A Markíza ‘Amnesztia’ külünkiadásában újra megszólalt többek között Fegyveres Oszkár, Ifj. Michal Kováč elrablásának koronatanúja és Peter Vačok, az ügyben akkor eljáró nyomozótiszt. Maga a műsor egyfajta átfogó képet adott az amnesztiákról és azok hátteréről, ugyanakkor nagy leleplezésre nem került sor, új információra nem derült fény. 

 

A Markíza televízió ma délutáni, Vladimír Mečiar amnesztiáiról szóló műsorában Fegyveres Oszkár újra elmondta, Ivan Lexa és a SIS szervezte meg Ifj. Michal Kováč elrablását. Fegyveres az azóta is lezáratlan ügy koronatanúja.

 

„Ifj. Michal Kováč elindult otthonról, és mi követtük őt. Parancsra lezártuk az utcát. Másik két autót is láttunk, amelyek szintén eltorlaszolták az utat. Azt kiabálták, hogy rendőrségi akció folyik, majd erővel betuszkolták egy autóba”

 

Idézte fel Fegyveres a volt köztársasági elnök fiának elrablását. Elmondta, úgy tudta, hogy rendőrségi akcióról van szó, de azt nem, hogy elhurcolás lesz a vége.

 hirdetes_300x300  

 

Később jelentkezett a rendőrségen, és jelentette, hogy akaratlanul részese volt Kováč elrablásának.

 

„Valahogy ki kellett ebből keverednem, és Róbert Remiášsal úgy gondoltuk, hogy jobb, ha az emberek tudomást szereznek a történtekről. A politikai hatalom kihasználta a titkosszolgálatot”

 

Folytatta Fegyveres.

 

Menekülés Magyarországra

 

Fegyveres koronatanú féltette az életét, ezért a rendőrségi kihallgatás után elhagyta az országot, és egy magyarországi hétvégi házban élt. Külföldre szökését Remiášsal együtt tervezték meg.

 

Elmondása szerint egyszer beszélt Michal Kováč-csal.

 

„Elmondtam neki, hogy közvetve részt vettem fia elrablásában, de nem akartam tőle pénzt”

 

Fegyveres elismerte, hogy kapott pénzt, de nem tudta kitől, nem tudta azt senkihez sem kötni.

 

„Az első hónapokban ebből a pénzből éltem, majd mikor láttam, hogy semmi sem történik, azt fontolgattam, hogy elhagyom Magyarországot”

 

Elmondta, hogy Remiáš haláláról a Szabad Európán keresztül értesült.

 

„Volt rájuk számom, felhívtam őket. Megerősítették, hogy Róbert Remiášról van szó. Még jobban feldühödtem a szlovákiai rendszerre”

 

Vačok: Még Mečiar is feljelentett

 

Az elrablás ügyének akkori nyomozója, Peter Vačok kapott szót Fegyveres után. Ő elmondta, hogy akkoriban nyilvánvaló volt számára, hogy ha talált volna bizonyítékot és az kiszivárgott volna, nagyon óvatosan kellett volna eljárnia. Vačok  szerint a SIS egykori igazgatója, Jaroslav Svěchota rendszeresen részt vett a nyomozócsoport értekezletein.

 

„Mikor bizonyítékot találtam arra, hogy az akcióban egy konkrét SIS-ügynök is részt vett – Fegyveres Oszkár –, úgy döntöttem, hogy a szálat magam követem végig”

 

Mondta, hozzátéve, hogy egy névtelen bejelentés alapján jutott hozzá az információhoz. Saját bevallása szerint a SIS köreiből hét feljelentést is tettek ellene, az egyiket épp az akkori miniszterelnök, Vladimír Mečiar tette.

 

A gonosz korszaka

 

Ľuba Lesná újságíró, a műsor egyik vendége a gonosz korszakának nevezte az elrablás idejét.

 

„A hosszú kések éjszakájával kezdődött a parlamentben, amikor megszüntették az ellenőrző mechanizmusokat, és utána jött a privatizáció”

 

A Markíza megkérdezte nézőit, hogy szeretnék, hogy eltöröljék-e az amnesztiákat. Az eredményt nehéz félreértelmezni.

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!