Szakmunkás és szakmunkásképzés. Egyre többször felmerülő probléma, hogy bár igény az lenne rá, nehéz megfelelő munkaerőt találni. A kínált munkahelyek így sokszor betöltetlenek maradnak. Pedig a munkaadó szinte házhoz jön. Ugyanakkor, ha valaki eddig úgy gondolta, hogy a szakmunkásképzés nem követel maximumot a diákoktól, téved. A Körkép.sk a nagymegyeri Magán Szakközépiskolában járt.

 

Egy hotelakadémiai diáknak nem elég elsajátítania a pincér-szakács szakmát, meg kell ismerkednie a világ különböző kultúráinak étkezési szokásaival is – egy amerikai vagy japán delegáció vendégül látása komoly előkészületeket igényel.

 

A szakmunkáshiány úgy látszik, egyre nagyobb méreteket ölt Szlovákiában. A cégeknél lenne munka, de nincsenek megfelelő képesítéssel rendelkező munkavállalók. Ez a helyzet Nagymegyeren is, ahol az egyik vállalat varrodai alkalmazottakat venne fel. Ennek érdekében megkereste a helyi Magán Szakközépiskolát is, ahol pár éve még volt varrónői képzés, hogy próbálják meg újraindítani a szakot.

 

 hirdetes_300x300  
fotó: Körkép.sk/KPA

 

A nagymegyeri példa

 

Berényi Renáta, az iskola igazgatónője kérdésünkre elmondta, hogy már tavaly is szerették volna bevezetni a képzést, hiszen konkrét igény mutatkozik a varrodai alkalmazottakra helyben. Ennek érdekében a helyi cég, amelynek szüksége lenne a szakképzett alkalmazottakra, információs napot is tartott az iskolában, ahol vázolták, hogy a diákok munkájára már a szakképzés alatt is igényt tartanának – természetesen fizetés fejében. Ha pedig ez nem lenne elég kecsegtető, garantálnák az iskola elvégzése utáni elhelyezkedést is hosszabb távú szerződés formájában.

 

Hiába viszont az igyekezet mindkét fél részéről, ha a diákok nem érdeklődnek a lehetőség iránt – tudni illik, egyetlen jelentkező sem akadt.

 

Az iskola ennek ellenére nem adja fel, idén ismét lehetőséget kínál az alapiskolák végzős diákjainak. Az igény ugyanis továbbra is fennáll a vállalat részéről, sőt, az iskola egy varró szakmára épülő projektbe is belekezd, melyhez már a szükséges gépeket is beszerezte.

 

fotó: Körkép.sk/KPA

 

Nem példa nélküli a továbbtanulás sem

 

A Hidaskürti Magán Szakközépiskola nagymegyeri kirendeltségén jelenleg 218 diák oktatása folyik. Az intézményben lehetőség van az érettségivel és anélkül végződő képzések kiválasztására. Jelenleg minden évfolyamban egy olyan osztály van, amelynek képzése 4-5 éves és érettségivel végződik.

 

„Az iskola 3 éves, szakvizsgával (érettségi nélkül) végződő szakmái: autószerelő, cukrász, fodrász, asztalos, vendéglátós, elárusító, szakács, pincér. A szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezőknek ugyanakkor 2 éves tanulmányi szakon biztosítják a továbbtanulás lehetőségét, úgy mint hajkozmetika, gépészet, közétkeztetés.

 

4 és 5 éves érettségi vizsgával végződő tanulmányi szakok a hotelakadémia, közétkeztetés, kozmetikus, hajkozmetika, gépészet, marketing menedzser, stylist“

 

Az iskola vezetőjétől megtudtuk, hogy nem egyedüli példa az sem, hogy a végzősök közül valaki a továbbtanulás mellett dönt – jelenleg is több olyan náluk végzett diákról tudnak, akik főiskolai tanulmányaikat Győrben és Komáromban végzik.

 

Esély az elhelyezkedésre

 

Mivel az utóbbi időben folyamatosan felmerülő téma a szakképzett munkaerő hiánya és a munkanélküliség alakulása, arról is megkérdeztük Berényi Renátát, hogy milyen eséllyel tudnak elhelyezkedni növendékeik.

 

„Minden év júniusában felmérjük, hogy tanulóink hogyan képzelik el a jövőjüket. Egyelőre azt tudni, hogy akik nem tanulnak tovább, tehát nem jelentkeznek érettségiző osztályba, ott a tanulóink 90-95 százaléka munkába áll. (…) Aki akar, az el tud helyezkedni a saját szakmájában“

 

Berényi Renáta, az intézmény igazgatónője, fotó: Körkép.sk/KPA

 

„A gyakorlati képzést az iskola mindenki számára biztosítja, vagy az szakoktatási központban, vagy különböző vállalkozóknál szerződés keretében. A gyakorlatban való érvényesülés elősegítése érdekében különféle plusz lehetőségeket és képzéseket biztosítunk a diákoknak.

