Ahogy arról korábban beszámoltunk, a gútai képviselőtestület – néhány kivételtől eltekintve január 30-án megszavazta a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola és a Corvin Mátyás Alapiskola összevonását. Ennek értelmében az előbbi beolvadna az utóbbiba, majd egy harmadik név alatt működne tovább.

 

Habár Horváth Árpád polgármester maga is az összevonás mellett foglalt állást, az MKP országos vezetésének nyomására később mégis megvétózta a döntést. Közben az elégedetlen szülők, az összevonást ellenző képviselők és civil aktivisták lépéseket tettek, hogy az összeolvasztást megakadályozzák.

 

Aktuális fejlemények

  hirdetes_300x300   

 

2017 március 13-án sajtótájékoztatón ismertették, hogy mi is a helyzet jelenleg Gútán az iskola-összevonás miatt kialakult botrány kapcsán.

 

A képen balról jobbra Kertai Kristián, a petíciós bizottság elnöke, Marosi Piroska a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola igazgatóhelyettese illetve Angyal Béla független önkormányzati képviselő, Németh Iveta független képviselő és Vörös Attila, szülő a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolából. Fotó: Körkép.sk/kpa

 

Több mint kétezer aláírás

 

A sajtótájékoztatót Angyal Béla és Németh Iveta független képviselők, Marosi Piroska, a Rákóczi Alapiskola igazgatóhelyettese, Kertai Kristián, a petíciós bizottság elnöke és Vörös Attila rákóczis szülő hívták össze. Hamar kiderült, hogy az ominózus képviselőtestületi ülés óta nem nyugodtak le a kedélyek, sőt, még inkább eszkalálódott a helyzet.

 

Az iskola-összevonás ellenzői körében a romakérdésen és a döntés politikai vonatkozásain kívül a Rákóczi Alapiskola által nyújtott oktatás színvonala is problémát jelent, amelyért egyértelműen a intézmény igazgatónőjét, Bagita Juditot tették felelőssé.

 

Aláírásért megtorlás?

 

A mai sajtótájékoztatón a petíciós bizottság elnöke elmondta, hogy a Rákóczi Alapiskolában idáig nem lehetett aláírásokat gyűjteni, sőt, néhány rákóczis szülő utólag kérte, hogy töröljék aláírását, mivel attól tartanak, hogy Bagita Judit igazgatónő gyermekeiken torolja meg az összevonás ellenzését.

 

Bagita már a január végi képviselőtestületi ülésen is az összevonás mellett voksolt, és a tanárok elmondása szerint mindenkinek megtiltotta a petíciós ívek aláírását. Az igazgatóhelyettes szerint fegyelmi eljárást helyezett kilátásba mindazok számára, akik a tiltása ellenére mégis aláírnák a petíciós ívet.

 

Alig több, mint egy hónap alatt közel 2500 érvényes aláírást sikerült összegyűjteni, de ez a szám a hónap végéig tovább növekedhet. A kezdeményezők előreláthatólag április 7. után adják majd le az összegyűjtött aláírásokat, mivel akkor telik le az a határidő, ameddig a képviselőtestület megtörheti az összevonást leállító polgármesteri vétót. Ehhez a testület 3/5-ös többségére van szükség.

 

Archív felvétel: Körkép.sk/kpa

 

Az igazgatónő elvesztette a bizalmat

 

A napokban szerkesztőségünkhöz is eljutott az a levél, melyet a 24-ből 11 rákóczis pedagógus írt alá. A levelet az iskolatanácsnak és a polgármesternek címezték, aláírói pedig azt kérték, hogy Bagita Juditot mozdítsák el igazgatói székéből. A levél szerint Bagitát többek között közpénzekkel való visszaéléssel gyanúsítják, amelynek kivizsgálását már kérvényezte a független képviselők frakciója.

 

Amennyiben bebizonyosodnak a vádak, a polgármester azonnal visszahívhatja Bagitát tisztségéből. A sajtótájékoztatón Angyal Béla arról számolt be, hogy Bagita Judit 2015 februárjától 2016 végéig 6000 euró értékben ügyvédi segítséget vett igénybe. Amint az kiderült, az igazgató külön szerződést kötött az önkormányzatot is képviselő ügyvédi irodával, kizárólag munkaügyi jogi tanácsadás céljából.

 

A képviselők és a pedagógusok szerint a jogi segítséget arra használta, hogy egyes pedagógusokat eltávolítson az iskolából. Angyal szerint az elmúlt két évben több panaszlevél is érkezett az elbocsájtott alkalmazottaktól, melyekben az igazgatónő ilyen irányú visszaéléseiről számolnak be. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint azonban az önkormányzat egy esetben sem tartotta fontosnak az ügy kivizsgálását.

