Már nem csak Szlovákia félreeső szegleteiben, de a fővárosban is egyre nehezebb bejutni az ambuláns orvoshoz. Még ennél is körülményesebb kivárni a sort a szakorvosoknál, akiknek vagy nincs idejük a paciensek fogadására, vagy túllépték az egészségügyi biztosítónál megszabott limitet – írja az eTrend.sk gazdasági hetilap.

 

„Hol lakik? Nem a mi körzetünkbe tartozik” – így hangzik a tipikus kifogás, amivel az orvos elküldi a beteget. Ez ugyan logikusan hangzik, de a törvény szerint mindenkinek joga van szabadon megválasztani az orvosát.

 

Hogy mit tehet az a paciens, akit a körzetekre hivatkozva ráznak le? Az Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint mindenkinek joga van megválasztani azt az orvost, kórházat vagy egészségügyi intézményt, ahol gyógyíttatni szeretné magát. Az egészségügyi minimális közhálózatba tartozó orvosi rendelők rendelkeznek körzettel, amit a megye határoz meg, de a többi szakorvost semmilyen módon sem köti körzeti behatárolás.

 

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: Pluska.sk

 

A szakorvos tehát arra hivatkozva nem küldheti el a beteget, hogy az más körzethez tartozik. Sajnos, ez még mindig nem ad garanciát arra, hogy ellátják, mert a hatályos törvény értelmében az orvos elutasíthatja a beteg ellátását, ha az egészségügyi biztosítóval kötött szerződésébe foglalt „elfogadható mértékű munkaterhelés” határát átlépné egy teljesen új paciens felvételével.

 

Ilyen esetben joggal reklamálhatunk az egészségügyi biztosítónknál. A törvény ugyanis kimondja, hogy minden biztosítónak annyi egészségügyi szolgáltatóval kell leszerződnie, hogy minőségi, elérhető és szakszerű orvosi ellátást tudjon biztosítani ügyfeleinek.

 

A biztosítók is el tudnak igazítani

 

Petra Balážová, Szlovákia legnagyobb biztosítójának, az Általános Egészségbiztosítónak szóvivője szerint, ha a betegnek problémát okoz szakorvost találni, mindig van lehetősége segítséget kérni a biztosítótól, aki szükség esetén tud ajánlani egy másik rendelőt. Ezt telefonon is el lehet intézni a szóvivő szerint, elég az ügyfélszolgálatot hívni.

 

Az interneten, a biztosítók honlapján is fellelhetők a szakorvosok elérhetőségei, a gond ott kezdődik, hogy a betegnek kell őket végigtelefonálnia.

 

Információért a megyéhez is lehet fordulni, ő határoz ugyanis a rendelési időről, így rendelkezik a szükséges áttekintéssel.

 

Végtrelennek tűnő sorok. Szakorvoshoz az ember gyakran egy egész napra megy. Fotó: eTrend.sk

 

Jobb, ha már az elején rákérdezünk saját orvosunknál

 

Ha sikerült megtalálnunk a megfelelő szakorvost, és a rendelőjébe is bejutottunk, fel kell mutatnunk az általános orvosunktól kapott beutalót. Ez alól kivételt képez a dermatovenerológus, a pszichiáter és a szemorvos.

 

Persze az is egy lehetőség, hogy már az általános orvost megkérdezzük, nem tud-e javasolni egy szakorvost. A legtöbben ugyanis tudják, kollégáik mennyire érhetők el. Van olyan orvos, aki nem rest felvenni a telefont, és közvetlenül érdeklődni betege érdekében.

 

Mindez akkor érvényes, ha a beteg állapota nem sürgős, vagyis van idő utánajárni a lehetőségeknek. Ha sürgős, életveszélyes esetről van szó, nincs apelláta, az orvosnak (bármelyiknek) azonnal és automatikusan el kell látnia a beteget – és ebben az esetben a biztosító is téríti az ellátás költségét.

 

Körkép.sk, eTrend.sk

Nyitókép: Pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!