Ismét magyarázkodnia kell a szlovák külügyminisztériumnak, ugyanis újabb vádak jelentek meg a szlovák EU-elnökség közbeszerzéseivel kapcsolatban.

 

Korábban a minisztérium két volt munkatársa mesélt a minisztérium gyanús megrendeléseiről, most csatlakozott hozzájuk egy harmadik személy is. A Transparency International azt írja, hogy Juraj Zelinka 10 hónapig dolgozott a szlovák elnökség előkészítésén. Ugyanazon a részlegen tevékenykedett, ahol korábban Zuzana Hlávková és Pavol Szalai is, akik először meséltek a Miroslav Lajčák-vezette tárca közbeszerzéseiről.

 

Zelinka fő feladata a szövegszerkesztés és weboldalkezelés volt, illetve az elnökség kommunikációs anyagainak elkészítése. Hlávková információi szerint fennáll a gyanú, hogy a szlovák elnökség logója több mint 300 ezer euróba került. Szerinte a minisztérium eltitkolja a megrendelés dokumentációját – közölte mai sajtótájékoztatóján.

 

 hirdetes_300x300  

Az audiovizuális anyagok gyanús megrendelése 

 

Zelinka elmondása szerint három héttel azután, hogy munkába lépett, már az asztalára került az elnökség audiovizuális anyagaira vonatkozó közbeszerzési javaslat. Egy rövid bemutató kisfilmről volt szó és pár reklámvideóról.

 

Szerinte azonban a közbeszerzési eljárás gyanús volt. Eredetileg a NUNEZ NFE társaságnak kellett volna elkészítenia, azonban végül a LOCO Agency s.r.o. társaság kapta meg a feladatot, mindkettő Peter Núňez rendezőhöz köthető.  A céggel való tárgyalásokon részt vett Zuzana Ťapáková is, aki a minisztériumon média-tanácsadójaként dolgozott, a korábbi információk alapján azonban döntő szava volt ilyen ügyekben – annak ellenére, hogy csak a tárca külső alkalmazottjaként tevékenykedett.

 

A vád szerint a megszólítandó cégek elérhetőségét titokban egy word-dokumentumban kapta meg, amelyet a LOCO Agency egyik ügyvezetője készített. A cégeknek 7 napjuk volt ajánlataik elküldésére.  „Az árajánlatokkal senki nem foglalkozott, folytatták a tárgyalásokat a már említett ügynökséggel” – mondta Zelinka.

 

Elrejtik a költségeket 

 

Először egy 160 ezer eurós szerződésről volt szó (ez elérte az elnökség közbeszerzési eljárásainak felső értékét), később azonban három szerződést hoztak nyilvánosságra – kettőt a társasággal, egyet pedig magával Núňezzel kötöttek meg. Zelinka szerint a fizikai személlyel kötött szerződést nem szükséges nyilvánosságra hozni, ezért az ellenőrzés során az egész olcsóbbnak tűnhetett.

 

Hasonló eset történt még június közepén, nem sokkal az elnökség kezdete előtt. A minisztérium egykori munkatársa szerint egy filmes anyagot rendeltek meg a nyitókoncertre, amit az  Elaia-Design Studio s.r.o.-nak kellett volna elkészítenie. Később azonban a minisztérium legiszlatív osztálya azt javasolta, hogy csak a társaság ügyvezetőjével kössenek szerződést. Az ügyvezető ezzel először nem értett egyet, de miután megemelték a szerződés értékét, változott az álláspont.

 

Aktuality.sk
kép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!