Például a vendéglátás és a hotelakadémia tanulói kávé-tanfolyamon vagy koktél-készítő tanfolyamon vehetnek részt, a kozmetikusoknál és a stylistoknál a 3D-s műszempilla felhelyezésének a képzésére és sminktanfolyamra is lehetőség van. Ugyanakkor műkörömépítő és masszázstanfolyamot is kínálunk, amelyek okleveles képzésnek minősülnek.“

 

Az igazgatónőtől megtudjuk azt is, hogy az érettségiző osztályok növendékei minden évben 6 hetes folyamatos szakmai gyakorlaton vesznek részt külföldi hotelekben. Legtöbbször Magyarországon, sőt, nem ritka az sem, ha egyenesen állásajánlattal térnek haza a diákok.

 

Aki akar dolgozni, az talál is munkát

 

Berényi Renáta szerint aki akar dolgozni a friss végzősök közül, az talál is magának munkát. Az már más téma, hogy milyen feltételeket biztosítanak a munkáltatók. Éppen ezért sokszor kénytelenek a fiatalok külföldön keresni a boldogulást.

 

Ugyanakkor pozitívumként értékelhető, hogy a diákok nagy része már az oktatás részét képező szakmai gyakorlatokat is hazai környezetben, Nagymegyeren és szűk vonzáskörzetében a helyi vállalkozóknál töltheti el.

 

Fontos szerepe van a nemzeti öntudat ápolásának, fotó: Körkép.sk/KPA

 

Az anyaország segítsége sokat ér

 

Az intézményt nem csak a külföldi szakmai gyakorlatok kötik össze Magyarországgal. Riportunk készítése közben többször is igazolást nyer, hogy az anyaország gondol a külhoni magyar iskolákra. Berényi Renátától megtudjuk, hogy a diákok által használt szaktankönyvek is Magyarországról származnak, melyeket többnyire a magyarországi támogatásokból sikerült megvásárolni.

 

„Nagyon sokat köszönhetünk az anyaországnak. Már az iskola indulásától kezdve kapunk különböző nagyságú támogatásokat, melyekből legtöbbször a szükséges berendezéseket és a tankönyveket vásároltuk meg.”

 

fotó: Körkép.sk/KPA

 

Iskolán kívüli szorgalmi tevékenységekből sincs hiány

 

Nem is olyan régen portálunk is beszámolt egy vetélkedőről, melyen többek között a nagymegyeri Magán Szakközépiskola is sikerrel szerepelt. Az igazgatónőtől megtudtuk, hogy a diákok szívesen kapcsolódnak be a versenyekbe még akkor is, ha szabadidejükben kénytelenek készülni a versenyekre.

 

„A vetélkedőkön évről évre részt veszünk, természetesen a tanárkollégák is figyelemmel kísérik a lehetőségeket. Elmondhatjuk, hogy szinte mindig eredményesen térünk haza. Az Örökség ’48 nevű vetélkedőn már 6. vagy 7. éve veszünk részt.

 

Többféle versenyen is részt vesznek a z iskola diákjai, nem kevés sikerrel, fotó: Körkép.sk/KPA

 

Magyarországi történelemről beszélve a ’48-as forradalom és szabadságharc eseményei a szlovákiai magyar történelemoktatásnak csak egy nagyon kis részét képezik. Ennek ellenére az utolsó három évben diákjaink eredményesek tudnak lenni és a jóval több óraszámban történelmet tanuló magyarországi diákok között is megállják a helyüket.”

 

Az intézmény vezetősége fontosnak tartja, hogy néha a megszokottól eltérő módon is közvetítsék a diákoknak a tananyagot, vagy az azzal kapcsolatos témákat. Riportunk készítésekor például Mikóczi Ferenc dunaszerdahelyi vállalkozó könyvbemutatójába csöppentünk bele, aki motiváló előadást tartott a lelkes diákseregnek.

 

Motivációs előadás a diákoknak: a képen Mikóczi Ferenc dunaszerdahelyi vállalkozó, fotó: Körkép.sk/KPA

 

A szakmunkásoké a jövő?

 

A nagymegyeri szakközépiskola példája is jól mutatja, hogy a szakmunkásképzésnek van jövője. Szélesebb perspektívából szemlélve a szlovákiai helyzetkép is ezt támasztja alá. Az itteni ipar több mint 300 szakmunkásra tart igényt. A valósághoz az is hozzátartozik, hogy a bérek sok ágazatban még mindig nem versenyképesek, de e tekintetben változik a helyzet: egyre inkább a munkavállalók kerülnek alkupozícióba a munkáltatókkal szemben (erről bővebben itt írtunk).

 

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!