 

Fotó: Körkép.sk/kpa

 

Marosi Piroska, a Rákóczi Alapiskola igazgatóhelyettese több példát is felhozott arra, miként akadályozza őt helyettesi munkájának elvégzésében Bagita. Az iskolai levelezőfiók jelszavának eltitkolásától kezdve az irodából való szó szerinti kizáráson keresztül a számítógép használhatatlanná tételéig.

 

Ugyancsak kiderült, hogy a pedagógusok szerint több szülő is azért íratta ki gyermekét az iskolából, mert a felsőtagozaton is egy alsótagozatos pedagógus tanítja a matematikát.

 

Az elmúlt napokban Bagita Judittól a Rákóczi Alapiskola iskolatanácsa és szülői szövetsége is megvonta a bizalmat.

 

Kéthetes betegszabadságon a kritikus időszakban

 

Ugyancsak komoly problémának tekinti Marosi, hogy az igazgatónő nem engedett hozzáférést számára az iskola facebook-oldalához és weboldalához sem. Mint mondta

 

„Szombaton beiratkozási programot tartunk az óvodásoknak az iskolában, de nem tudjuk hol reklámozni”

 

Bagita péntektől mindeközben kéthetes betegszabadságát tölti. Emiatt szóban is nyomatékosította helyettesénél, hogy ez alatt az idő alatt az övé (Marosi Piroskáé) minden felelősség. Ez alatt, a helyettes elmondása szerint nem csak a napi ügymenettel kapcsolatos kérdések megoldását kell érteni, hanem például a pályázatírást, vagy a versenyekre való bejelentkezéseket is.

 

A képen Bagita Judit. Archív felvétel: Körkép.sk/kpa

 

Civilek kampányolnak az önkormányzati magyar iskolák mellett

 

A sajtótájékoztatón bemutatásra került két plakát is, melyek a napokban kerülnek ki a város meghatározott pontjaira. A plakátokon a Rákóczi és a Corvin iskolák láthatóak, mindkét esetben feltüntetve, hogy hány éve működik az intézmény. A kampányt kezdeményezők szándékosan nem csak az egyik iskolába való beíratást propagálják. Mint mondták, mindkét iskolát meg kell őrizni, ezért nem választják külön a kampányt sem.

 

A Körkép.sk kérdésére elmondták, hogy a kampányt civilek finanszírozzák, többek között azok a személyek is, akik a sajtótájékoztatót is összehívták.

 

Annak érdekében, hogy az igazgatónő által elhanyagolt beíratási kampányt pótolják, és felzárkóztassák a Rákóczi Alapiskolát, a plakátokon túl iskola-bemutató rendezvények szervezését és promó-videó készítését is tervezik. Ahogy arról beszámoltak, a videón az iskola egykori és jelenlegi diákjai és tanárai szólalnának meg, elmondva, miért érdemes a Rákóczit választani.

 

Fotó: Körkép.sk/kpa

 

Hogyan tovább?

 

A sajtótájékoztatót kezdeményezők egyértelművé tették, hogy a Rákóczi iskola hanyatlását kizárólag az igazgatónő számlájára írják, aki amellett, hogy állításuk szerint ellehetetleníti a pedagógusok munkáját, nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy vonzóvá tegye az intézményt a gyerekek és a szülők számára.

 

Az igazgatóhelyettes, és a sajtótájékoztatón a szülőket képviselő Vörös Attila szerint többen is egyértelművé tették, hogy szívesen vinnék gyermeküket a Rákócziba, de csak akkor, ha eltávolítják az igazgatónőt.

 

Újságírói kérdésre Marosi Piroska elmondta, hogy az iskolában dolgozó pedagógusok nem tudták, miként léphetnének fel az igazgatónő ellen, ám mostanra náluk is a betelt pohár. Azt is megtudtuk, hogy amennyiben Horváth Árpád polgármester úgy dönt, visszahívja Bagita Juditot funkciójából, egy esetleges felkérés esetén átmenetileg elvállalná az iskola vezetését, ám nem biztos, hogy hosszabb távon is szeretné ellátni az igazgatói feladatokat.

 

Bagita visszahívásának ügyében egyedül Horváth Árpád dönthet, az önkormányzatnak nincs beleszólása. Horváth attól tette függővé döntését, hogy miként végződik a főellenőr vizsgálódása az esetleges pénzügyi visszaélésekkel kapcsolatban – a vizsgálat eredményét egyébként a mai (hétfő) képviselőtestületi ülésen hozzák nyilvánosságra.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körkép.sk/kpa

 

További ajánlott írások:

 

 

Hátra arc! Megmarad a két gútai magyar alapiskola (Egyelőre)

Breaking: Vétózik a polgármester? Mégsem lesz Gútán iskolaösszevonás?

 

Statisztikává degradált oktatásügy – Ez történt Gútán

 

Gútai iskolabezárás: Helyi magyar dilettantizmusaink és az országos ambíciók

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!