Tavaly több egészségügyi intézet is botrányba keveredett, amiért ugyanazokat az eszközöket többszörösen eltérő áron vásárolták meg. Az ügy durva túlárazást sejtetett a háttérben. Miközben Tomáš Drucker azzal fenyegetőzik, hogy lemond hivataláról, ha nem kap nagyobb szeletet a költségvetésből, kiderült, hogy még lenne hova nyújtózkodnia, ha a közbeszerzések során végre a piaci árhoz közelítenének a megrendelések.

 

A Fair-play Szövetség blogbejegyzése szerint Csehországban például még mindig jóval olcsóbbak azok a gyógyászati eszközök, amelyeknek árát nálunk az állam már többször is lefelé módosította. A csehországi Ostrava Városi Kórház már régóta olcsóbban vásárolja a koszorúér beszűkülésének megelőzésére is használt sztenteket (sűrű, cső formába rendezett fémháló, másik nevén vaszkuláris merevítés), mint ahogy Szlovákiában a többszöri árcsökkentés után a kórházak hozzájutnak.

 

Egy beültett sztent. Fotó: HaziPatika.com

 

Az ostravai kórház egy Biomime márkájú sztentet 460 euróért vásárolt 2016 márciusától. A Közép-szlovákiai Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Intézete (SÚSCCH) ugyanezért 1705 eurót fizetett. Az elmúlt évben a minisztérium többször lejjeb nyomta ezt az árat, de csak 725 euróig jutott.

 hirdetes_300x300  

 

Piaci verseny és egyenlő esélyek – Csehországban

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Ostravai Városi Kórház a cseh piaci árnál is olcsóbban jutott hozzá az eszközhöz. A brünni kórház 666, a zlíni 630 euróért vásárolta darabját.

 

Az ostravai kórház igazgatója, David Račák a kedvező ár hátterében a piaci versenyt véli látni:

 

„Az egyik magyarázat a beszállítók száma és az, hogy egyenlő esélye van a közbeszerzéseknél mindenkinek, azért, hogy tisztában legyenek esélyeikkel és legyen hajlandóságuk küzdeni a tenderért”

 

A 11 milliós tendert Ostravában 10 kisebb közbeszerzésre osztották fel, a legtöbb esetben több bejelentkező cég közül választhattak. Abban az eljárásban, ahol a Biomime sztent győzött, három vállalat versenyzett. Az SÚSCCH esetében is felosztották a tendert, 29 részre, de mindegyiknél csak egy ajánlatból választhattak. Nyilvánvalóan itt nem érvényesült a verseny, és nem is volt kényszer a lehető legalacsonyabb ár felkínálására a cégek részéről.

 

Fotó: Az Ostravai Városi Kórház. Fotó: ceskatelevize.cz

 

Ennek ellenére az SÚSCCH kiválóan megszervezettnek tartja a közbeszerzést – tény, hogy saját korábbi tendereihez képest olcsóbban jutott hozzá az eszközökhöz.

 

Hatvan százalékos árkülönbség a két ország között

 

Kérdés, hogy a szlovákiai betegek miért fizetnek 60 százalékkal többet a sztentekért, mint a csehországiak. A forgalmazók kitérnek a válaszadás elől.

 

„Minden piacnak megvannak a maga jellemzői, ami tükröződik az egyes gyártók vagy az egyes piacok forgalmazóinak árpolitikájában is. Az árat a gyártási költségekből, a márkából és a termék minősége alapján határozzák meg”

 

idézte a Firma Meditrade s.r.o. állásfoglalását a Fair-play. A cég a Xience Xpedition sztentek szlovákiai forgalmazója.

 

A csehországban igen kedvező árat ajánló Biomime szlovákiai képviselője a szlovák napilap megkeresésére nem válaszolt. A Gyógyászati Eszközök Forgalmazóinak Szövetsége szerint azonban a kórházak hosszú ideje fennálló tartozásai is okozhatják a magasabb árakat.

 

A képen Tomáš Drucker egészségügyi miniszter, aki tavalaly 30 százalékkal nagyobb hatékonyságot ígért a közpénzek felhasználásában. Van még mit megoldani – a baráti cégeknek addig is marad a sokszoros nyereség helyett a néhányszoros… Fotó: Sme.sk

 

Az állami egészségbiztosítónak is nagy a befolyása

 

Az Általános Egészségbiztosító (VŠZP) is nagy befolyással bír ebben az ügyben, mint a legnagyobb egészségbiztosító az országban. A VŠZP a kórházaknak megszabja, mi az a maximális ár, amiért az ő számlájára beszerezhetik az eszközöket. A sztentek esetében 2016 márciusában csökkentette az addigi 2000 euróról a jelenlegi 725 euróra az árplafont (milyen érdekes, pont ennyiért kínálták a cégek, egy centtel sem kevesebbért). Ebből a VŠZP már csak 630 eurót fizet át.

 

A Biomime sztent beszerzési árának összehasonlítása: zölddel az Ostravai Városi Kórház ára, narancssárgával az az ár, amiért az SUSCCH vásárolja. Érdekes, hogy amig az Általános Biztosító 2000 eurót fizetett érte, addig az SUSCCH beszerzési ára 1705 euró volt. forrás: dennikn.sk

 

A minisztérium és az állami biztosító is hallgat arról, hogy terveznek-e bármilyen intézkedést, amivel még a jelenleginél is lejjebb nyomhatják az árakat. Az azonban mindenképp érdekes részlet, hogy a minisztérium elvileg minden évben összehasonlítást végez a külföldi árakkal.

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: mkt.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!