-ügy, 2014-2015: a cég átszervezése során több száz alvállalkozó vesztette el pénzének 85 százalékát, amelyet a Váhostavnak kellett volna kifizetnie.

 

A Váhostav története. forrás: aktuality.sk

 

Anka néni, 2015: Az állami egészségbiztosító vezetőjének azt kellett megmagyaráznia, hogy miért kötöttek 14 millió euró értékben szerződéseket a biztosító vezetője 77 éves nagynénijének cégével.

 

IT-szolgáltatások/Slovensko.sk, 2015: Az ország 2007-től kezdve 900 millió eurót költött informatizációra, de a jelenlegi állapotok szerint ebből nem sok látszik. Több pártközeli cég is érintett a szerződésekben.

 

Pénz az aufóliában, 2015: Vladimír Jánoš egykori Smeres képviselő felesége beszélt arról egy videóban, hogy hogyan csomagolták aufóliába a kenőpénzt annak védelme érdekében. A volt feleség állítja, férje több tisztviselővel is együtt dolgozott, köztük a miniszterelnökkel is.

 

Kaliňák, Počiatek, ÁFA, 2016: A 75 milliós adócsalásokat állítólag több Smeres politikus is megpróbálta eltitkolni és eltüntetni – a miniszterek feljelentéssel reagáltak.

 

Masszőr, 2013: Az állami egészségbiztosító 3,2 millió eurós szerződést kötött egy masszőrrel.

 

A harmadik Fico-kormány: 2016

 

Bašternák-ügy, 2016: Az elhíresült vállalkozónak bizonyított politikai kapcsolatai vannak, lakásában lakik a kormányfő, Ján Počiateknek is van ott lakása, Robert Kaliňákkal pedig nagyban üzletelt. Nagymértékű, jogosulatlan adó-visszaigényléssel vádolják.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk
borítókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!