Már nem gyanúsítják Ladislav Bašternák vállalkozót azzal, hogy egykori cége, a BA Haus révén lefizette volna Robert Kaliňák belügyminisztert.

 

Ellenzéki képviselők szerint 2012-ben a belügyminiszter túl olcsón jutott tulajdonrészhez Bašternák cégében.  Az ügyészség szerint nincs ok a büntetőeljárás megkezdésére – később jelezték, hogy a rendőrség állította meg a vizsgálatot.

 

Nem történt törvénytelen üzlet

 

 hirdetes_300x300  

A feljelentés megállítása azt jelenti, hogy a rendőrség és az ügyészség sem vizsgálódott az ügyben, hogy honnan tett szert Bašternák arra a 850 ezer euróra, amelyet cégébe rakott bele, egy részét pedig eladta Kaliňáknak. A nyomozó szerint a jogszabályok nem tiltanak olyan üzletet, amelyben a részvények értékénél alacsonyabb árban egyeznek meg. Az ellenzéki képviselők ugyanakkor arra gyanakodtak, hogy az árat szándékosan szállították le – ez pedig Kaliňák lefizetését is  jelentheti.

 

A döntésből az is következik, hogy  hogy Dušan Kováčik speciális ügyész elvette az ügyet Vasiľ Špirko ügyésztől  (aki ellen rövid nyomozás folyt) és továbbadta Blanka  Godžovának, aki leállította a vizsgálatot.

 

Az ellenzék nem adja fel

 

Daniel Lipšic egykori parlamenti képviselő jelezte, hogy a Legfőbb Ügyészséghez fognak fordulni, ugyanis semmit nem vizsgáltak ki. Úgy látja, hogy elég a rendőrségnek elég lett volna kihallgatnia Kaliňákot, Počiateket és Bašternákot, akik elmondásuk szerint nem szegtek törvényt.

 

A Speciális Ügyészség Hivatalának szóvivője, Jana Tökölyová későbbi tájékoztatása szerint a rendőrség és nem az ügyészség állította meg a vizsgálatot, még 2016 decemberében. Az ügyésznő áttanulmányozta a vizsgálótiszt döntését, amit helyesnek tartott. Elmondása szerint a hatóságok minden fontos tényezőt megvizsgáltak, köztük a vagyonmozgást és a  gyanúsítottak személyes számláit is.

Webnoviny.sk , Teraz.sk
kép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!